Ugrás a tartalomra

A miskolci polgármester segítségét kérte a miniszter

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 16. kedd 11:33
A borsodi vármegyeszékhelyen tárgyalásokat folytató Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Miskolci Egyetemet is érintő Erasmus és Horizont programok újraindításához kérte Veres Pál támogatását.
Fotó: Juhász Ákos

A miskolci városvezető kedden a közösségi médiában tette közzé, hogy az előző napi találkozójukon Navracsics Tibor miniszterrel számos kérdést érintettek; az önkormányzatiság helyzetét és jövőjét, a miskolci fejlesztéseket, az aktuális feladatokat és nehézségeket, a várost érintő terveket, és azokat a víziókat, amelyeket polgármesterként kulcsfontosságúnak gondol Miskolc és a térség jövője szempontjából.

"A beszélgetésünk végén olyan dolgot kért tőlem miniszter úr, amivel meglepett. Azt kérte tőlem, mint a Miskolci Egyetem kuratóriumának tagjától, és mint az ellenzéki pártok által támogatott független polgármestertől, hogy segítsek abban, és lehetőségeim szerint tegyek meg mindent annak érdekében, hogy az Erasmus és a Horizont Európa oktatási, mobilitási, illetve kutatási program újra elérhető legyen az alapítványi egyetemek hallgatói és kutatói számára" - írta Facebook oldalán Veres Pál

Hangsúlyozta, senki számára nem lehet titok, hogy városvezetőként, pedagógusként eddig is kiemelten fontos terület volt számára a köznevelés és a felsőoktatás. "Szívügyemnek tekintem, és kuratóriumi tagként eddig is az volt a célom, hogy a Miskolci Egyetemen a legmagasabb szintű oktatásban részesüljenek az itt tanuló diákok, és a lehető legjobb lehetőségei legyenek az itt tevékenykedő oktatóknak, kutatóknak. Miniszter úrral tehát teljesen egyetértünk abban, hogy a diákok oktatása és a kutatók munkája nem lehet politikai alkuk tárgya, nem jobb, vagy baloldali, hanem csakis magas vagy alacsony színvonalú. Megígértem miniszter úrnak, hogy szót emelek azért, hogy minden magyar felsőoktatási intézmény, minden magyar diák és kutató számára ismét elérhetőek legyenek ezekhez a lehetőségek és források, hiszen ez mindannyiunk közös érdeke" - számolt be a megbeszélésen elhangzottakról a polgármester. 

Veres Pál bízik abban, hogy Navracsics Tibor is komolyan gondolja, amit a városok önrendelkezésének fontosságáról, annak erősítéséről, a fejlesztéseink segítéséről, a nagyvárosi polgármesterekkel való pártatlan párbeszédről és a közös gondolkodásról mondott. 
"Ha Miskolcról van szó, ha az önkormányzatiság erősítéséről és az oktatásról van szó, rám számíthatnak" - szögezi le Miskolc első embere bejegyzésében.

A hír az országos sajtóban is megjelent, többek között az atv.hu és a 444.hu felületein, ahol kiemelik, hogy Navracsics Tibor egy ellenzéki polgármestertől kért segítséget, hogy járjon közben Brüsszelben az Erasmus-program ügyében.
 
„Megkértem polgármester urat - tekintettel arra, hogy ő a Miskolci Egyetem kuratóriumának a tagja, és most már egy meglehetősen bonyolult és hosszadalmas tárgyalásba bocsátkoztunk az Európai Bizottsággal, hogy azt a példátlanul diszkriminatív lépést, miszerint az Erasmus és a Horizont Európa programokból felfüggesztették az alapítványi egyetemek hallgatóit és kutatóit -, hogy ő is tegyen meg mindent a brüsszeli kapcsolatai révén. Mutasson rá és bizonyítsa be, hogy nem politikai diszkrimináció alapján működnek az alapítványi egyetemek, nem pártpolitikáról van szó” - mondta Navracsics miután találkozott a miskolci polgármesterrel. 

Az előzmény ismert: Az Európai Bizottság egy éve, tavaly januárban jelentette be, hogy kizárja az alapítványi modellre váltó magyar egyetemeket az Erasmus és Horizon programjaiból, mert az uniós szabályokkal összeférhetetlennek tartja a kuratóriumok működését.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!