Ugrás a tartalomra

MEFOB-ezüstérmet nyert a Miskolci Egyetem

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 15. szerda 10:01
A Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság (MEFOB) május 14-én, kedden, Győrben megrendezett férfi döntőjében a Miskolci Egyetem szinte végig kiélezett, kétszeri hosszabbítást hozó, drámai csatában maradt alul a címvédő DEAC ellenében. A finálé remek hírverése volt a magyar egyetemi kosárlabdának.

Bankó Zoltán triplájával és Varga Sándor duplájával, azaz 5-0-lal kezdett a címvédő DEAC, ám kisvártatva a rövid időn belül a kosárszerzés minden típusát bemutató Gerőcs Bálint révén felzárkózott a Miskolci Egyetem. A negyed derekán egy dupla erejéig Ragályi Levente is megvillant, Orliczki Mátyás triplája után pedig már a borsodiak vezettek. Egészen Turán Simon triplájáig és Várszegi Ádám duplájáig. A negyed hajrájában is váltott vezetéssel haladtak a csapatok. A szakasz vége a miskolciaké volt, akik Gadus Bogdán remek megmozdulásaival 8 ponttal elléptek. A 2. etap elején közel 2 percig nem esett kosár, majd Tóth Bence növelte büntetőkből 10-re a miskolci előnyt. A tét vagy a fáradtság, de lehet mindkettő miatt mindkét csapat játékosai sokat hibáztak támadásban. Közel 6 perc elteltével született meg a szakasz első akciókosara, Kozák Bertalan révén 13 pontosra növelte előnyét a miskolci gárda. Ugyanennek a percnek a legvégén szerezte meg első pontját büntetőből a címvédő DEAC. Turán triplájával 10 ponton belülre került a lendületbe jött Debrecen. Varga duplát, Neuwirth Bence pedig triplát dobott, és ezzel a 9-0-lal 4 pontra zárkózott föl a címvédő. Gerőcs törte meg a félidő hajrájában a borsodi kosárcsendet, de Várszegi hármasával a szünetre egy tripla különbségre feljött a DEAC. 

Tóth és Várszegi triplaváltásával indult a második félidő. Ez utóbbi “elkapta a fonalat”, újabb hármasával egyenlített a DEAC, amely Várbíró Gergő hármasával át is vette a vezetést. A megbízhatóan teljesítő Gerőcs tett róla, hogy nagyon ne ugorjon meg a címvédő. Tóth triplájával újból fordult a kocka, és elkezdtek “záporozni” a hárompontos kosarak, Várbíró, illetve Sándor Bence is betalált távolról. Ez is jelzi, nem “eresztették el” egymást, fej-fej mellett haladtak a felek, igazi döntő volt. A negyed hajrájában Kozák technikait kapott, a negyedik negyed 3 pontos DEAC vezetésről indult.

Kozák ügyes betöréses kosara fokozta az izgalmakat – nem késett sokat a válasz Várbíró jóvoltából. Gerőcs, majd Tóth is beemelt egy-egy hármast, visszaszerezve a vezetést a zónára váltó miskolciaknak. Nagy Lajos időkérésével ugyan átmenetileg megtörte a borsodi lendületet, de fiai továbbra sem érezték a ritmust zóna ellen, így Orliczki hármasával tovább nőtt a különbség. A szakasz felénél Varga hármasa a miskolci előnyt csökkentette, az izgalmakat pedig viszont tovább növelte. Az pedig, hogy Czermann egalizált még tovább fokozta ezt a helyzetet. A címvédő fordítását Orliczki akadályozta meg, 2+1-es találatával. A debrecenieket Neuwirth lefordulás utáni találata tartotta versenyben, Varga hármasa pedig egyetlen pontra hozta föl őket. A túloldalon sem Kozák, sem pedig Tóth keze nem remegett meg a vonalon – ám Czermanné sem. Kozák ügyes duplája után az utolsó 2 percre 3 pontos vezetéssel fordult a Miskolc. Várszegi három sikeres büntetője után másfél perccel a rendes játékidő letelte előtt hosszabbításra állt a finálé.  Egy percre rá Czermann támadó lepattanó után a DEAC-nak szerzett vezetést. 13 másodperccel a rendes játékidő letelte előtt Kozák egyenlített. Időt kért és a címvédésért támadhatott a DEAC, ám nem tudta bevinni a győztes találatot, jöhetett a hosszabbítás.

Gerőcs triplájára Varga duplával felelt, majd újra betalált, vezetéshez juttatva a címvédőt. Egészen Tóth találatáig. A hosszabbítás derekán a Miskolc “ment” 1 ponttal, ám Várszegi 2+1-es játékával ismét a DEAC állt nyerésre. A labdát elveszítő Tóth szabálytalankodott, mellyel kipontozódott. A debreceniek 1 ponttal növelték előnyüket, ám a túlóra végén előbb egy büntetőt értékesítve,majd egy már elvesztett labdát visszaszerezve Orliczki révén 13 másodperccel a vége előtt újabb hosszabbításra mentette a finálét.

A második hosszabbítás Gadus 2+1-es akciójával indult, de Czermann, Várszegi majd Várbíró ziccere után már a DEAC állt jobban 3 ponttal. Úgy tűnt a DEAC bírja jobban az idegek harcát, Czermann újabb kosarával 6-0-t repesztve 5-tel elléptek. A “kegyelemdöfést” a miskolciaknak Turán triplája adta meg bő másfél perccel a második “túlóra” letelte előtt. Gadus hármasa némi szépségtapasz volt a hősiesen küzdő miskolciaknak, de a DEAC jobban bírta az 50 perces “kiképzést” és egy drámai mérkőzésen, amely kiváló hírverése volt az egyetemi kosárlabdának megvédte bajnoki címét.

A finálé nem szűkölködött remek egyéni teljesítményekben, Czermann Patrik mutatós 15 pontos, 16 lepattanós dupla-duplával vette ki részét a DEAC címvédéséből, a hosszabbításokban kulcsfontosságú lepattanókat és kosarakat szerezve. Varga (18 pont 9 lepattanó, 6-6 szerzett labda és gólpassz) roppant sokoldalú, hasznos játékkal “jelentkezett”.  Hogy mekkora érvágás volt Tóth B.  kipontozódása a miskolciaknál, azt jól jelzi, hogy személyében egy tripla-duplát (23 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz) elérő játékos vált ki a végjátékra,  de Kozák Márton (18 pont, 12 lepattanó) sem adta dupla-duplánál alább.

DEAC – Miskolci Egyetem 102-91 (16-24, 14-9, 20-16, 22-25, 8-8, 19-8)

Győr, 150 néző.
Vezette: Jakab, Hervay, Szőts.

DEAC: VÁRBÍRÓ (11/6), VARGA S. (18/6), Neuwirth (11/6), BANKÓ (9/3), CZERMANN (15). Csere: TURÁN (10/9), VÁRSZEGI (26/9), Bata, Fábián, Hibján (2). Edző: Nagy Lajos. 

Miskolci Egyetem: TÓTH B. (23/9), ORLICZKI (13/6), KOZÁK M. (18), GERŐCS (18/9), Ragályi (2) Csere: Sándor (5/3), Szőke, GADUS B. (12/6), Lakatos, Velkey. Edző: Béres Dávid

Nagy Lajos:
- Mindenekelőtt szeretnék gratulálni a Miskolcnak, mert ahhoz, hogy ilyen remek és emlékezetes legyen a döntő, az ő jó teljesítményük is kellett. Természetesen a saját játékosaimnak is jár az elismerés, feltették a koronát az egész évi teljesítményükre, nekik is gratulálok. Hazafelé úton pedig megpróbáljuk megünnepelni ezt a diadalt, mert állítólag minden siker annyit ér, amennyire megünneplik.

Béres Dávid:
- Gratulálok a Debrecennek, igazi MEFOB-döntő volt. A saját srácaimnak is csak gratulálni tudok. Nüanszokon múlt, hogy ki nyeri meg a bajnokságot. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, és remélem, hogy ők is büszkék lesznek erre az ezüstéremre.

Végeredmény: 1. DEAC, 2. Miskolci Egyetem, 3. PTE-PEAC, 4. Mosonmagyaróvár - UNI Győr

Forrás: mefs.hu

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!