Ugrás a tartalomra

Munka és játék: betekintés a vakvezető kutyák életébe

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 26. kedd 09:34
Minden év áprilisának negyedik szerdáján tartják a Vakvezető Kutyák Világnapját. Erre az alkalomra készített videót Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola.

Berta Brigitta és vakvezető kutyája, Morze elindult meglátogatni legfiatalabb csapattagjainkat: ők Calgary öt kölyke, akik most kéthetesek - írja le a videóban látható képsorokat Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola. - A kicsik 8 hetes korukig vannak az anyjukkal, ezalatt Marton Mónika és családja ad nekik otthont Veresegyházán. Utána önkéntes kölyöknevelőkhöz kerülnek, vagyis továbbra is családban nevelkednek, és egyéves korukban kezdik el tanulni a vakvezető munkát kiképzőink irányításával. A féléves vakvezető képzés szintén bentlakásos, kiképzőink adnak otthont nekik. Ezután vizsgát tesznek gazdáikkal, és olyan vakvezető kutyák lesznek belőlük, mint most Morze.

Brigitta és Móni egy-egy kölyökkel a kezében beszélte meg, hogyan változik Calgary viselkedése, hogy nemrég nyílt ki a szeme az elsőnek, egy sárga szukának, és a mókás „fókák” egy hét alatt hatalmasat fognak fejlődni.

A beszélgetés után hazatérő Brigittát előző vakvezető kutyája fogadta, aki gazdájával és annak családjával tölti jól megérdemelt nyugdíjas éveit. A két kutya szereti egymást, azonnal játszani kezdtek egymással. Berta Brigitta foglalkozása gyógy- és sportmasszőr, férjével és két gyermekével Csömörön él.

- A világnapon arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy Magyarországon több vakvezető kutyára van szükség. Sokan várakoznak hű társra alapítványunknál - hangsúlyozza Berta László kommunikációs vezető. - A várólistánkon átlagosan 40-50 fő van. Jelenleg 12 kutyánk áll kiképzés alatt, és ha minden a terveink szerint sikerül, akkor 30 kölyök fog megszületni nálunk ebben az évben, akikből a jövő évben vakvezető kutya válhat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!