Ugrás a tartalomra

Koronavírus-járvány – megugrott a halottak száma

mti
Utoljára módosítva
2021. március 02. kedd 09:58
A kormányzati portál tájékoztatása szerint 2764 az új fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában, ezzel a járvány kezdete óta összesen 435 689 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt 130, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 188 főre emelkedett.

A gyógyultak száma jelenleg 324 202 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 96 299 főre emelkedett. 6071 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen. (Egy nappal korábban egyébként 4326 embernél mutatták ki a fertőzést. Meghalt 84, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 5679 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 537-en voltak lélegeztetőgépen.)

A háziorvosok továbbra is végzik az oltást, 721 677 fő a beoltottak száma, közülük 252 847 fő már a második oltását is megkapta.

Közben új védőoltás is megjelent a piacon. Az Egyesült Államok gyógyszerhatósága, az EDA már jóváhagyta a Johnson & Johnson belga leányvállalata, a Janssen Pharmaceuticals által kifejlesztett készítmény engedélyezési kérelmét. A vakcina különlegessége, hogy elég egyetlen dózist is beadni belőle, hogy kialakuljon a védettség.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban azt mondta, hogy a kórházakban elrendelte az emelt szintű készültséget, mert mint fogalmazott, „drámaian romlik” a helyzet az intézményekben. A kormányfő arról is beszélt, hogy szigorításokat vezetnek be a határokon a koronavírus terjedésének gyorsulása miatt.

Szigorításokról beszélt Kásler Miklós is. Az emberi erőforrások minisztere egy keddi lapinterjúban azt mondta, hogy elképzelhetőnek tartaná például az iskolákat bezárni, előrehozni vagy meghosszabbítani a szünetet, de az élelmiszerboltokon és gyógyszertárakon kívüli üzletek nyitvatartását is szigorítaná.

A védelmi intézkedések március 15-ig még biztosan érvényben vannak.

További hírek

Olvasnivaló