Ugrás a tartalomra

A Miskolci Egyetem is segíti az ukrajnai rászorulókat

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. március 08. kedd 15:15
A felsőoktatási intézmény csatlakozott az országot megmozgató jótékony akciókhoz: az adománygyűjtés mellett például ágyakkal is segítik a menekültek elszállásolását, de az Ukrajnában tanuló hallgatóknak, és az oktatóknak is felajánlották segítségüket.

Az ukrán-orosz háború miatt jelen pillanatban – a híradások szerint – már kétmillióan kényszerültek elhagyni keleti szomszédunkat. A magyar társadalom példaértékűen reagált a hatalmas számú, segítségre szoruló emberre és országszerte különböző jótékonysági akciók indultak el.

A régió meghatározó oktatási intézményeként ehhez a Miskolci Egyetem is csatlakozott. Az Egyetemvárosban kedden megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy hirtelen kellett megszervezniük az adománygyűjtő akciójukat, azonban az egyetem társadalma pozitívan fogadta azt.

Tartós élelmiszereket gyűjtenek a Miskolci Egyetemen; Fotó: Mocsári László

Horváth Zita rektor elmondta, hogy folyamatosan igyekeznek reagálni a környezetük történéseire. „Sajnos a háborúra nincsen ráhatásunk, de arra igen, hogy lehetőségeinkhez képest minden segítséget megadjunk” – kezdte az akciók ismertetését.

Részletezte: népszerűsítik a Híd Kárpátaljáért elnevezésű kormányzati segélyprogramot, együttműködnek a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és folyamatos kapcsolatban állnak a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával.

Számlaszámot nyitottak pénzadományok gyűjtésére, illetve felajánlották, hogy befogadják az ukrajnai iskola oktatóit és hallgatóit. Továbbá a Miskolci Egyetem kínál olyan angol nyelvű képzéseket, amelyekhez bármely Ukrajnában tanuló felsőoktatási diák csatlakozhat, hogy tanulmányai ne szakadjanak meg. Mindehhez igény szerint kollégiumi férőhelyeket tud rendelkezésre bocsátani az egyetem.

Végezetül a rektor arra is kitért, hogy az E/1-es kollégium folyamatban lévő felújításának részeként lecserélték az épületben található ágyakat, amelyek „nem luxusbútorok, de jó állapotban vannak”, és közel 100 ágyat juttattak el a Baptista Szeretetszolgálaton keresztül olyan helyekre, ahol ezek segíthetnek a háborús menekültek elszállásolásában.

A Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány részéről Varga Judit kuratóriumi elnök hozzáfűzte, hogy az intézmény példája mutatja: egy egyetem nem csupán adományokon, hanem az oktatáson keresztül is sokrétű segítséget tud nyújtani.

(Címlapkép: Ágyakat adományozott a Miskolci Egyetem; Fotó: Miskolci Egyetem)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!