Ugrás a tartalomra

Nagykoalíciós kormány állt fel Bulgáriában

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 07. szerda 11:01
Mindkét párt a ciklus felére ad miniszterelnököt.

Több hónapig tartó politikai patthelyzet után megalakult az új bolgár kormány. Az elmúlt két évben ötször tartottak parlamenti választásokat Bulgáriában, a legutolsót április 2-án. Az azóta eltelt két hónapban ügyvezető kormány vezette az országot - számol be a 444.hu.

A választásokon győztes két legnagyobb, egyben rivális párt, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és a liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) alakítanak koalíciós kormányát.

A Nyikolaj Denkov miniszterelnök vezette Nyugat-barát kormány az oroszbarát Rumen Radev államfő által beiktatott ügyvivő kabinetet váltja fel. A 60 éves kormányfő - polgári foglalkozása szerint fizikai kémikus -, a Bojko Boriszov volt miniszterelnök vezette GERB-Demokratikus Erők Szövetsége (SZDSZ), valamint a választásokon második helyen végző Kiril Petkov volt miniszterelnök vezette PP-Demokratikus Bulgária (DB) blokk képviselőinek 132 szavazatát szerezte meg a 240 tagú törvényhozásban, 69 ellenszavazat mellett - írja az infostart.

Nyitókép: MTI/AP/Valentina Petrova

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!