Ugrás a tartalomra

A közös akaratban rejlik a megye ereje

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. november 29. kedd 16:23
Összességében jól teljesít Borsod-Abaúj-Zemplén gazdasága, de jelentős - akár kétszámjegyű - béremelés nélkül "nem lehet megúszni" 2023-at - jelentette ki a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke kedden.

November 29-én ünnepli a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) a Kamara napját. 28 évvel ezelőtt, 1994-ben ezen a napon alakult meg a vállalkozásokat tömörítő szervezet.

A hagyományoknak megfelelően koszorúzásokkal kezdték a napot: előbb Lapis Imre - a szervezet egykori kézműves alelnöke -, majd Szentpáli István sírjánál helyezték el a megemlékezés virágait kamarai, városi és intézményi vezetők, valamint munkatársak, családtagok.
 

Majd miután az egykori kamarai székház falára és az itt található Szentpáli-emléktáblára is koszorú került, a résztvevők átvonultak a Népkerti Vigadóba, ahol hatvannegyedik küldöttgyűlését tartotta a BOKIK. Ide az önkéntes tagvállalatok vezetői közül megválasztott százhúsz küldöttet, valamint a megye és a város meghatározó közszereplőit várták.

Elsőként a megyei kormányhivatal főispánja köszöntötte a résztvevőket. Alakszai Zoltán méltatta a kamara megalakulásának fontosságát, szerepét, de dicsérő szavakkal illette a "kiváló vállalkozásokat" is, melyek jobbá és élhetőbbé teszik a megyét.

- A kamara pedig elkötelezetten támogatja őket megalakulása óta - húzta alá.

Miskolc polgármestere az összefogás, az együttműködés fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében. Veres Pál is elismerően szólt a BOKIK tevékenységéről, "sokat tett a vállalkozások sikereiért", fogalmazott.

- Nehéz időket élünk, amiben a bizonytalanság jelenti a legnagyobb nehézséget. Ilyenkor még fontosabb az összefogás, a jó kapcsolat. A megye ereje pedig épp a közös akaratban rejlik. Ígérhetem, a jövőben is megbízható és erős partner lesz Miskolc - hangsúlyozta a városvezető.
 

Fotók és képgaléria: Horváth Csongor

A megye elmúlt tíz évének gazdasági fejlődését Bánné Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke foglalta össze előadásában. Felidézte, hogy 2014-20. között 93 milliárd forintot irányoztak elő Borsod-Abaúj-Zemplénnek, ennek jelentős részét a foglalkoztatás bővítésére, a gazdaság és a települések fejlesztésére fordították. Örömtelinek nevezte, hogy mind a munkahelyek, mind a GDP növekedésében is élen járt a megye - a nettó átlagbérek alakulásában azonban továbbra is lemaradásban van az ország ezen régiója: a 224 ezer forintos havi nettó átlagkereset (2021. első féléves adat) a negyedik legalacsonyabb hazánkban.

"Nem kevés ma a probléma, és mindenkit érintenek" - jelentette ki a BOKIK elnöke, aki a kamara szemszögéből vizsgálta meg a megye gazdasági helyzetét. Bihall Tamás olyan megoldási javaslatokat említett vállalkozások részéről a nehéz gazdasági helyzetre, mint például a megfelelő jogalkotás, a kedvezményes hitelek, a forint stabilitásának elérése, vagy a takarékosság.

Rámutatott ugyanakkor, hogy bár "a problémák már látszanak, de még nem érződnek" a vállalkozásoknál, nagyrészt pozitívan fogják zárni az idei évet - a nagyobb nehézségek 2023-ban fognak jelentkezni.

Készítettek egy felmérést arról, hogyan reagálnak az energetikai helyzetre a cégek: a 2 ezer válaszadó több mint 80 százaléka tervezi áthárítani a fogyasztókra az emelkedő energiaárakat, amiket egyébként közel felük a bérek befagyasztásával tud (részben) kompenzálni. A cégek 41 százaléka kényszerülhet elbocsátásokra, a beruházásokat pedig bő 50 százalékuk elhalaszthatja.

- Talán a legsúlyosabb mondat: beavatkozás nélkül a kis- és középvállalkozások mintegy fele kevesebb, mint hat hónapig tudja fenntartani a normál működést. Senki nem tudja, kora tavasszal milyen folyamatok indulnak el a gazdaságban - tette hozzá Bihall Tamás.

Annyit azonban kiemelt az elnök, hogy "jelentős, akár két számjegyű béremelkedés nélkül nem lehet megúszni 2023-at".
 

A köszöntők és az előadások után átadták a kamara kitüntetéseit:

A gazdaság szolgálatáért:

Bakai László – Mezőkövesd
Vinnai János – Miskolc
Masa Beáta – Miskolc
Pataki Zsuzsi – Miskolc

A BOKIK kiemelkedő gazdálkodó szervezete:

Heinzler Gépgyártó Kft. – Kazincbarcika
Anyukám mondta – Pizza, kávé, világbéke – Encs
Középület és lakásépítő Zrt. – Miskolc
Stefán Sándor asztalos mester – Encs

A BOKIK tanulóképzés terén kiemelkedő gazdálkodó szervezete:

Paul és társa Kft. - Encs.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!