Ugrás a tartalomra

Megvalósul Miskolc több évtizedes álma, épül az Y-híd

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. április 08. szerda 20:02
A munkálatokkal kapcsolatban a városvezetés folyamatosan egyeztet a beruházóval és a kivitelezővel.
Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

Bejáráson tekintette meg szerda délelőtt Miskolc polgármestere az Y-híd beruházásának első lépését, a héten kezdődött próbacölöpözést. Veres Pál a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és a kivitelező cég szakembereinek tájékoztatása szerint a munkálatok mostani fázisában még nem kell forgalmi korlátozásra számítani.

-  Több évtizedes álma valósul meg Miskolcnak azzal, hogy elkezdődik az úgynevezett Y-híd építése, ez a létesítmény ugyanis jelentősen megváltoztatja, javítja majd az érintett városrészek, egész Miskolc közlekedését.  Tizenhárom és fél milliárd forintos fejlesztésről van szó, mellyel várhatóan 2022 októberének végére készülhet el a kivitelező. Maga a beruházás két nagyon fontos elemből áll: A Vörösmarty kereszteződéstől kezdődően egy útszélesítés és forgalmirend-változtatás történik majd, amibe beletartozik majd egy új turbó körforgalom is, a második ütem pedig maga az Y-híd, ami biztosítja majd az átjárást a Tiszai pályaudvar felé és az elkerülőút, valamint az autópálya felé, a másik ága pedig Martinkertváros és Szirma irányába biztosít majd sokkal jobb összekötési lehetőséget – emlékeztetett a városvezető.

Folyamatosan egyeztetnek

Teljes útlezárás majd a vasúti híd elbontásakor várható, ami majd néhány türelmet kér majd az érintett városrészekben élőktől, de a polgármester ígérete szerint a NIF-el együttműködésben alternatív útvonalakat jelölnek majd ki, és a vasúti közlekedést is meg kell majd oldani a bontás és az építkezés alatt.

- Reméljük, hogy az építkezés a lehető legkevesebb kellemetlenséggel jár majd a lakosságnak, és elkészülte után nagyon sok örömet fog majd mindenkinek okozni a javuló közlekedés. A NIF-től egyébként azt az ígéretet kaptuk, hogy időben tájékoztatnak majd minket a munkálatokról, így mi a lakosság figyelmét is fel tudjuk hívni azokra – tette hozzá Veres Pál.

Várják az észrevételeket

Az eseményen jelen volt Hegedűs Andrea, a hármas, Cseléné Figula Edina a kettes és Badány Lajos az egyes választókerület önkormányzati képviselője is. Azért ők, mivel ezt a három körzetet és az azokban élőket érinti egészen közvetlenül a fejlesztés és az azzal járó forgalmi korlátozások. A képviselők emlékeztettek, a beruházóval és a kivitelezővel eredetileg egy lakossági fórumon szerették volna tájékoztatni a helyieket, ennek megtartására a koronavírus-járvány miatt azonban nem volt mód.

- A jelenlegi ütem még csak zajhatással jár, emiatt a környéken élőktől türelmet és megértést kérünk. Nagyon fontos, hogy bár a fórum elmarad, mindhárman várjuk a helyiek észrevételeit ezzel a beruházással kapcsoltban is. Elérhetőségeink Miskolc hivatalos oldalán megtalálhatók, de elérhetőek vagyunk a Facebook-on található hivatalos oldalainkon is. Minden kérdésre igyekszünk azonnal és megnyugtatóan válaszolni – hangsúlyozták.

Több ütemben

Ahogyan arról februárban a minap.hu is írt, várhatóan a jövő év elején, a beruházás második ütemében kezdik meg a Vörösmarty utcai felüljáró bontását és a híd építését. A munkálatok ideje alatt a Vörösmarty utca mintegy 250 méteres szakaszát lezárják a Lenke utca és a Pfaff Ferenc utca között, ebbe az irányba a Bajcsy-Zsilinszky utca, vagy a József Attila utca felé lehet majd kerülni.

A Király utcából jobbra kiágazó Vörösmarty utcát a híd munkálataival párhuzamosan 570 méter hosszúságban négysávosra bővítik. Ez az út vezet fel az Y-hídra, amelynek egyik ága a Martinkertváros felé vezet majd, a másik pedig a Tiszai Pályaudvar felé. Utóbbi irányban a híd kiváltja a jelenlegi szintbeli vasúti kereszteződést a Pfaff Ferenc utca végénél. A Király és a Vörösmarty utcák keresztezésében a meglévő jelzőlámpás csomópont helyén új, korszerű, háromsávos, jelzőlámpával szabályozott úgynevezett turbó körforgalmat létesítenek, így a csomópontban az áthaladás gyorsabbá és biztonságosabbá válik.

A Soltész Nagy Kálmán és a Vörösmarty utca keresztezésében lévő jelzőlámpás csomópontot is átépítik, új kanyarodó sávok létrehozásával. A munkálatok ezen üteme várhatóan 2022. év elejéig tart és a kivitelezés ideje alatt jelentősebb forgalmirend- változásra készülhetnek a közlekedők. A harmadik ütemben a híd Kisfaludy utcai támaszait építik meg, valamint az ezen támaszok által határolt területen a hidat és a kapcsolódó támfalat. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!