Ugrás a tartalomra

Magyarország is támogatja az ukránok EU-csatlakozását

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. március 01. kedd 11:41
Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be kedden délelőtt.

Támogatja Magyarország Ukrajna gyorsított EU-felvételét, támogatja a hétfőn nyolc EU-tagország által megfogalmazott kérést, hogy mielőbb vegyék fel az Európai Unió tagjelöltjei közé Ukrajnát, és kezdjék meg a tagság előkészítését, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter egy keddi videóbejelentkezésben.

- Erről a döntésünkről a mai napon tájékoztattam a lengyel és a litván külügyminiszter kollégát is, és azt várjuk el Brüsszeltől, hogy kezelje kellő komolysággal ezt a kezdeményezést - mondta. 

Hétfőn nyolc ország, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia közös nyilatkozatban fejezte ki, hogy támogatja, hogy azonnali EU-s csatlakozást engedélyezzenek Ukrajnának. A kezdeményezéshez kedden Románia is csatlakozott.

A felsorolt országok szerint Ukrajnának azonnal engedélyezni kell az EU-csatlakozást. A nyilatkozatot azután adták ki, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette: aláírta az uniós csatlakozási kérelmet, ezzel pedig Ukrajna indítványozta, hogy EU-taggá válhasson.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!