Ugrás a tartalomra

Mindenki szeretne klímát és pályázatra vár

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. május 22. szerda 20:21
Szakmai előadásokkal kezdődött, bűvész előadással és zenével folytatódott szerdán a huszonhatodik Klíma- és Fűtéstechnikai Kiállítás és Vásár a BRS Klíma és Gázcentrumban.
Klíma- és Fűtéstechnikai Kiállítás és Vásár a BRS Klíma és Gázcentrumban. Fotók: Juhász Ákos

A május 22-én és 23-án megrendezett Klíma- és Fűtéstechnikai Kiállítás és Vásárra a gyártók ebben az évben is elhozták a legfejlettebb megoldásaikat, hogy bemutassák a piaci versenytársaknak, de leginkább a forgalmazóknak és a kivitelezőknek, akik nap mint nap kínálják, telepítik ezeket a rendszereket. Legyen szó egy egyszerűbb klímaberendezésről vagy akár egy komplex hőszivattyús rendszerről. Elcsípett beszélgetésből tudjuk, hogy egy ilyen eseményen kiderülhet akár az is, hogy kinek, melyik gyártmánya kompatibilis mások eszközeivel, tehát nem csak vetélytársak lehetnek az egyes gyártók a piacon, de kínálhatnak együtt még jobb megoldásokat is a megrendelőknek. 

- Legalább ennyire fontos célja ennek a rendezvényünknek az, hogy megszólítsuk a potenciális vevőinket, a családokat is – avatott be Körmöczy Zsuzsanna a cég ügyvezetője, aki kiemelte, a szakmai rész után a hangsúly a jókedven és a szórakozáson lesz, méghozzá kapcsolódva a közelgő gyermeknaphoz. A gyerekeket külön asztallal, foglalkoztatóval, meglepetésekkel várták, egyebek mellett finom falatokkal, üdítőkkel és szörppel, hogy tele pocakkal élvezzék a miskolci származású, de jelenleg a fővárosban élő Szűcs Ádám bűvész látványos showját, amelyet Pálinkás Zsolt zenés műsora követett. Szerencsére volt elég fedett hely, ezért az ötórai tea idején érkező zápor sem volt akadálya a kikapcsolódásnak. 

Az ügyvezetőtől megtudtuk, közel százötvenen jelezték előre a részvételüket, köztük sok kivitelező, szerelő is családostól, akik közül, ha nem is tud végül mindenki eljönni, akkor is egy tömegrendezvénnyé nő a huszonhatodik BRS Klíma- és Fűtéstechnikai Kiállítás és Vásár. Nem csak helyi vállalkozások regisztráltak, hanem például Ceglédről vagy Budapestről is, más települések mellett. 

Kattintásra galéria nyílik!

- Meghirdettük többek között helyi médiumokban, az interneten és a saját, meleget.hu webáruházunkban is a kiállításunkat, utóbbin mintegy háromezer ügyfelünk van, plusz a BRS legalább ezer üzleti partnerét is megszólítottuk. Minden adott ahhoz, hogy jól sikerüljön a rendezvény. Nekünk az az öröm, ha mindenki, aki eljön, jól érzi itt magát, ezért mindent megtettünk. Harminckét éve működik a vállalkozásunk Miskolcon, a kiállítás és vásáron pedig már huszonhat éve várjuk szeretettel a partnereinket, a kiállítókat és a közönséget – fogalmazott Körmöczy Zsuzsanna. Megnyugtatott, a sült kolbász és az üdítő nem fog elfogyni, senki nem távozik éhesen.

Miközben elkezdődtek a kiállító cégek bemutatói, arról beszélgettünk, hogy mi valósult meg a tavalyi előrejelzésekből, milyen a klímaberendezés, hőszivattyú piac aktuális helyzete. Az ügyvezető elmondta, hogy nincs olyan, akinek ne lenne fűtése vagy akár már hűtése is otthon vagy egy vállalatnál, tehát mindenkit érint ennek az üzletágnak a helyzete. A kiállítás és vásáron lehetőség van akár négy, öt gyártóval és forgalmazóval is beszélni, érdeklődni tőlük az aktualitásokról, a legmodernebb technikákról és lehetőségekről. Nem csak a hűtés-fűtés világában, de akár a házi víztisztításról is, mert ezzel foglalkozó cég is van a kiállítók között. 

- Idén is óriási az érdeklődés a különböző klímák és hőszivattyús rendszerek iránt, de elmaradt a nagy roham, amit tavaly várt a piac, nem utolsósorban az akkori energiaár-robbanás után. Nagyon sok volt az érdeklődő, de jóval kevesebb a tényleges vásárló, aminek elsődleges okát abban látjuk, hogy a várva várt fűtéskorszerűsítési, energetikai pályázatok is elmaradtak. A legmodernebb megoldások – különösen a hőszivattyúké – ára magas, akár több milliós tétel, ezért nem mindegy, hogy ennek legalább a felét támogatja-e az állam valamilyen pályázat keretében vagy sem. Az emberek ezért kivárnak a beruházásokkal, mivel ígéret minden évben volt és van pályázatok kiírására – ismertette. 

A hűtő-fűtő klímák mindenesetre népszerűek, velük akár a lakótelepi lakásokban is kiváltható a gázfűtés. A használati melegvíz pedig biztosítható villanybojlerrel, a lakosságnak kedvezményes áramtarifával is. Idei trendnek mondható, hogy a vásárlók már a berendezések hangjára is figyelnek, nem mindegy, a zaj mekkora decibellel tölti meg a lakótereket. Zsuzsanna szerint egyre inkább szempont, hogy mennyire csendes a berendezés, főleg a fiatalabb korosztályoknál, igaz, a csendnek ára is van, az átlag húsz decibel különbség azonban már hallható, és megéri egy olyan eszköznél, amely akár több órán át üzemel a szobában. Egy hagyományos klíma ára átlagosan kétszáz, egy csendes újdonságé akár négyszázezer is lehet, azonban a felszerelés után hosszú évekig azt hallgatják a vevők, ezért érdemes ezt a szempontot is mérlegelni. Különösen egy háló- vagy gyerekszobában. 
Legalább ilyen súlyozandó szempont az, hogy tud-e valóban fűteni is a berendezés. A fűtőklíma akár mínusz húsz fokban is képes üzemelni, folyamatosan leolvasztja a saját kültéri egységét is. Ez nagyon fontos. És ez, a hiedelemmel ellentétben, nem jár túlzott energiafogyasztással. 

- A mai hűtő-fűtő klímák hőszivattyús elven működnek, kevesebbet fogyasztanak, mint a legmodernebb kondenzációs gázkazánok – vette át a szót a BRS Klíma és Gázcentrum társ-ügyvezetője Béres Bence. Elismerte, most még mondhatják azt a felhasználók, hogy a radiátorokban keringő melegvíznek nincs hangja, és ez komfortérzetben előny, de ezt a jövőben ledolgozhatják az egyre halkabb klímák. Az üzemeltetési költségek azonban máris jobbak, különösen a lakossági szegmensben, főleg, ha a jóval kedvezőbb H tarifával működtetjük. 
Hozzátette, mivel egy gázkazán nem csak fűt, hanem a használati melegvizet is biztosítja, ezért erre a villanybojler ad megoldást, amelyek szintén egyre modernebbek. Már ebből is van hőszivattyús modell. Működtethető a kedvezményes árammal vagy napelemmel is, de olyan pályázatokra is van kilátás, amelyekkel támogatni fogják a gázkazánok lecserélését ez ilyen elektromos megoldásokra. 

A két ügyvezető szeretne optimista lenni a tavalyi negatív tapasztalatok, vagyis az állami energetikai pályázatok szűkössége vagy elmaradása után, de óvatosan fogalmaztak ezzel kapcsolatban. Mint mondták, egy fél ország, az egész piaci szegmens várja a pályázatokat, és aki teheti, kivár a beruházással. Béres Bence úgy látja, aki csak a klímás fűtés felé tud elmozdulni, az még telepíti is ezeket a berendezéseket, de aki a levegő-víz hőszivattyúkkal tervez, az kivár, mert ezek hatalmas, drága fejlesztések. Átlagosan mintegy ötmilliós az ár. A cégeket ez kevésbé érinti érzékenyen, de a lakosságnál döntő jelentőségű a támogatás.
 
- A forgalmat mindig a pályázatokkal irányítják. Ne feledjük el, hogy még a gazdag ember is szeret féláron vásárolni. És itt ez milliókat jelent. A pályázatok nagyon felpörgetik, az ígérgetések azonban jelentősen visszafogják a beruházásokat. A tavalyi évben várt bumm is azért maradt el, mert nem jöttek ki a várt pályázatok. Mindenki szeretne otthonra egy modern klímát, a zöld átállást, de erre a pályázatok nélkül kevés az esély – mutatott rá Körmöczy Zsuzsanna.

További hírek

Olvasnivaló