Ugrás a tartalomra

MINAP-INDÍTÓ (2023. 11. 19.): IDŐJÁRÁS, LEVEGŐMINŐSÉG, ÚTINFORM, HOROSZKÓP

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 19. vasárnap 07:59
Fagyos reggel után napközben eső, akár havas eső is jöhet egy melegfront kíséretében, ami miatt az érzékenyek körében fejfájás, migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság, tompaság és alvászavar is előfordulhat.
Fotó: Horváth Csongor

Időjárás

Vasárnap egy melegfront felhőzete érkezik fölénk, emiatt több tájegységünkön előfordulhat eső, zápor, de északon, északkeleten, valamint kezdetben a Dunántúli-középhegységben havas eső, esetleg jelentéktelen havazás is kialakulhat. A délire, délnyugatira forduló szél veszít erejéből, de helyenként még élénk lehet. Csípős lesz a reggel, általában -5 és +1 fok közé hűl le a levegő, de a fagyzugokban akár -6, -7 fok is lehet. Reggelre helyenként pára, köd képződhet. Napközben 3 és 11 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet - írja az idokep.hu.

Orvosmeteorológia

Vasárnap reggel a legtöbb helyen fagyni fog, emiatt felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok, valamint görcsös panaszok is jelentkezhetnek. Majd napközben egy melegfront érkezik, emiatt az érzékenyek körében fejfájás, migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság, tompaság és alvászavar is előfordulhat.
Ingadozhat a vérnyomás, keringési panaszok is felléphetnek, szédülés, rosszullét is jelentkezhet.
Megterhelő nap vár az idősekre és a szívbetegekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.
A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint nyugtalanság, ingerlékenység is jelentkezhet.
Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, könnyen megfázhatunk, ezért érdemes lesz melegen, rétegesen öltözködni.
Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap több tájegységünkön is előfordulhat eső, zápor, de északon, északkeleten, valamint kezdetben a Dunántúli-középhegységben havas eső, esetleg jelentéktelen havazás is kialakulhat, így a csapadékkal érintett tájainkon vizes, csúszós, néhol síkos utakkal találkozhatnak a közlekedők.
Helyenként élénk lehet a déli-délnyugati szél, mely kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását. Hajnalban, reggel párás, ködös tájakkal is találkozhatunk, emiatt korlátozott látási viszonyok is kialakulhatnak.

Levegőminőség

Miskolcon tegnap óta romlott a levegő minősége a pmmonitoring.hu tájékoztatása szerint. Ma a sűrűn lakott részeken már csak megfelelő a minőség. Ez összefügghet a fagyos éjszakán magasabb fokozatba kapcsolt fűtéssel. 

Útinform (a Miskolci Városgazda Facebook-oldala alapján):

Útlezárás:

Két héten belül teljesen elkészül a Miskolctapolcai út fejlesztése. A projekt során megújult az Iglói út a Győri utcától a buszfordulóig, a Csabai utca Fagyöngy utca és Görömbölyi utca közötti szakasza, és felújították a Fagyöngy utca Csabai utca felőli 65 méteres szakaszát.

A Miskolctapolcai utat a Futó és a Győri utca között tették rendbe. Tapolca és Görömböly között pedig építenek egy összekötő utat, kerékpáros nyom kialakításával.

November végéig lezárták a Repülőtéri utcai vasúti aluljárót

Miskolc város csapadékvíz elvezetés fejlesztése című projektjének részeként felújítják a Repülőtéri utcai vasúti aluljáró csapadékvíz-elvezető rendszerét, ezért november 15-én (szerda) 8:00-tól az aluljáró közútszakaszát teljes szélességében lezárták.

A Repülőtéri út a Szentpéteri kapu – Besenyői utca közötti szakaszon ez idő alatt átmenő forgalommal nem vehető igénybe. Alternatív útvonalként északi irányból (Sajószentpéter felől), valamint ellenkező irányban (déli és keleti irányból), a Szentpéteri kapu – 306. számú út – Repülőtéri út / Besenyői utca / Várközi Lajos utca javasolt. A Repülőtéri út Szentpéteri kapu és vasúti aluljáró közötti szakaszán elhelyezkedő ingatlanok megközelíthetőségét a lezárás nem akadályozza.

Új forgalmi rend lépett életbe a belvárosban, miután átterelték a forgalmat a Dayka-átkötés elkészülő új szakaszára.

Az Uitz Béla utca felől érkező autósok nem tudják használni a Kálvin János utca Petőfi Sándor utca felé tartó szakászát, ezért a forgalmat a Meggyesalja utcára terelték, ahol az oda bekötő új szakaszt (Dayka-átkötés) megnyitották az autósok előtt a Dayka Gábor, illetve a Petőfi Sándor utca felé.

A Diósgyőr felől érkezők a Petőfi Sándor vagy a Dayka Gábor utcáról tudnak ráhajtani a Dayka-átkötésre, és onnan a Meggyesalján keresztül az Uitz Béla vagy a Papszer utca felé tovább haladni.

Szent István téri nagy parkolót innentől csak az Uitz Béla utca felől, a Meggyesalja utcáról ráfordulva, a Rácz György utcán keresztül tudják elérni az autósok.

A Petőfi Sándor utca 1. és 7. szám közti részét lezárták. Akárcsak a Rácz György és Hunyadi János utcát összekötő útszakaszt (a Bartók térnél) is.

Az Erzsébet téren található ideiglenes buszmegállót áthelyezték a Dayka Gábor utca új szakaszára, és megállót raktak a Meggyesalja utcára is.

A Kálvin János, Meggyesalja és Dayka Gábor utcák továbbra is munkaterületnek számítanak. „A végleges forgalmi rendnek megfelelő jelzőlámpákat később üzemelik be, az ideiglenes forgalmi rendről jelzőtáblák tájékoztatják a közlekedőket és az a tervek szerint az év végéig lesz érvényben”.

December 15-ig ismét teljes szélességben lezárták a Thököly Imre utcai Szinva-hidat.

Tervezett hibaelhárítási munkálatok vannak a Miskolctapolcai úton amit  a MIVÍZ Kft végez. Teszi mindezt a vasúti felüljáró buszmegálló előtti részén, közel száz méterrel a városba bevezető oldalon. A munkák célja a Csabai kapu vasúti felüljáró előtti támfalból a vízszivárgás megszüntetése.

Ideiglenes forgalomtechnikai került kiépítésre, ahol jelzőlámpákkal irányítják a forgalmat.

A jelzőlámpák a Petőfi utca 1-3. szám előtt, a Kálvin J. utca - Erzsébet tér nagy parkolónál illetve a Meggyesalja u. – Rácz Gy. utca , továbbá a Kálvin J. u. – Papszer u. kereszteződésében nem működnek

Kiss Ernő u. – Thököly Imre utca kereszteződésben sárgán villognak a fényjelző berendezések.

Félpályás terelésre lehet számítani:

Avasalja u. 6; 35
Balassi B. u. 9
Baross G. u. 31
Benke J. u. 19
Besenyői u. 6
Blaskovics u. 7     
Erdő sor 22
Ernye bán u. 25
Igazság u. 1.
Jósika M. u. 2
Kabar u. 5
Kiss tábornok- Madách u. kereszteződés
Lomb u. 1
Malom u. – Szirmai u.  kereszteződés
Martinovics Ignác u. 4
Mikes Kelemen u. 4
Miskolctapolcai út vasúti felüljáró előtt
Negyvennyolcas u. 3-5.
Puskin - Gózon u. kereszteződés
Pillangó u. 12.
Szathmáry Király Pál u. 8.
Temes u. - Ipoly u. kereszteződés
Testvérvárosok útja 8.
Toldi utca 18
Vasöntő u. 5

Horoszkóp

Kos
Vannak döntések, amiket senki nem hozhat meg helyetted. Tanácsokat persze kérhetsz, de a felelősség végül a tiéd lesz, így ennek megfelelően kell cselekedned is. Határozd el magad, és kövesd a terveidet.

Bika
Az rendben van, hogy te már tudod, mit akarsz, de az sem árt, ha ezt tudatod azokkal, akik szintén érintettek az ügyben. Ne várd tőlük, hogy sokáig melletted maradjanak, ha csak hitegeted őket.

Ikrek
Úgy érzed, hogy ha követed az elképzeléseidet, és megpróbálod megvalósítani a vágyaidat, akkor az az út valami bajba is vezethet még. Néha azonban érdemes kockáztatni, különösen, ha igazán hiszel valamiben.

Rák
A saját magad ellensége lehetsz most, ha nem hiszel a saját képességeidben. Ne hagyd, hogy bárki is kétségbe vonja a tehetségedet, hiszen fényes ígéretek állnak előtted, és nem is állíthat meg semmi, hogy elérd őket.

Oroszlán
Nem olyan tempóban haladnak a dolgok, mint ahogyan azt te szeretnéd, de nem is érdemes most siettetni semmit. Legyél türelmes, mert másoknak is idő kell még, és neked is fel kell készülnöd.

Szűz
Egy ideig türelmes voltál, de most már itt az ideje, hogy mások is vállalják a felelősséget, és mindig mindent neked kelljen megoldani. Legyél határozott, és várj felelősséget másoktól is.

Mérleg
Közel kerül a cél, de amikor már azt hiszed, hogy megkönnyebbülhetsz, kiderül, hogy nem minden az, aminek látszik. Mindenképpen érdemes várnod egy kicsit, és csak azt elfogadni, ami megfelel az elképzeléseidnek.

Skorpió
Izgalmas lehetőséget kapsz, de az elmúlt időszakban sok dolog jól alakult, és a jóhoz nem nehéz hozzászokni. Ennek ellenére mégis érdemes észben tartanod, hogy vannak dolgok, amikért hálásnak kell lenned.

Nyilas
Ha sokáig görgeted magad előtt, egy kis feladat is könnyen a fejedre nőhet, és több gondot okozhat, mint azt hitted volna. Ne hagyd kicsúszni a kezedből az irányítást, tartsd magadat az elképzeléseidhez.

Bak
Ne fogj fél lelkesedéssel valamihez, mert csak úgy éri meg a dolog, ha igazán hiszel benne. Adj bele mindent, és akkor az eredmény is ennek megfelelő lesz. Azt kapod, amit te is adtál.

Vízöntő
Valaki megbízik benned, és nem szabad ezzel az érzéssel visszaélned. A bizalom nagy ajándék, és ha valakiét elveszted, mások hite is sokkal törékenyebbé válik, és nem támaszkodhatsz rá többé.

Halak
Egyszerre több helyen is helyt kell állnod, de ez nem jelent megoldhatatlan kihívást számodra. Csak ne kezdj el kételkedni önmagadban, és akkor másoknak sem lesznek kétségei a képességeidet illetően. (bien.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!