Ugrás a tartalomra

Lehet még visszavágója az időjárásnak

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 16. szombat 12:40
A hivatalos mérések kezdete óta a 2023/2024-es tél volt a legenyhébb Magyarországon. Olyan enyhe volt a második hónapunk, hogy még a márciusok átlaghőmérséklete között is a hetedik helyen végzett volna – nyilatkozta a HelloVidéknek Németh Lajos meteorológus.
Fotó: Horváth Csongor


A téli évszakok középhőmérséklete országos átlagban 3,7 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020 közötti évek átlagát. 

A december 2,2 fokkal, a január 1,8 fokkal, míg a február egészen extrém mértékkel, 7 fokkal volt enyhébb az átlagnál, amivel az országos átlagot tekintve a legenyhébb február lett a 20. század eleje óta – írja a portál.

A lap megkeresésére Németh Lajos elmondta, hogy olyannyira magas ez az érték, hogy a márciusok között is a hetedik legmagasabbnak számítana. A meteorológus a HelloVidéknek adott interjújában beszélt arról is, hogy mire számíthatunk a következő időszakban.

A meteorológus úgy véli, hogy március második felében és áprilisban még lehet olyan visszavágója az időjárásnak, hogy északról, északkeletről fagyos hőmérséklet törhet be. Ha visszatekintünk az elmúlt évszázadok időjárási népi reguláira, Magyarország az igazi fagyosszentek – Pongrác, Szervác, Bonifác – egyébként májusban vannak. Az éghajlatváltozás egyik hozadéka ugyanakkor az, hogy egyre enyhébbek lesznek a telek, és az élő, és a növényvilágnak is ehhez kell (kellene) majd alkalmazkodnia. A korábbi rügyfakadás ugyanis fokozott fagyveszéllyel jár.

Németh Lajos az elmúlt évek tendenciái alapján azt jósolta, hogy az idei nyár is tartogathat számunkra olyan száraz periódusokat, ami aszályra hajló lehet. Az időnként előforduló 30-35 fokos több napos kánikulát, átmenetileg erős hidegfront betörések szüntetik meg. Azt azonban pontosan előre jelezni ilyen távra még nem lehet, hogy melyik hónapunk lesz a legmelegebb. Németh Lajos a sokévi átlagok alapján júliusra szavaz. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!