Ugrás a tartalomra

Makuland - ahol megváltozik a véleményünk a csomagolási hulladékról

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. november 22. szerda 15:06
Szerdán megnyitották a Mirehu legújabb tanösvényét és közösségi terét, a Makuland-et.
Mocsári László képgalériája

De mit is takar ez a név: Makuland? Nos, egy környezeti nevelést szolgáló hulladékgazdálkodási tanösvényt és parkot, ami már kialakításában, "formájában" is a körforgásos gazdaság szemléletére, elveire hívja fel a figyelmet. A körkörös kialakítású tanösvény a csomagolási hulladékokon vezet körbe.

A szerdai megnyitást követően egész évben a látogatók rendelkezésére álló park egyedülálló módon - a múzeumokhoz hasonlóan - tárlatvezetést is biztosít. Így tarthatnak ismeretterjesztő foglalkozást a Mirehu szakemberei, de akár önállóan is bejárhatjuk a "kiállítást", amin egy audioguide kalauzol minket a tablók között. A foglalkozások interaktívak, a kiállítási elemeket online játékokkal, kérdőívekkel egészítették ki. A tárlatvezető segédanyag és a játékok mind QR kóddal beolvashatók.

A MakuLand-et az Európai Hulladékcsökkentési Héten adták át a Mirehu Nonprofit Kft. József Attila utcai telephelyén. Ladányi Roland, a Mirehu Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a programsorozat fókuszában idén a csomagolási hulladékok állnak. A vállalat idei akcióit az Európai Unió körforgásos gazdaság megteremtésének elvárásaival összhangban dolgozta ki, ami elsősorban arra fókuszál, hogy a lakosság a keletkező csomagolási hulladékokra alapanyagként tekintsen, hiszen a legtisztábban gyűjtött hulladék a legjobb alapanyag. A megfelelő tudás birtokában az emberek képessé válnak arra, hogy minimalizálni tudják az életvitelükből fakadó csomagolási hulladékok mennyiségét.

Az ügyvezető elmondta azt is, hogy a park a csomagolási hulladékok életciklusát mutatja be az alapanyag-előállítástól a hasznosításig.

- Fejleszteni kell a szemléletformálást is, a Makuland pedig gondolkodásra késztet, felkelti a kíváncsiságot. Szeretnénk elérni, hogy a látogatók másképp nézzenek az általuk használt csomagolásokra és az azokból keletkező hulladékokra. Hiszünk az élményalapú oktatásban, ezért a tanösvényi sétát nemcsak az audioguide színesíti, hanem kvízjátékok, videók és különböző feladványok teszik változatossá és kalandossá a sétát és a tanulást - mondta Ladányi Roland.

A vállalat a park területét megkapta használatra az önkormányzattól. Veres Pál polgármester ugyanis fontosnak tartja hangsúlyozni: nem lehet elég korán kezdeni a tájékoztatást és a szemléletformálást, ami feltétele lehet annak, hogy évek múlva egy sokkal zöldebb város, egy élhetőbb Föld legyen az otthonunk.

- Ehhez arra is szükség van, hogy megismerjék a legkisebbek is, mennyi hulladékot termelünk csak a csomagolások által, és mennyi felelősségünk van abban, hogy ezeket újra hasznosíthassák - mutatott rá a városvezető, aki hitet tett amellett, hogy ha a legkisebbektől kezdve felépítünk egy rendszert, akkor eljuthatunk oda, hogy alacsony legyen a hulladék mennyisége, és minél nagyobb arányú az újrahasznosított szemét.

Az Európai Hulladékcsökkentési Héten további akciókkal készül a Mirehu: csütörtök reggel például traccspartit rendeznek a Búza téri piacon, ahol a vállalat szakemberei beszélgetnek majd a vásárlókkal arról, hogy a zöldség-gyümölcs beszerzése során tudatosabbak legyenek a csomagolások terén, hiszen ezen a területen még mindig jellemző az egyszerhasználatos csomagolótermékek használata. A Miskolc Városi Szabadidőközpont bevonásával pedig közösségi programot hirdettek a korcsolyapályára.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!