Ugrás a tartalomra

A legfrissebb kiadvány a legrégibb épületről

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 14. hétfő 14:33
Az Avasi Értéktár új kötetében az építészettörténeté a főszerep. A kiadvány az avasi református templommal kapcsolatos aktuális fejleményeket, kutatási eredményeket foglalja össze.

Az Avasi Értéktár című kiadványsorozat immár 17. kötete látott napvilágot. Ez a széria egy civil kiadvány, az Avas Borút Egyesület és az Észak-Keleti Átjáró Egyesület közös munkája, és „Miskolc hegyének” jelenével-múltjával foglalkozik (évente megjelenő átlagosan két-három újabb füzetben): történeti-történeti, kulturális, építészeti, társadalmi vonatkozásokkal. A legfrissebb kötetben az építészettörténeté a főszerep, s szokatlan módon a szerző – szemben azzal, hogy más füzeteknél jellemzően akár tucatnyian is – ezúttal egyetlen szakember: Bereczki Zoltán. A fiatal miskolci építész a 32 oldalas kiadványban az avasi református templommal kapcsolatos aktuális fejleményeket, kutatási eredményeket foglalja össze, sok képpel és olvasmányos szöveggel, a várostörténeti iránt érdeklődő nagyközönség számára.

Mint ismeretes, a borsodi megyeszékhely talán leginkább jellegzetes, legrégibbi egyházi épülete ügyében sok minden történt a legutóbbi öt-hat évben: felmérés, nagyszabású felújítás, boltozatrekonstrukció, mindezek mentén felállt egy új kiállítás az építményben (ünnepélyes megnyitója november 27-én fél 11-kor lesz), s ami most terítéken van, a korábban tudottakhoz képes újat mutató tudományos kutatás. A Bereczki Zoltán illusztrált tanulmányát (tördelő Megyesi Klára) tartalmazó Avasi Értéktár-kötet ennek nyomán elmeséli a korabeli források feltárásának, a kőtöredékek elemzésének, új tudományos módszerek alkalmazásának, számítógépes modellek készítésének, majd a kiállítás verbális és grafikai összeállításának közelmúltbeli históriáját.

„A sorozat indulásakor, 2015-ben magunk sem hittük volna, hogy ilyen sok mondanivalónk lesz az Avasról. Az avasi templom témája többször is előkerült már értéktárunk hasábjain, és évek óta felmerült egy speciális, külön a templomra vonatkozó kiadvány terve” – írják a bevezetőben a szerkesztők, a két kiadó egyesület vezetői, Báthory Csongor és Darázs Richárd. – „Így érkeztünk el aktuális, XVII. kötetünkhöz. Bereczki Zoltán építészmérnök és műemlékvédelmi szakmérnök, több mint tíz éve dolgozik együtt egyesületeinkkel: korábban a pereces-bányatelepi és a vasgyári kolónia 3D-s modelljén, majd az avasi templom boltozatának 3D-s rekonstrukcióján munkálkodva. Tudományos tevékenysége mellett több akciónk ötletgazdája és cselekvő részese, legyen szó városi túrákról, filmforgatásról, kamázásról...”

Ezt a különleges, a Régi kövek beszéde címet viselő kötetet múlt szombaton mutatták be a helyszínen, ahol a szerző tartott a témáról előadást, mellette Szunyogh László városi főépítész, Hangó István református lelkipásztor és Jacsó Pál, az Avasi Hegygazdák egyike méltatták az épület érdekében napjainkban folyó munkát és a kutatói eredményeket. Az ünnepélyes bemutatón a Miskolc–Avasi Örömhír kamaraegyüttes és a Miskolczi Pincék Dalárdája működött közre. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!