Ugrás a tartalomra

Lemondott zsinati lelkészi elnökségéről Balog Zoltán

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 16. péntek 18:44
"Lemondtam a Zsinat lelkészi elnökségéről. Törvényeink értelmében lemondásom a következő Zsinat döntésével válik hatályossá" - közölte Balog Zoltán református püspök a Magyar Református Egyház február 16-ai zsinati értekezletén, pénteken.
Balog Zoltán. Fotó: MTI

A Magyarországi Református Egyház törvényei szerint a lemondás a következő Zsinat döntésével válik hatályossá. Ezen az értekezleten nem került sor szavazásra. A soron következő zsinati ülésig Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi alelnöke ügyvezetőként látja el az elnöki teendőket.

"Köszönöm, hogy átéltem és átélhetem a megbocsátás kegyelmét. Add ezt azoknak is, akik most kegyetlenkednek! Bocsáss meg, hogy nem voltam elég éber és körültekintő, s nem láttam, milyen veszélyek leselkednek ebben a kegyelmi ügyben országunkra, nemzetünkre, egyházunkra, köztársasági elnökünkre. Bocsáss meg, ha a gyermekbántalmazás áldozatai azt érezhették, hogy magukra maradnak, nemcsak most, hanem annyiszor az életben. Védd őket akkor is, amikor mi ezt elmulasztjuk! Leteszem kezedbe egyházunk életét. Mindig is ott volt, most ott van, hiszen itt van a legjobb helyen. Leteszem a Zsinatunktól kapott tisztségemet. Egyházunkért teszem." - mondta Balog Zoltán református püspök 2024. február 16-án a Zsinat értekezletén elhangzott imádságában.

Hozzátette: 

"Hadd mondjam most világi nyelven egyértelműen: lemondtam a Zsinat lelkészi elnökségéről. Törvényeink értelmében lemondásom a következő Zsinat döntésével válik hatályossá. Addig, mostantól az elnöki teendőket a következő Zsinatig Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi alelnöke ügyvezetőként látja el."

Frissítés: 

Balog Zoltán elmondta, azért hívta össze a jelenlévőket, hogy a szemükbe nézzen. Visszaemlékezett, hogy három évvel ezelőtt ők választották meg, s azóta együtt hoztak jó és rossz döntéseket, hibáztak is, de most egyedül ő hibázott.

- Részévé váltam, és ezáltal Ti is részévé váltatok egy boszorkányüldözésnek, aminek áldozatai vannak: az a köztársasági elnök is, akit mi nagyon szeretünk, aki egyházunk hűséges tagja, s aki annyiszor bizonyította a hitét határon innen és túl. De ne legyenek illúzióitok! A boszorkányüldözés, a hisztéria akkor sem fog leállni, ha én nem leszek. De hogy én ne legyek, arról Ti döntötök. Arról nem az ellenzék dönt, arról nem a média dönt, arról nem a kormány dönt, arról nem a Facebookon döntenek. Arról Ti döntötök, a Magyarországi Református Egyház törvényhozó testülete. Ezt ne felejtsétek el! Most nem vagytok döntési helyzetben, nem is kérek tőletek döntést. Én letettem, lemondtam a Zsinat lelkészi elnökségéről – fogalmazott beszédében Balog Zoltán. 
Hozzátette, hogy súlyos politikai hibát vétett, „kegyelmet kértem. Kegyelmet akartam valakinek. És ha ezért most el kell mennem, nehogy azt higgyétek, hogy az megoldás lesz. Dehogy lesz. Harc lesz. Ezután is harc lesz. Mint ahogy mindig is harc volt”. Szerinte azonban ez a harc nem most kezdődött, ezt a harcot már elődei is vívták. Példaként említette Hegedűs Lórántot, Bölcskei Gusztávot és Szabó Istvánt is.

- Az egyház egysége fontosabb nekem, minthogy azt engedjem szétverni. De ne féljetek! Ne legyenek illúzióitok! Továbbra is harcolni fogok. Ez a dolgom. Erre tettem esküt. Harcolni fogok. Harcolni fogok elsősorban magammal, a saját bűneimmel, másodsorban értetek és az egyházunkért – jelentette ki. „A Lélek fegyvereivel harcoljunk, hogy meg tudjunk állni ebben a próbatételben” – zárta gondolatait Balog Zoltán.

Ellenzéki reakció a lemondásra: 

Demokratikus Koalíció: Ez még nem elég

Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció reagált először, közleményükben azt írták, hogy lemondás nem elég, és Balog Zoltánnak véglegesen távoznia kell a közéletből.

A Demokratikus Koalíció szerint Balog Zoltánnak azonnal és végérvényesen távoznia kell a magyar közéletből, hogy soha többé ne képviselhesse az orbáni pedofilhálózat érdekeit, sem az egyházában, sem a kormányzatban. Azzal, hogy kapaszkodik a püspöki székébe, Balog Zoltán valójában azt üzeni: ő továbbra is érinthetetlen, nem vállalja a felelősséget a bicskei pedofilsegítő szabadon engedéséért, és az "orbáni pedofilhálózat" tovább folytathatja rémes tevékenységét Magyarországon. Az pedig a hazai református egyházi vezetők felelőssége, hogy nem vonták felelősségre Balog Zoltánt, aki így továbbra is a püspöki székében maradhatott – közölte Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője. Hozzátette: a Demokratikus Koalíció nem fogja hagyni, hogy „hazánk a pedofilok vadászterülete legyen, meg fogjuk védeni a gyerekeinket és az unokáinkat az orbáni pedofilhálózattól”.

További hírek

Olvasnivaló