Ugrás a tartalomra

Ma már nem egyszerű édesség, hanem műalkotás

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. június 12. szerda 17:18
Sokat változott a torta divat az utóbbi években. Mint minden szakmára, így a cukrászatra is igaz, hogy folyamatosan fejlődik, alakul. A megnövekedett igények kielégítésére az újdonságokat is be kell építeni a hagyományos kínálat mellé.
Fotók: Osztie Tibor

Már nem úgy van, mint régen, hogy egy fotóalbumból ki lehet választani, melyik tortát szeretné a megrendelő. Az emberek konkrét kérésekkel jönnek, hiszen jobbára az interneten látnak valamit, amit szeretnének elkészíttetni – mondta Szűcs Valéria, a Kisgergely Cukrászda főcukrásza.  

Először a torta kinézete, tematikája, díszítése fontos, meg hogy milyen alkalomra viszik, aztán jön az íze. Ma már igen széles a paletta, ami az ízvilágot és a torták töltésének módjait illeti. A főzött, illetve tejszínes krémek mellett már ott vannak a mousse-ok, a gyümölcspürék. A cukrásznak folyamatosan tanulnia kell, frissíteni tudását, hogy el tudja készíteni az újabb és újabb desszerteket – jegyezte meg a szakember. Extrém kérések is akadnak a megrendelők részéről, de igyekeznek mindent megtenni, hogy teljesíteni tudják. 

Vannak olyan – úgymond hétköznapi – torták, amelyeket minden nap lehet kapni, általános díszítéssel, megrendelésre azonban mindig egyedi édességet készítenek. Előfordul, hogy a cukrász fantáziájára bízzák a vásárlók, hogy milyen legyen a torta, csak az ünnepi eseményt adják meg, hogy szülinapra, esküvőre, keresztelőre vagy más rendezvényre szeretnék vinni – tudatta a cukrász. 

Esküvőre általában a letisztult színeket és formákat kedvelik, például a marcipán már nem divat annyira, inkább krémmel díszítenek. És a rusztikus külső is hódít, azon kívül pedig az élő virág díszítés a tortán. Gyerekeknek az éppen menő mesefigurák, fiúknak a munkagépek, szuperhősök, lányoknak az unicornis, vagy cuki állatkák, ami mindig a toplista élén van. Ezek valamelyikének rajta kell lennie a tortán valamilyen formában. Van, hogy maga a torta ábrázolja a kívánt karaktert. Ami szintén manapság kedvelt, hogy a tortát nem a klasszikus méretben kérik, hanem annál egy kicsit magasabb verzióban, oszloposabb megjelenéssel. Az pedig több fázisban készül, akár több napig is, mert az elemek egymásra épülésének időt kell hagyni. 

Gepárdot ábrázoló torta /Fotó: Kisgergely cukrászda

Az éppen aktuális torta trend náluk más módon érvényesül, eléggé speciális módon, hiszen egy portfolióban érhető el a termékkialakítás, amit folyamatosan újítanak – emelte ki Lovász Évi, a Desszertem szakmai vezetője. Havonta emelnek be új elemeket, már csak azért is, mert sok törzsvendégük van, akiknek szeretnének kedvezni. A trendek mentén haladnak, a cukrászatban ugyanis mindig van lehetőség előre menni, fejlődni. Keresik is a vendégek az egyedit, az újdonságot. 

Mono desszertek /Fotó: Osztie Tibor

Mono desszertjeik vannak, amelyek egyenként készülnek. A tortáik sem a megszokott hagyományos piskóta és krém váltakozásán alapulnak, mousse tortákkal dolgoznak – jegyezte meg a szakmai vezető. Hozzátette, hogy a mousse könnyű, lágy, habos krém, amelyhez ropogós, omlós és néha folyékony rétegeket adnak és tükör, illetve bársonyborítással burkolják be a tortát, nem krémmel vagy foundant-nal. 

Ízvilágban nagy favorit a sós karamell, a mangó-passió, a csokoládés variációk. A gyümölcspürék közül az eper, vagy az áfonya a legkedveltebb. Kiemelendő még az is, hogy minden mentesen, akár a paleo diétához igazodva is készülnek desszertek, amire szintén manapság nagy igény mutatkozik – mondta a szakértő. 

Az íz, állag és az esztétikai élmény a legfontosabb, amit a formák és színek variációival érnek el – hangsúlyozta Varga Heni, a Desszertem ügyvezetője. Ahogyan az édességeik, úgy a tortáik is a francia stílus jegyeit viselik, prémium minőségű alapanyagokból készülnek – tudatta. A magyar cukrászat tradícióit elismerik, de új technológiákat alkalmaznak, a mai kor igényei szerint alakítják, hiszen manapság már sokkal egészségtudatosabbak az emberek. Sokan keresik az olyan finomságot, amely ízletes, szemet gyönyörködtető, ugyanakkor beilleszthető az egészséges táplálkozásba.  

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!