Ugrás a tartalomra

Közös hangverseny a lengyel-magyar barátság jegyében

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. március 18. hétfő 21:14
Negyedik éve ünnepli együtt, közös hangversennyel a katowicei Vojciech Kilar Zeneművészeti Líceum és a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium március 23-át, a lengyel-magyar barátság napját. Hétfő délután 5 órától a Zenepalota adott otthont a testvériskolák találkozójának.

A két intézmény közötti együttműködés egészen 2014 decemberéig nyúlik vissza. 2014. december 17-én a katowicei testvériskola, a Wojciech Kilar Líceum küldöttsége adott hangversenyt Miskolcon, a Zenepalota Bartók-termében – tudtuk meg Bárány Zoltántól, a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium intézményvezető-helyettesétől. Bernadeta Stańczyk igazgatónő szívélyes invitálására utazott ezt követően a miskolci iskola delegációja 2015 márciusában Katowicébe, ahol a lengyel-magyar barátság napja alkalmából közös hangversenyt adtak. Kialakult egy testvériskolai kapcsolat a két intézmény között, melyet évente ismétlődő találkozásokkal, közös hangversenyekkel, programokkal ápolnak. Ilyen alkalmakkor a két iskola közös koncertet ad; lengyel-magyar művekből.

Mint fogalmazott, régóta készülnek a mai hangversenyre, mellyel a hosszú évekre visszanyúló lengyel-magyar barátságot kívánják megünnepelni. Erkel Ferenc, Robert Muczynski, és Chopin művei is felcsendültek a miskolci iskola előadásában.

Mocsári László képgalériája

Bernadeta Stańczyk, a Wojciech Kilar Líceum igazgatónője érdeklődésünkre elmondta negyedszer vannak már Miskolcon. – A két iskola nagyon hasonlít egymásra, hasonlóan tehetséges gyermekeket taníthatnak – emelte ki. A katowicei líceum tanulói idén a szórakoztatásra fektették a hangsúlyt. A zeneakadémián működik egy jazz tanszék, ami idén ünnepli fennállásának 50. születésnapját, így egy jazz műsorral készültek a katowicei diákok.  

- Nincs két olyan nemzet a világon, mint a magyar és a lengyel, akik már több mint ezer éve igaz barátok. Úgy gondolom, ez egy megbonthatatlan barátság – fogalmazott köszöntőjében Pfliegler Péter, Miskolc város alpolgármestere, aki kitért Miskolc és Katowice testvérvárosi kapcsolatára is. Mint mondta, szinte minden hónapban van valamilyen program a két város együttműködésében. – Idén a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium vendégeskedett Katowicében, a Herman Ottó Múzeum rendezett lengyel hetet, és most a katowicei líceum tanulói adnak koncertet a március 23-ai lengyel-magyar barátság napja alkalmából – idézte fel az alpolgármester. Mint fogalmazott, turisztikai szempontból is jelentős a testvériskolai kapcsolat, Miskolc és Katowice együttműködése, hiszen a legtöbb vendég Lengyelországból érkezik Miskolcra.

A lengyel-magyar barátság napjának története 2006. március 24-ig nyúlik vissza, amikor Lech Kaczyński, lengyel és Sólyom László, magyar köztársasági elnök aláírták a győri nyilatkozatot, és átadták a lengyel-magyar barátság első köztéri emlékművét. A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én, a lengyel Szejm pedig március 16-án nyilvánította  március 23-át, a lengyel-magyar barátság napjává.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
főleg a belváros