Ugrás a tartalomra

Megtelt a Hősök tere, a gyerekekért és az áldozatokért tüntettek

index.hu
Utoljára módosítva
2024. február 16. péntek 21:36
A szervezők szerint közel ötvenezren gyűltek össze Budapesten a Hősök terén és a környező utcákban, ahová ismert Youtuberek, influenszerek hirdettek tüntetést péntek estére a kegyelmi botrány miatt.
Fotó: Papajcsik Péter / Index

„Odakint most szörnyek járnak – Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért” – ezzel a címmel szervezett a Hősök terére demonstrációt több youtuber a kegyelmi ügy kirobbanása, valamint Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után. A demonstráció 18 órakor kezdődött, a műsorvezető Gulyás Márton volt, a színpadon többek között beszédet mondott: Fancsikai Eszter (Nemekarokbeleszólni), Osváth Zsolt (Zshow Time), Pottyondy Edina, Szabó Márton (Jólvanezígy), Tapasztó Orsi (Nemakarokbeleszólni), és igazolt távollétéből bejelentkezett Baukó Attila azaz Azahriah is. 

Gulyás Márton a demonstráció házigazdájaként azzal kezdte, a Holdon még nem járt, ezért nem tudja, onnan mekkorának látszik a tömeg. De megtöltötték a teret, sőt, a környező utcákat is. 

Elsőként Osváth Zsolt lépett a színpadra. Szerinte a gyermekvédelem intézménye Magyarországon jelenleg rohad és haldoklik. Mindenkit arra kért, hogy vegye elő a telefonját, és kövesse be a @bantottak Instagram-oldalt. (Már most 22 ezer követője van.) A cél, hogy a kormány helyett tudjanak cselekedni a gyermekvédelem érdekében – mondta.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szabó Márton, alias Csoki a Jólvanezígy műsorvezetője volt a következő felszólaló: „azt mondtátok, hogy itt lesztek, és lám, itt vagytok! Nagyon boldog vagyok, hogy egy darab pártzászlót se látok. Köszönöm mindenkinek, hogy sikerült megmaradnunk embernek.”
Az elmúlt két hét eseményei évszázados normákat döntöttek meg. „Senki sem számított rá, hogy egy szörnyeteg elítélt bajtársát engedjék vissza gyermekek közé. Büszke vagyok, hogy azt mondtátok, hogy ilyen gyalázatot nem hagytok szó nélkül.” A tömeg erre hangos „Nem hagyjuk”! skandálásba kezdett. 

Azahriah üzenete következett: „Őszintén sajnálom, hogy nem tudok ott lenni fizikailag veletek. Annyiszor hallottuk már, hogy védjük meg a határainkat és a gyerekeinket, de eddig semmi értelme nem volt. A szülők aggodalmát a szülő felé felhasználják ellenünk. A pedofilok és nyomorult lelkű tanárok gyermekek közelébe engedése megy ezeknek. Az oktatás az egyik leghumánusabb, legnemesebb dolog a világon. A tudás a legnagyobb hatalom az életben. 
A legparább az, hogy falazunk egy pedofilnak. Nemrég még Kaletát engedték ki több tízezer darkwebes pornókép után. A magyar lélek annyira belenyugodott ebbe, hogy sokan Novákot és Vargát mentegetik, hogy szegények. Ha nem robban ki a botrány, simán elsunnyogták volna ezt is. Nem azt akarom mondani, hogy most lett rés a pajzson. A gyermekbántalmazás, a pedofília no go. Teljesen mindegy, hogy milyen oldalon áll valaki, egy közös biztos, hogy lesz bennünk: hogy bántja a lelkünket az igazságtalanság. 

Tapasztó Orsi örökbefogadott gyermekéről elmondta: „Az én gyerekem már biztonságban van. A realitás, hogy sokaknak ez nem adatik meg. Rájuk a rendszer vigyáz. El kell rettenteni azokat, akik bántják a gyerekeket, és akik ebben segédkeznek nekik. Ami gyermekkorban történik, az az egész életünkre rányomja a bélyegét. Egész életet nyomoríthatnak meg kevésbé komolyabb dolgok is, mint a szexuális bántalmazás.
Vannak jól működő gyermekotthonok, fantasztikus nevelők, akik azon dolgoznak, hogy a gyerekeket megtanítsák szeretni. Mik a kéréseink? Hogy minden gyermekotthon kifogástalan hely legyen, ne csak néhány. Hogy egy örökbefogadó szülő ne gyomorszorító érzéssel gondoljon azokra az évekre, amikor még nem lehetett a gyereke mellett. És azokra se kelljen így gondolnunk, akik a rendszerben ragadtak. Hogy minden gyermek biztonságban élhessen.

Fotó: Huszti István / Telex

Fancsikai Eszter következett: „Én mint anya állok most előttetek. Szeretnénk hinni, hogy ez egyszeri eset volt, hogy ez velünk nem történhet meg. De ez nem igaz! Óvodában, iskolában, orvosnál, edzésen, intézményben… bárhol megtörténhet. Én legyek a köztársasági elnök is, ha biztonságban akarom tudni a gyerekeimet? Hadd ne! Miért nem az csinálja jobban, akinek ez a munkája, aki erre esküdött fel?
Két gyermeket nevelek ebben a »családbarát« országban. A gyermek az első levegővételét egy dohos, penészes kórházban veszi. Évekig matektanár tanítja neki a történelmet. A nagypapa meg félbehasítaná és miszlikbe vágná a bűnösöket, de én ezért börtönbe mennék. Ezért van a jog, hogy ezt helyettem elintézze, csak az én ügyvédem nem a pedofilt védené! 

Pottyondy Edina is színpadra lépett: „Odakint most szörnyek járnak. Szörnyek, akik gyerekeket bántottak. Akik a gyerekek helyett a bántalmazókat segítették. Akik urambátyám alapon kegyelmet osztogatnak. A magyar állam csődöt mondott! És nem csak akkor, amikor nem tett érdemben semmit a bicskei gyermekotthon lakóiért. Vagy mikor kiengedték a pedofil bűntársat. Ma is, most is csődöt mond, mert nincs átlátható, független vizsgálat a kegyelem ügyében. Nem kezdődött el a gyermekvédelmi rendszer és a jogi szabályozás átvilágítása. Nem tudhatjuk, kiket engedtek még el. 
Hány ilyen eset lehet még? Nincs válasz. Csak ócska kommunikációs megoldások vannak… Ja, és lecseréltek két lélegző golyóstollat! A köztársasági elnök az alávaló kegyelmi döntés után a pénzes postással néz szembe újságírók és bíróságok helyett, havi 4,5 milliós nyugdíjjal. A hallgatás bérét… („Mocskos Fidesz!” skandálás hallatszik, de Edina csendre int.)
Mi fizetjük Nováknak az élete végéig tartó luxust. A magyar állam napok óta sunnyog. Az állampárt ellenfeleit bu*izza és démonizálja és még csak most szabadítják ránk igazán a poklot, hogy fedezzék magukat! (Közben Nem hagyjuk skandálás.) Pedig cselekedhetnének helyesen: oktatás, egészségügy, szociális intézmények, gyermekvédelem megerősítése. Szigorúbb törvények, amelyek az áldozatokat védik, nem hergelnek. Érzékeny, felkészült az áldozatokra fókuszáló hatóságok, ez a gyerekvédelem! Tisztességes fizetés azoknak, akikre a gyermekeinket bízzuk. Nem 1-1 látszatintézkedés kell, a rendszer teljes átalakítására van szükség. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezután Gulyás Márton bejelentette: „Több mint 50 ezren vannak. Van egy rossz hírem: hiába vagyunk ilyen sokan, a gyermekvédelmi rendszert nem tudjuk holnapra megváltoztatni. Ahhoz 199 ember munkája kellene. Ezért holnap reggeltől nyomást kell gyakorolni a döntéshozókra, hogy védelmet biztosítsunk minden magyar gyermek számára. Tengernyi a feladat!”

Létrehozták az Utcáról lakásba egyesületet: egy hajléktalan gyermek részére alapot hoznak létre, hogy vasárnapig 25 millió forint gyűljön össze, hogy az ő lakhatása megoldódjon. „Példamutatás ez az összefogás.” (Minden szervezőnél van egy átlátszó, nagy doboz, amellyel bemennek a tömegbe és telerakják majd őket). „Nem csak ma este kell cselekvőnek lennetek, hanem mostantól minden áldott nap!”

Húsz perccel a tüntetés vége után fokozatosan ürült ki a Hősök tere, Gulyás Márton kérésének megfelelően békésen hagyták el a helyszínt a demonstrálók.

A tüntetők egy része a Lendvay utcában lévő Fidesz-székházhoz vonult, ahol rendőrsorfal állta az útjukat. „Bűnözőket védtek”, „mocskos Fidesz”, „magyar rendőr velünk van”, „pedofilokat védtek”, „Pintér Sándor, a ku*va anyád”, „Orbán, takarodj” – skandálták a demonstrálók. Utáljuk a nagyhasút, üsse el a kisvasút – kiabálták.

Az Index.hu helyszíni tudósítása nyomán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!