Ugrás a tartalomra

A nagy melegben dolgoznak, hogy legyen melegvíz

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. június 21. péntek 16:57
Miskolc több távfűtő körzetében zajlik párhuzamosan az elavult csővezetékek cseréje, illetve új nyomvonalak kialakítása, annak érdekében, hogy még jobb fűtési és használati melegvíz szolgáltatást nyújthassanak a lakosoknak.
A város több pontján javában folynak a MIHŐ csővezetékcserélési munkálatai. Fotó: Juhász Ákos

Bernáthné Barczi Judit a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. koordinációs és kommunikációs főmunkatársa elmondta, a fűtési szezon végével lehetőség nyílt arra, hogy mind a szolgáltató, mind a fogyasztók elvégezzék a szükséges karbantartási, felújítási munkákat a fűtési rendszerben. A MIHŐ-nél június 25-től 28-ig van a nagy leállás, amikor elvégzik azokat a munkálatokat, amelyekhez a szolgáltatást ideiglenesen szüneteltetni kell. Emlékeztetett, a távhőszolgáltató és a felhasználók egyaránt kötelesek a tulajdonukban lévő berendezések karbantartásáról gondoskodni és azokat műszakilag megfelelő állapotban tartani, annak érdekében, hogy a szolgáltatás üzembiztos maradhasson.

Még több fotóért kattints a képre!

A főmunkatárs kiemelte, összehangoltan folynak ezek a karbantartások a teljes hálózatban, a Tatár utcai Fűtőműben gépészeti és villamossági rendszerkarbantartásokat, a belvárosi hőkörzet több helyszínén távvezetéki munkákat, a szakaszoló és elzáró szerelvények cseréjét, az avasi hőkörzetben pedig az Ifjúság u. 22. sz. alatti új pótvíztároló teljeskörű üzemi próbáját végezik el. 

Az új beruházások is terv szerint haladnak, már májusban megkezdődött az Avason a körösítő vezeték kiépítésének második üteme, és a Futó utcai hőkörzet rekonstrukciója is, a jövő héten kezdik a Tizeshonvéd utcában a vezetékcserét. A Futó utcai hőkörzetben a közel 450 méteres fém vezeték hálózat az évek során elkorrodált, évről évre egyre gyakoribbá váltak a lyukadások, ezért a teljes csőcsere modern, szigetelt műanyagra időszerűvé vált. Az avasi vezetékcsere 270 méter, a Tizeshonvéd utcai pedig 180 méter csövet érint. 

Elkorrodált vascsövek kiemelve.

A Tizeshonvéd utcában a munkálatok befejezéséig, azaz július végéig az érintett szakaszon a gyeprácsos parkolót lezárják. A Tizeshonvéd utca 18. szám előtt pedig várhatóan július 01. és július 30. között teljes szélességében az úttestet is lezárják. A hálózat korszerűsítési munkálatok során a melegvíz-szolgáltatás kizárólag az új vezeték üzembehelyezésének időpontjában, tervezetten július 9-10-én fog szünetelni. A melegvíz-szolgáltatás kiesés tényleges időpontjáról előre tájékoztatja a MIHŐ az érintett ügyfeleit. 

A vezetéképítés munkálatai az egész városban szeptember 15-ig, a fűtési idény kezdetéig elkészülnek. Bernáthné Barczi Judit felhívta a figyelmet arra, hogy a melegvíz szünet alatt a melegvíz csapot ne használják a fogyasztók, mert a melegvíz csapokból ilyenkor csak hideg víz folyik, azonban a melegvíz-mérőóra az elfogyasztott mennyiséget ugyanúgy megméri, ami felesleges költséget okoz.

Az új PPR csövek beépítésre várva.

A beruházás során új, korszerű és energiatakarékosabb, közvetlenül földbe fektethető, szigetelt csővezetéket építenek be a Tizeshonvéd utcai - a többi felújításban érintett helyszínt is beleértve - lakótelep szolgáltatás biztonságának növelése érdekében. A korszerűsítés eredményeként új, energiatakarékosabb, szivárgás jelző rendszerrel ellátott, előreszigetelt elemekből álló csővezetéket kapnak a lakótelepek. A PPR (speciális műanyag) csövek, egyik legjelentősebb előnye a magas korrózióállóság, a fémcsövekkel ellentétben a PPR csövek idővel nem rozsdásodnak, továbbá ellenállnak a vízkőképződésnek is, javítva az élettartamot.

A MIHŐ pénteki közleménye: Az Avason és a Belvárosban június 25-én kedden 0:00 órától előreláthatólag június 28-án pénteken 24:00 óráig szünetel a melegvíz-szolgáltatás. A MIHŐ a nyári karbantartás ideje alatt gondoskodik a távhőrendszer ellenőrzéséről, karbantartásáról, ezzel megalapozva a következő fűtési idény üzembiztonságát. A karbantartás során olyan hibákat tárnak fel, szüntetnek meg, melyek télen akár fűtés szolgáltatás kiesét is okozhatnának.
A karbantartási munkák miatt az Avas és Belváros városrészekben június 25-én kedden 0:00 órától előreláthatólag június 28-án pénteken 24:00 óráig szünetel a melegvíz-szolgáltatás.
Diósgyőr és Bulgárföld városrészekben, illetve kisebb ellátási területeken néhány órás szolgáltatási szünettel járó karbantartás lehetséges a nyár folyamán, melyről a MIHŐ külön értesíti az érintett Ügyfeleket.
A MIHŐ azt javasolja ügyfeleinek, hogy a szolgáltatási szünet alatt ne használják a melegvíz-csapokat, ugyanis a karbantartása idején a melegvíz-csapokból is hideg víz folyik, amit viszont a melegvíz-mérőóra mér meg és ez indokolatlan többletköltséget okoz a fogyasztó számára. Továbbá felhívják a figyelmet arra, hogy a lakóépületek belső fűtési rendszerében a nyári karbantartás időszakában is van víz, a radiátorcserét csak a MIHŐ-vel egyeztetve, a fűtési csövek ürítését követően lehet elvégezni.

További hírek

Olvasnivaló