Ugrás a tartalomra

Le a kalappal az adventi villamos előtt

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. december 01. szerda 15:26
Miskolc főutcáján sétálókat kérdeztünk meg, milyennek találják az adventi villamost. Van, aki csak véletlenül használja, más pedig külön programelemként kezeli egy-egy ünnepibb napon. Egy biztos: a szépet mindenki szereti.
Fotó: Mocsári László

Vasárnap délután, a Szent István téri ünnepi műsor zárásaként befutott a miskolciak kedvence, az aranyszínben pompázó adventi villamos, hogy aztán egészen január 6-áig örömet szerezzen az MVK Zrt. utazóközönségének.

A miskolci adventi villamoson minden évben látszik, hogy rendkívüli energiát és sok időt belefektetve, igényesen díszítik fel az MVK dolgozói. Gál Krisztina negyvenkét éves eladó már látta fotókon az interneten az idei adventi villamost. – A fiam már tizenkét éves, de nálunk hagyománnyá vált hosszú idő óta, hogy minden évben megnézzük, utazunk ezzel a különleges hangulatú járművel. Ő nagyon jól érzi magát rajta, ezért én is kiváló programnak tartom mindig. Gyönyörű és igényes a díszítése most is, ezért már nagyon várom, hogy kipróbáljuk. Letöltöttem a menetrendjét, hamarosan választok egy hétvégét, amikor felszállunk rá, néha hétköznap, suliból hazafelé jövet is elkapjuk. Minden évben nagyon szép volt, de a kedvencem a mézeskalács házikó, amire idén is fogok szavazni.

Gyükeri Istvánné hatvanhét éves nyugdíjas egy négyéves kislány dadusa. – Éppen mára terveztük, hogy megyünk egyet az adventi villamossal. Ezt minden évben megtesszük. Előfordult már, hogy egészen a diósgyőri végállomásig jutunk, de ha a gyerek izgágább, akkor csak az Újgyőri főtérig. Mindenesetre nagyon szeretjük mindketten, mert gyönyörű. Tetszett a Jégvarázs című mesefilmet megidéző kékes színezetű jármű is, de szerintem a mézeskalács melegebb barnás színei lélekemelőbbek, tehát a mostani adventi villamos szebb, mint a korábbi volt. Le a kalappal előtte! A délutáni alvás után tehát villamosozunk, majd megnézzük a fényeket a belvárosban, mert az is csodálatos. 

Migléczi László ma már hatvanegy éves, korábban az MVK Zrt.-nél dolgozott. – Annak idején még a régi sárga villamost szerettük volna ünnepivé varázsolni. Ilyen nagyban nem gondolkoztunk, hogy az egész külső és belső terét megújítsuk, csak az volt az ötletem, hogy tegyünk egy Mikulás-sapkát az áramszedőjére. Ezt sajnos technikai okokból nem engedték, ezért elvetettük az ötletet. Azóta pedig végül megvalósították az adventi villamos képében. Idén már ültem rajta, azt hiszem, hétfőn vagy kedden mentem vele, egészen véletlenül. Nem szoktam villamossal járni, inkább gyaloglok, de most bevásárlásból hazafelé, gondoltam, kipróbálom. Nagyon szép.

Lellák Márk Dávid huszonkét éves összeszerelő már családot tervez. – Véleményem szerint az adventi villamost a gyerekeknek készítették, mert rengeteg olyan elem van rajta, ami egy gyerekszobában is megtalálható: plüssök, mesefigurák. A kitalálója pedig tökéletesen ismeri a kicsik ízlését, hiszen főleg ők vannak rajta, és nagyon élvezik az utazást. De a felnőtteknek is kellemes hangulatot kölcsönöz: érezzük a karácsony közeledtét és melegségét. Hamarosan nekem is kiváló program lesz egy villamosozás majd a gyerekemmel – mondta, majd hozzátette, neki is a sárgás színű mézeskalács ház tetszett a legjobban.

További hírek

Olvasnivaló