Ugrás a tartalomra

Korózs Lajos szerint drasztikusan csökken a gyermekszületések száma

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 26. péntek 12:10
A politikus szerint a kormány évek óta demográfiai fordulatot ígér, azonban a KSH által publikált adatok azt mutatják, hogy az egy évvel korábbihoz képest 11 százalékkal csökkent a születések száma, a termékenységi ráta pedig hónapról-hónapra csúszik lefelé. 

2,1-es termelékenységi aranyszámra van szükség a társadalmi reprodukció megvalósulásához, azaz annak eléréséhez, hogy legalább annyian legyünk a következő években, mint amennyien most vagyunk - áll a politikus pénteki közleményében.

Mint azt az MSZP alelnöke írja: a kormány 2030-ra ígérte a demográfiai fordulatot, ehhez képest az elmúlt években mintegy 200.000 fővel csökkent a népességszám. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor 2030-ra 400-450 ezer fővel csökkenhet a népesség, amely a munkaerőpiacra is kedvezőtlen hatással lehet. 

"A kormány arra is ígéretet tett, hogy növekedni fog a hazatérők száma, ehhez képest 700 ezer magyar él jelenleg külföldön, az ingázókkal együtt pedig ez a szám eléri az egymillió főt" - fogalmaz Korózs Lajos.

Hozzátéve: a kormány a célkitűzéseinek eléréséhez a megfelelő időben történő családalapítást, a kívánt gyermekek megszületését, a családtámogatási rendszer hatékonyabbá tételét, a gyermeket vállaló családok életének megkönnyítését és az oktatási rendszer átalakítását jelöli meg eszközéül.

"Ehhez képest azt láthatjuk, hogy a kormány befagyasztotta a családi pótlékot" - szögezi le.

Az MSZP hosszú idő óta küzd a családi pótlék megduplázásáért, az anyasági támogatás megemeléséért és vásárlóértékének megtartásáért, valamint a gyermekek napközbeni ellátásában való előrelépésért - emlékeztet.

Rámutat: egy évvel ezelőtt a miniszterelnök a tusványosi beszédében eltorzított statisztikai adatokra hivatkozva, demográfiai sikerekről beszélt, azonban az általa elmondottak semmilyen valós statisztikai mutató szerint nem igazolhatók vissza. 

"Az MSZP kíváncsian várja, hogy a mostani beszédében milyen demográfiai ígéretekkel rukkol elő a kormányfő" - zárul a közlemény.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!