Ugrás a tartalomra

Közösség? A főváros már a hátunk mögött!

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 03. péntek 11:53
A részvételiség gondolata alighanem jobban áthatja a miskolciakat, mint a pestieket. A közös gondolkodásra való felhívás városunkban többeket képes megszólítani, mint kétszáz kilométerrel odébb. Legalábbis ezt mutatják a közelgő közösségi gyűlés iránt megnyilvánuló érdeklődés adatai: a különbség a két település jelentkezési adatai között.

Míg egy esztendeje Budapesten az ottani közösségi gyűlésnek 333 regisztrálóval tudtak nekivágni, nálunk ez a szám a péntek reggeli összesítésnél 429-nek mutatkozott. Mint ismeretes, a regisztráltak közül kerül ki (akkor is, ott is, és most is, nálunk) az az ötven városlakó, aki mindnyájunk nevében megtárgyal majd két hét, illetve négy hét múlva több fontos témát.

A nemzetközi gyakorlatban a közösségi gyűléshez hasonló rendezvényeknél a meghívottak 3-5 százaléka mond igent. Budapesten 2020-ban 333 érvényes jelentkezés érkezett. Most, nálunk, a csütörtök éjfélig tartó határidőig: 429.
A miskolciak tehát – mert ez a 429 fő természetesen nem alig több mint négyszáz miskolcit jelent: általuk „mindnyájan” képviselve vagyunk és leszünk – befogadóak a demokrácia javítását és kiterjesztését célzó kezdeményezésekre.

A közösségi gyűlés lényege, hogy a résztvevők átbeszélnek mindent, ami ott témaként eléjük kerül. Sőt, segítséget és szakmai ismereteket kapnak a háttér megértéséhez. A beszélgetést is ehhez értő szakemberek teszik gördülékenyebbé. A végén pedig a kialakuló konszenzusos álláspontot szintén egzakt módon tudja a gyűlés közössége formába önteni s végül a döntéshozók elé tárni. Annak érdekében, hogy a városvezetés a jövőbeli lépéseinél, koncepciók megalkotásánál, irányelvek meghatározásánál figyelembe tudja venni. „Ezt szeretnék a miskolciak!” Merthogy ami itt megfogalmazódik, az tényleg „a miskolciak” véleménye lesz.

Mi a folytatás, most, hogy megvan a regisztráltak névsora? Az ezt követő lépés a sorsolás lesz, szintén a sikeres nemzetközi gyakorlat szerint kidolgozott módszerrel. A nyilvánosság előtt zajlik majd az 50 résztvevő listájának megalkotása, méghozzá jövő hétfőn, szeptember 6-án.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!