Ugrás a tartalomra

Miskolcra látogatott a cseh nagykövet

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 06. hétfő 18:04
Bial Tibor Veres Pál polgármesterrel Miskolc és Ostrava testvérvárosi kapcsolatáról, további együttműködésekről és a májusban megrendezendő Smart City konferenciáról beszélgetett hétfőn. A diplomata és a polgármester is példaértékűnek értékelte a két város eddigi együttműködését. A tárgyaláson Veres Pál azt mondta, a jövő útja az, hogy a digitális technológiát minél szélesebb körben bevigyük a hétköznapokba.
Fotók: Juhász Ákos

Miskolc polgármestere és a diplomata is 2019 óta látja el jelenlegi munkakörét. Az első hivatalos találkozójukat még 2020-ban szerették volna megtartani, de a koronavírus-járvány közbeszólt. A két város közötti együttműködés viszont megkívánta, hogy rendszeresen tartsák a kapcsolatot. Rendezvényeken, tárgyalásokon azóta már többször találkoztak személyesen.

- Úgy érzem, rengeteg közös van Miskolc és cseh testvérvárosa között, amikről tudunk most értekezni - mondta Bial Tibor. A nagykövet kiemelte: a cseh-magyar bilaterális kapcsolatok fejlesztésében, az együttműködésben "Miskolcnak határozottan helye van".

Elmondta, jó látni, hogy Miskolcon cseh gyártmányú villamosok szállítják az utasokat, de számos más ötletet is szívesen megoszt a további együttműködéshez. Tárgyaltak a többi közt a 2020 óta szervezés alatt álló, és májusban megrendezendő Smart City konferenciáról is.

Veres Pál azt mondta, most mindannyiuk számára fontos az egyeztetés, a jó gyakorlatok megismerése, az egymástól való tanulás.

- A jövő útja az, hogy a digitális technológiát minél szélesebb körben bevezessük a hétköznapokba, hogy minél szélesebb körben használják a polgárok, és így a város is jobb szolgáltatásokat nyújthat - mutatott rá.

A találkozón elhangzott, hogy Ostrava kiemelt testvérvárosa Miskolcnak. A csehországi testvérváros az okos város programban élen jár, és a borsodi vármegyeszékhely is bekerült Európában a lehetséges 100 klímasemleges város közé, így ezeken a területeken is van lehetőség együttműködésre.

Szó volt arról is, hogy mindkét fél fontosnak tartja a V4-es országok közötti kapcsolatok városi szintű egyeztetését is annak érdekében, hogy olyan közös programok valósuljanak meg, amelyek előre viszik mindkét város fejlődését.

Olvasnivaló