Ugrás a tartalomra

A költségvetés leszavazásával fenyeget a DK, az önkormányzat szerint a béremelésre mondanak ezzel nemet

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. december 11. hétfő 16:18
Átmeneti gazdálkodásra állna át a Demokratikus Koalíció Miskolcon, mert elhamarkodottnak látják a költségvetési tervezet decemberi beterjesztését. Az önkormányzat azonban azzal érvel, hogy így már januárban többezer dolgozó bérét tudják emelni, de például további járatsűrítések is életbe léphetnek az MVK-nál.

Hétfői közleményében azt írta a Demokratikus Koalíció (DK), hogy "megfontolatlan és elsietett" lenne a költségvetés decemberi elfogadása, nem áll rendelkezésre "kellő idő" annak átgondolására, módosító indítványok megtételére. Arra kérik tehát Veres Pál polgármestert, hogy - két másik, általuk vitatott előterjesztéssel egyetemben - vonja vissza a költségvetési tervezetet.

Azt javasolják, hogy helyette terjesszen be javaslatot a 2024-es átmenti gazdálkodásról szóló önkormányzati rendelet megalkotására. Ez meglátásuk szerint lehetőséget teremtene az új év első napjától minden halaszthatatlan és fontos döntésre, például a dolgozók január 1-jétől történő béremelésére, a közösségi közlekedés támogatására.

Közleményükben azt is írták, hogy ha nem vonja vissza az előterjesztéseket a polgármester, akkor a DK helyi önkormányzati képviselői - Mokrai Mihály és Szilágyi Szabolcs - nem fogják megszavazni azokat.

Minap-archív fotó: Horváth Csongor

Több jut mindenre

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Miskolc önkormányzata – tíz év után először - három hónappal, december 14-ére előrehozta a város jövő évi költségvetésének elfogadását. Ezt Veres Pál polgármester és a három alpolgármester jelentette be múlt pénteken.

Az időpont azért lényeges, mert ha a testület most csütörtökön elfogadja az erről szóló rendeletet, akkor már január 1-jétől stabil, kiszámítható keretek között kezdhetik az évet a városi cégek, a Holding és annak tagvállalatai. De azért is fontos, mert így a városi dolgozóknak – ami közel 5 ezer családot érint – a béremelése nem áprilistól, hanem január elsejétől léphet életbe, hiszen a jövő évi tervezetben ennek is van fedezete.

A városvezetők hangsúlyozták: egy olyan költségvetés készült, amely megalapozza a város kiszámítható és stabil működését. Hiszen jut jövőre a városért dolgozók béremelésére, több jut a közösségi közlekedésre, fejlesztésekre, a szociális területre, a város karbantartására, a város takarítására, több jut a bölcsődékre, óvodákra, a kultúrára, a közbiztonságra és a sportra is.

költségvetés

Aki nemmel szavaz, nemet mond a béremelésre

Hétfőn az önkormányzat sajtóosztálya közölte: a polgármester minden pártot – a Fidesz-KDNP képviselőit is – egyeztetésre hívott a költségvetés előkészítése során.

- Sajnos a Fidesz-KDNP frakcióból csak négy képviselő érezte fontosnak, hogy ezen az egyeztetésen részt vegyen, de természetesen az ő javaslataikat is megvizsgálta a városvezetés és a pénzügyi szakemberek - írták.

Hangsúlyozták egyúttal: "aki támogatja a költségvetést, az a béremelést, a Salkaházi-programot, az óvodai, bölcsődei ellátások fejlesztését, a járatsűrítést és a gondozottabb várost támogatja. Amennyiben valaki nemmel szavaz, vagy tartózkodik, az közel 5 ezer, Miskolcért dolgozó ember béremelésére mond nemet. De nemet mond a jövő évi, 15 ezer forintos Salkaházi-támogatás kifizetésére, nemet mond az óvodáknak, bölcsődéknek jutó többlet forrásra, nemet mond az MVK járatsűrítésére és nemet mond a gondozottabb, zöldebb Miskolcra is" - mutattak rá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!