Ugrás a tartalomra

Merkely: elindult az ötödik hullám

minap.hu//MTI
Utoljára módosítva
2022. január 07. péntek 13:57
Az omikron variáns nagyon könnyen fertőz, ezért teljes védelmet csak a harmadik oltás adhat - közölte a Semmelweis Egyetem rektora pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Merkely Béla azt mondta: elindult az ötödik hullám, amelyet az omikron variáns okoz. Az omikron fertőzőképessége miatt több tízezres esetszámokra lehet számítani, de az oltottaknál jellemzően csak enyhe, felsőlégúti megbetegedést - orrfolyást, torokfájást, fejfájást, egy-két napig lázat - okoz. Az oltatlanok esetében nőhet a kórházba kerülők száma, de arányaiban valószínűleg alacsonyabb lesz a súlyos esetek száma, mint a harmadik, negyedik hullámban - írja az MTI szemléje.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a médiában megjelenő hamis hírek jelentősen rontják az oltási aktivitást, így növelik az esetszámokat és a halálozás valószínűségét, ezért csak hiteles forrásból szabad tájékozódni.

A koronavírus elleni oltás az egyedüli megoldás, amellyel a kórházba kerülés valószínűségét jelentősen csökkenteni lehet - hangsúlyozta.

(Címlapkép: Merkely Béla; Illusztráció)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!