Ugrás a tartalomra

Kulturális-történelmi öngyilkosságnak nevezték az olimpiai nyitóünnepséget

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 27. szombat 19:03
Komoly kritikát fogalmaztak meg az egyházak és a francia politikusok is az olimpia pénteki ünnepségével kapcsolatban.
Fotó: Marion Maréchal Facebook

A kritikusok között volt a katolikus egyház is, amely úgy vélte, hogy kigúnyolták a kereszténységet, írja a sportal.hu.

Sajnos ez az ünnepség tartalmazott olyan jeleneteket is, amelyekben a kereszténységet kigúnyolták, amit nagyon sajnálunk, írja a Francia Püspöki Konferencia közleményére hivatkozva a portál. 

Az írás szerint az egyház azonban konkrétan nem részletezte, hogy mi nem tetszett neki. Nyilvánvalóan egy jelenet váltott ki heves reakciókat, Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című híres festményére emlékeztetve, amely Jézus Krisztus utolsó étkezését ábrázolja apostolaival. A megnyitó ceremónián azonban az apostolokat drag queen-ek, valamint egy transznemű modell és egy szinte meztelen énekesnő is ábrázolta.

Ezt bírálták a franciaországi konzervatív politikusok is, akiket a portál idézett is:

"Köszönetet mondunk a többi vallási felekezet tagjainak, akik szolidaritásukat fejezték ki velünk. Ma reggel minden kontinens minden keresztényére gondolunk, akit bántottak egyes jelenetek eltúlzása és provokálása. Reméljük, megértik, hogy az olimpiai ünnepség messze túlmutat egyes művészek ideológiai preferenciáin."

Az orosz ortodox egyház és a moszkvai külügyminisztérium rémületét fejezte ki a megnyitó ünnepség miatt, mert az apostolokat „transzvesztiták” testesítették meg az utolsó vacsora ábrázolásán.

Kulturális-történelmi öngyilkosság történik az európai civilizáció egyik egykori keresztény fővárosában" – mondta Vahtang Kipsidze atya, aki az Orosz Ortodox Egyház Moszkvai Patriarchátusában a társadalommal és a médiával való kapcsolattartásért felelős.

Az olimpia szervezői visszautasították a kritikát, a művészet és a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva. A szervezet főnöke, Tony Estanguet hangsúlyozta, hogy a műsor célja a gondolkodás ösztönzése volt, és annak alapelveit egyeztették a NOB-bal.

További hírek

Olvasnivaló