Ugrás a tartalomra

Megújult háttérrel, változatlan lelkesedéssel működik a városi diákönkormányzat

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. július 16. szombat 19:10
Májusi közgyűlésén hagyta jóvá a Miskolc Városi Diákönkormányzat, hogy mostantól egy szakmai szervezet segítse és koordinálja működését. Mindez új lehetőségeket rejt magában, amikkel maguk a tagok is ismerkednek még. Pénteki találkozójukon az új helyzetről és a nyári programokról egyeztettek a fiatalok.

Miskolc napján, május 11-én ülésezett legutóbb a Miskolc Városi Diákönkormányzat (MiDÖk). Akkor érkezett el ahhoz a július 1-től hatályba lépett mérföldkőhöz a grémium, hogy a működését, működtetését egy, a diákönkormányzatok terén sok tapasztalattal rendelkező civil szervezet segítse.

midök célpont ifjúsági iroda
Fotók: Mocsári László

Annyira nem generált ez új helyzetet, mint gondolnánk, hiszen a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület már a kezdetektől asszisztál a MiDÖk működéséhez. Mostantól ez hivatalos, és a gyakorlatban olyan „változásokat” jelent, mint hogy egy jogi szervezet képviseli a városi diákönkormányzatot, egyben szakmai támogatást is nyújt nekik.

Ez sokban megkönnyíti az előrehaladást a hivatalos világ bürokratikus útvesztőiben. Ráadásul a KÖZ-Pont tényleg nem ma kezdte a terepen: Debrecenben, Nyíregyházán, Szolnokon és Karcagon is koordinálják a helyi, városi szintű diákönkormányzat működését.

midök célpont ifjúsági iroda

Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy a szervezeti átalakulás jó lehetőségeket rejt magában, ezt azonban a diákoknak is meg kell ismerniük. A pénteki, nyáriszüneti találkozón a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület stratégiai vezetője, Bálega János igyekezett letisztázni a fiatalokkal, milyen utak nyílnak meg a MiDÖk előtt.

„Nem lesz sok változás, mert az megviselné a diákokat, mi pedig azt nem szeretnénk. Ha lesz is átalakulás, az az, hogy jobban rendszerbe helyezzük a működést” – összegzett a szakmai segítő.

Konkrétumok is elhangzottak: eddig az önkormányzat égisze alatt működött a diákönkormányzat, ami azt jelentette, hogy a hivatal megfelelő osztályai intézték a diákgrémium ügyet. Ez a város számos egyéb ügyei mellett érthető módon lassabb haladással járt.

midök célpont ifjúsági iroda
Bálega János vezeti a szakmai munkát

Most azonban a KÖZ-Pont koordinál majd minden MiDÖk-ös ügyet, ami gördülékenyebb és szakmaibb működést eredményez.

„A MiDÖk érdekérvényesítő szerepe, a programok szervezése, az országos diákönkormányzati hálózatban elhelyezése ugyanúgy fontosak maradnak” – mondta János.

A pénteki napirendi pontok között is szerepelt, hogy a nyáron milyen programokat szervez a Miskolc Városi Diákönkormányzat. A megjelent fiatalok többsége egyébként pont ezekre volt kíváncsi.

Bár még több elem szerveződik, a MiDÖk felkérést kapott, hogy vegyen részt a Pont Ott Partyn, akárcsak az augusztusban szerveződő Szinva napon. Emellett tervben van egy éjszakai biciklis túra Debrecenbe, a virágkarnevál előtt, valamint komolyabb hálózatépítő programnak ígérkezik, hogy Panyolán országos diákönkormányzati táborban vehetnek részt a miskolciak, ahol kortársaikkal egyeztethetnek.

midök célpont ifjúsági iroda

Úgyhogy izgalmasnak ígérkezik a nyár, a strukturális változás pedig nem azt jelenti, hogy a „nagy” önkormányzat elengedné a MiDÖk kezét. Szarka Dénes ifjúságpolitikai tanácsnok elmondta, hogy „az a fajta lelkesedés, ami eddig is meg volt a fiatalokban és nagyon jó közösségi programokat eredményezett, profi és hatékony szakmai háttérrel egészülhet ki”, mindebből pedig profitál a város ifjúságpolitikája.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!