Ugrás a tartalomra

Kutyahideg - meleg fekhely, energiadús táplálék a kis kedvenceknek

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 08. szerda 11:25
Az eddigi tél leghidegebb napjai jönnek hazánkban, az előrejelzések szerint akár -10 Celsius fok is lehet a legalacsonyabb hőmérséklet. Az extrém hidegben kint tartott házi kedvenceinkre is fokozottan figyelni kell.

A Miskolc Televízió Híradójának nyilatkozó szakember szerint ilyenkor energiadús táplálékról, meleg fekhelyről és folyamatos vízellátásról kell gondoskodni, hogy az állatok átvészeljék a hideg napokat. A kutyaólat érdemes szalmával kibélelni, az innivalót pedig folyamatosan cserélni, hogy ne fagyjon be.

A Miskolci Állatsegítő Alapítványnál (MÁSA) jó példával járnak elől: az ólakat például szalmával bélelik ki a gondozók a telephelyen. Azt mondják, ez egy jól bevált módszer a téli hidegben, hiszen melegíti az állatokat, a nedvességet pedig felszívja a száraz alom.

Fotók: Juhász Ákos

A következő napokban az eddigi tél leghidegebb napjai jönnek, az előrejelzések szerint akár -10 Celsius fok is lehet. Ilyenkor fokozottan kell figyelni a kint tartott kedvencekre. Kisfalvi Nyina, a MÁSA elnöke szerint a fekhelyek megfelelő felkészítése az egyik legfontosabb lépés.

- A kutyaházat is le lehet takarni például pléddel, ami szigetel - mondta. - Azt javaslom, hogy az ólat legalább félig tömjük ki szalmával, a kutya majd kialakítja magának a helyet benne.

A menhelyen csaknem háromszáz állatról gondoskodnak nap mint nap. A hideg napokon még fontosabb az állatok energiadús táplálása és a folyamatos vízutánpótlás. A nagy hidegben a folyadék pillanatok alatt befagy, sok állat pedig az orrával töri fel a jeget, hogy vízhez jusson, ami komoly sérüléseket okozhat.

- Hallottam olyat is, hogy valaki sózza a vizet. Ezt semmiképpen sem ajánlom! Inkább cseréljük többször a vizet. Főleg, ha a kutya elsősorban száraz tápot eszik, hiszen neki sokkal nagyobb lesz a vízigénye. Náluk fokozottabban kell figyelni - mutatott rá.

A kinti állatoknak ilyenkor fém tálka helyett érdemes öblös műanyag edénybe tenni a tápot és a vizet, hiszen abban nehezebben fagynak be. Annak, aki pedig bent tartja kutyáját, és kevésbé hidegtűrő fajta, arra érdemes kabátot, pulóvert adni séta közben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!