Ugrás a tartalomra

Konyhakéssel hátba szúrta testvérét és erőszakoskodott – tizenegy év fegyház a jutalom

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 27. hétfő 14:34
A Miskolci Törvényszék ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki egy családi vita során konyhakéssel hátba szúrta testvérét, más alkalommal a nyílt utcán fiatalkorú nőre támadt, intim testrészeit fogdosta.
Fotó: Martin Chavez/Getty Images (illusztráció)

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2022 augusztusában az esti órákban egy borsodi településen lévő családi házban együtt italozott az apjával és férfi testvérével. Szóváltás, dulakodás alakult ki közöttük, a vádlott kezdetben megakadályozta, hogy a testvére és az apja egymásra támadjanak, azonban később ő is egyre dühösebb lett. 

Egy 1,5 méteres kábeldarabbal a testvérére rontott, de az elvette tőle és kidobta az udvarra. A testvér megelégelte a családi vitát, felöltözött, távozni akart a házból, az apja viszont hátulról megfogva visszatartotta. Amikor kirántotta magát a fogásból, a vádlott – aki előzőleg a tűzhelyről felvett egy közel 30 centiméteres konyhakést – odalépett és hátba szúrta. 
A sértett a szomszédoktól kért segítséget, a szúrt sérülés közvetetten életveszélyes állapotot eredményezett.

A vádlott fentieken túlmenően 2022 novemberében az utcán észrevette a kiskorú sértettet, aki megtetszett neki. Utána futott, a vállát megragadva maga felé fordította, térddel hasba rúgta, földre lökte. Mögé térdelve ruházata alá nyúlt és fogdosni kezdte. A sértett kiabált, védekezett, azt mondta, hogy beteg, így a vádlott felállította, a kezét megfogva a buszmegálló irányába vezette, majd, amikor a vádlott szorítása enyhült, a sértett elszaladt.

A törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében és szexuális erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 11 év fegyház fokozatú szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, véglegesen eltiltotta továbbá minden olyan foglalkozás gyakorlásától és egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné vagy ilyen személlyel hatalmi, befolyási viszonyban állna. 

A bíróság megállapította, hogy a terhelt a szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható. A büntetés kiszabása során kisebb súllyal enyhítő körülményként értékelte a vádlott elkövetéskori fiatal felnőtt korát, ténybeli beismerését, azt, hogy az emberölés kísérleti szakban rekedt, továbbá így esett latba e bűncselekmény kapcsán a terhelt megbánó magatartása és a sértett döntően verbális, előzményi közrehatása, valamint megbocsátása is. 

Súlyosító körülmény volt ugyanakkor nagyobb nyomatékkal a vádlott előéletében rejlő tényezők mellett az önhibából eredő ittas állapota, valamint az egyik bűncselekmény alattomos, hátulról történő, míg a másik bűncselekmény gátlástalan, kitartó módon való elkövetése. Ilyenként értékelte a hasonló élet elleni, valamint nemi élet szabadsága és nemi erkölcs elleni bűncselekmények elszaporodottságát is. 

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, az ügyészség pedig három munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat megtételére - írja közleményében a Miskolci Törvényszék.   
 

További hírek

Olvasnivaló