Ugrás a tartalomra

MINAP-INDÍTÓ (2023.12.10.) - IDŐJÁRÁS, LEVEGŐMINŐSÉG, ÚTINFORM, HOROSZKÓP

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. december 10. vasárnap 07:58
Lesz ma minden, eső, havaseső és hó is. Kettős fronthatás borzolja az idegeket, vigyázzunk magunkra és egymásra a csúszós utakon!
minap indító minapindito tél
Fotó: Mocsári László

Időjárás

Vasárnap sokfelé számíthatunk esőre, havas esőre, északon és északkeleten havazásra, hajnalban, reggel főként a Dunántúlon és délen ónos esőre is. Majd délután nyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre ekkor még többfelé várható eső, havas eső, északon havazás. Egyes tájegységeinken élénk lehet a változó irányú szél. Reggelre helyenként pára, köd képződhet. Hajnalban -6 és 0, napközben -1 és +9 fok között alakul a hőmérséklet, nyugaton, délnyugaton lesz enyhébb az idő.

Orvosmeteorológia

Vasárnap kettősfronti hatás várható, emiatt az érzékenyek körében fejfájás, migrén, keringési panaszok, vérnyomásproblémák, görcsös-, illetve gyulladásos jellegű panaszok, szédülés, rosszullét, fáradékonyság, dekoncentráltság és alvászavar egyaránt jelentkezhet.
A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok.
Felerődöshetnek az ízületi jellegű problémák is. Megterhelő nap vár a szívbetegekre és az idősekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, a szürke, csapadékos idő többfelé lehangoltságot, kedvtelenséget okozhat. Öltözzünk melegen, téliesen! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap sokfelé számíthatunk esőre, havas esőre, északon és északkeleten havazásra, hajnalban, reggel főként a Dunántúlon és délen ónos esőre is, emiatt vizes, csúszós, síkos, jeges, illetve latyakos, hókásás, havas útszakaszokra egyaránt számtani kell.
Aki teheti, a hajnali, reggeli órákban az ónos esővel érintett tájakon inkább ne induljon útnak! Reggelre helyenként pára, köd képződhet, mely átmenetileg korlátozott látási viszonyokat okozhat, de a csapadékhullás során is romlanak a látási viszonyok. Egyes tájegységeinken élénk lehet a változó irányú szél, mely kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását. (idokep.hu)

Levegőminőség

A helyzet változatlan tegnaphoz képest, a ködös, párás és ma már esős, havasesős idő érezteti hatását, mert itt tarja fölöttünk a füstöt, ezért romlik a levegő Miskolcon a pmmonitoring.hu tájékoztatása szerint. Többségbe kerültek a szomorú arcok a diagrammon. Ami azt jelenti, hogy szennyezett vagy éppen elfogadható a levegő minősége, kevés helyen megfelelő. Részletek a pmmonitoring.hu oldalon! 

Útinform

A Városgazda pénteken is közzétette közlekedési információit a városi fenntartású utakról, ezek jönnek most:

Útlezárás:

Tovább tart a Repülőtéri úti vasúti aluljáró lezárása: Miskolc város csapadékvíz elvezetés fejlesztése című projektjének részeként felújítják a Repülőtéri utcai vasúti aluljáró csapadékvíz-elvezető rendszerét, ezért 2023. november 15-én az aluljáró közútszakaszát teljes szélességében lezárták. A lezárás eredetileg november végéig tartott volna, viszont 2023. december 12-ig meghosszabbították.
A Repülőtéri út a Szentpéteri kapu – Besenyői utca közötti szakaszon ez idő alatt átmenő forgalommal nem vehető igénybe.
Alternatív útvonalként északi irányból (Sajószentpéter felől), valamint ellenkező irányban (déli és keleti irányból), a Szentpéteri kapu – 306. számú út – Repülőtéri út / Besenyői utca / Várközi Lajos utca javasolt. A Repülőtéri út Szentpéteri kapu és vasúti aluljáró közötti szakaszán elhelyezkedő ingatlanok megközelíthetőségét a lezárás nem akadályozza.

Új forgalmi rend lépett életbe a belvárosban, miután átterelték a forgalmat a Dayka-átkötés elkészülő új szakaszára.
Az Uitz Béla utca felől érkező autósok nem tudják használni a Kálvin János utca Petőfi Sándor utca felé tartó szakászát, ezért a forgalmat a Meggyesalja utcára terelték, ahol az oda bekötő új szakaszt (Dayka-átkötés) megnyitották az autósok előtt a Dayka Gábor, illetve a Petőfi Sándor utca felé.
A Diósgyőr felől érkezők a Petőfi Sándor vagy a Dayka Gábor utcáról tudnak ráhajtani a Dayka-átkötésre, és onnan a Meggyesalján keresztül az Uitz Béla vagy a Papszer utca felé tovább haladni.
Szent István téri nagy parkolót innentől csak az Uitz Béla utca felől, a Meggyesalja utcáról ráfordulva, a Rácz György utcán keresztül tudják elérni az autósok.
A Petőfi Sándor utca 1. és 7. szám közti részét lezárták. Akárcsak a Rácz György és Hunyadi János utcát összekötő útszakaszt (a Bartók térnél) is.
Az Erzsébet téren található ideiglenes buszmegállót áthelyezték a Dayka Gábor utca új szakaszára, és megállót raktak a Meggyesalja utcára is.
A Kálvin János, Meggyesalja és Dayka Gábor utcák továbbra is munkaterületnek számítanak. „A végleges forgalmi rendnek megfelelő jelzőlámpákat később üzemelik be, az ideiglenes forgalmi rendről jelzőtáblák tájékoztatják a közlekedőket és az a tervek szerint az év végéig lesz érvényben”.

December 15-ig ismét teljes szélességben lezárták a Thököly Imre utcai Szinva-hidat.
 
A jelzőlámpák a Petőfi utca 1-3. szám előtt, a Kálvin J. utca - Erzsébet tér nagy parkolónál illetve a Meggyesalja u. – Rácz Gy. utca , továbbá a Kálvin J. u. – Papszer u. kereszteződésében nem működnek
Kiss Ernő u. – Thököly Imre utca kereszteződésben sárgán villognak a fényjelző berendezések.
Várközi L. u. –  Repülőtéri utca kereszteződésben sárgán villognak a fényjelző berendezések.

Félpályás terelésre lehet számítani:
Árvíz u. 10
Benke J. u. 19
Besenyői u. 6
Előhegy utca 62; 134;
Kapitány u. 21
Kiss tábornok- Madách u. kereszteződés
Klapka Gy. u. - Coop-nál
Koboz u. 45
Kölcsey  u. 1.,
Liszkay Gusztáv u. 2-4
Martinovics Ignác u. 4
Mikes Kelemen u. 28
Pattantyús u. 1
Pillangó u. 12.
Szeder utca 3.
Szekerész u. -Tüzér u. kereszteződés
Temes u. - Ipoly u. kereszteződés

Horoszkóp

Kos
Nagy változások előtt állsz, amik izgatottá tesznek, és már alig várod, hogy belevesd magadat az új dolgokba. Néhány akadályt azonban még előbb le kell küzdened, hogy bizonyítsd a rátermettségedet.

Bika
Tudtad, hogy mit vállaltál, most mégis úgy érezheted, túl nagy teher szakadt a nyakadba. ha a célokra gondolsz, az erőt adhat ahhoz, hogy folytasd a megkezdett harcodat, és sikerre is vidd azt.

Ikrek
Ne hagyd, hogy a múlt eseményei felbosszantsanak. Ha valaminek már nem lenne hatása az életedre, te mégis engeded, hogy a negatív energiák a hatalmukba kerítsenek, azzal magadnak ártasz a legtöbbet.

Rák
Szeretnéd, ha valaki végre pontot tenne egy ügy végére, de közben azt is tudod, hogy nem sürgetheted őt. Próbálj türelmes lenni, és gondolj arra, hogy a helyében neked is időre lenne szükséged.

Oroszlán
Még nem késtél el azzal, hogy karácsonyi hangulatba kerülj, de most már érdemes félretenni a gondokat és a terheket, és arra figyelni, ami igazán fontos. Ne hagyd, hogy bármi is elrontsa a varázst.

Szűz
Vedd észre, amikor valami igazán szép dolog történik körülötted, és engedd meg magadnak, hogy feltöltekezz ebből az élményből. Semmi sem lehet most olyan fontos, mint hogy megtaláld a belső békédet.

Mérleg
Tudod, hogy ha valaki, akkor te képes vagy egy feladatra, és nem is ijedsz meg attól, hogy megoldást kezdj keresni a problémára. Azt se engedd, hogy mások elijesszenek, vagy megkérdőjelezzék a képességedet.

Skorpió
Azt gondoltad, hogy valami egészen könnyen fog majd venni, de most rájössz, hogy semmit nem szabad készpénznek venned. Még nincs eldöntve semmi, ha most keményebben kezdesz harcolni, akkor megtalálod a megoldásokat.

Nyilas
Fel kell állítanod egy fontossági sorrendet, különben nem leszel képes minden feladatnak a végére járni. Ahhoz tartsd magadat, amit előre elterveztél, különben könnyen kicsúszik a kezedből az irányítás.

Bak
Képesnek kell lenned arra, hogy kimondd a vágyaidat, és hogy tudd, kitől mit kérhetsz. Ha te hiszel bennük, az már fél siker, de ha másokat is meggyőzöl róla, hogy fontosak, megállíthatatlanok lesztek.

Vízöntő
Senki nem mondta, hogy nem kötheted össze a kellemeset a hasznossal, és ha ügyesen alakítod a dolgaidat, akkor ezen a napon megtalálhatod a számításaidat, miközben jól is érezheted magadat.

Halak
Mindig hittél valakiben, és ez most sem fog megváltozni. A kitartásod végül elnyeri majd jutalmát, és te leszel az, aki a nehézségek után a sikerekben is megosztozhat valakivel, aki fontos neked. (bien.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!