Ugrás a tartalomra

Meghalt Alain Delon

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 18. vasárnap 09:03
Meghalt Alain Delon, írja a France24. A színész 88 éves volt.

A francia filmsztár 2019-ben agyvérzést kapott, azóta folyamatosan romlott az állapota. Három gyereke, Alain Fabien, Anouchka és Anthony arról tájékoztatta az AFP hírügynökséget, hogy édesapjuk Douchyban található otthonában békében hunyt el.

Delon az 1950-es években kezdett el filmezni, majd az 1960-as évektől vált igazán ismertté. Olyan filmekben szerepelt, mint a Gyenge asszonyok, Ragyogó napfény (amely ugyanazt a regényt adaptálta a filmre, mint A tehetséges Mr. Ripley), Rocco és fivérei, Napfogyatkozás, A párduc, Amikor a nő zavarba jön, A párduc, Casanova visszatér, Klein úr, A Szíciliaiak klánja, Fekete tulipán. 

1969-ben együtt szerepelt A medence című filmben a Magyarországon leginkább Sissy megformálójaként ismert Romy Schneiderrel, akivel 1958 és 1964 között romantikus kapcsolatot is fenntartott. Szerelmük a bulvársajtó kedvelt témája volt. Delonnak számos ismert barátnője és élettársa volt, hivatalosan három gyermeke született, és volt olyan, aki azt állította magáról, hogy Delon fia, de a színész nem ismerte el.

1995-ben a Berlini Filmfesztivál Arany Medvével jutalmazta életművét, majd 2019-ben a Cannes-i Filmfesztiválon is megkapta az Arany Pálma életmű-díjat, azonban ahogy arra az AFP felhívja a figyelmet, a két díj között eltelt időben sokat változott a társadalom. A Cannes-i Filmfesztivál döntését, hogy kitüntesse a színészt, nagy felháborodás előzte meg, különösen a feminista szervezetek részéről, akik amiatt kritizálták Delont, mert nyilvánosan „rasszista, nőgyűlölő és homofób” megjegyzéseket tett. 2024 áprilisában Ukrajna is kitüntette a színészt, amiért az orosz agresszió „első napjától fogva több nyilatkozatot is tett Ukrajna javára”.

(24.hu)

További hírek

Olvasnivaló