Ugrás a tartalomra

Nagyszabású gálán jelentik be, hogy ki nyerte idén a Prima-díjakat

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. november 11. szombat 11:38
Kik nyerik a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Prima-díjat 2023-ban? Kik kapják a háromszor egymillió forintos Prima-díjat és a kétszázötvenezer forintos közönségdíjat? Kik kapják az Égre törő íjász gyönyörű bronzszobrát?

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezetének elnöksége minden évben meghirdeti a Prima-díjat, amellyel a vármegye kulturális, tudományos, oktatási és sportéletének legkiválóbb képviselőit ismeri el. A vármegyei díj várományosait tíz kategóriából választották ki, és közülük hárman kapnak díjat, és egyvalaki közönségdíjban részesül.

A kiválasztottak szombaton a Miskolci Nemzeti Színházban, a nagyszabású megyei Prima-gálán vehetik át díjaikat. A műsort a Miskolc Televízió élőben közvetíti 18 órától.

A jelöltek:

Magyar népművészet és közművelődés kategória
Fedor Vilmos hagyományőrző. Lokálpatrióta, több évtizede dolgozik azon, hogy Miskolc értékeit minél szélesebb körben megismerhessék, teszi ezt helytörténeti íróként könyveiben, de számos általa szervezett program által is. Az „Itthon Miskolcon Egyesület” elnöke, mely a hagyományok őrzése érdekében felvállalja rendezvények szervezését, lebonyolítását.

Magyar építészet kategória
Szél Norbert építész. Munkái között szerepel az Erzsébet tér felújítása, hídjának visszaállítása, a Szinva kibontása. Nevéhez köthető a védett Lévay villa rekonstrukciója, a Grabovszky ház felújításának megtervezése is. 2013-ban alapították a Karcműhely Kft.-t, melynek Miskolc városán is túlmutató jelentőségű épületek tervezését végezhették el.

Magyar képző- és iparművészet kategória
Kovács Attila cipőkészítő mester. Édesapjától tanulta a szakmát. Folytatva a hagyományt, maradt a kaptafánál: máig hagyományos, kézműves cipők és csizmák készítésével foglalkozik. Számtalan jelentős elismeréssel jutalmazták, évről évre kimagaslóan szerepel a wiesbadeni nemzetközi kézművescipőkészítő-bajnokságon, többszörös világbajnok.

Magyar sport kategória
MEAFC. A Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club 1951 óta kínál sportolási és versenyzési lehetőséget a Miskolci Egyetem hallgatói és munkatársai részére. Mára pedig Miskolc meghatározó sportegyesületévé vált 11 szakosztályával és mintegy 700 sportolójával. Az sporteredmények mellett kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra és a közösségépítésre.

Magyar irodalom kategória
Bodnár László író, költő. „Itt él, fölénk magasodva, egy tehetséges költő, akinek a verseit eleinte az interneten ismerhették meg, később egy–két szép, különleges gondolatsorát a helyi, a közéleti napilapok és az irodalmi folyóiratok is közreadták.” Az interneten ismerte meg a „haiku”, „iku”, „tanka” három japán versformát, amelynek kiváló magyarországi képviselője.

Magyar tudomány kategória
Dr. Kiss Ákos gyermekorvos. Sikeresen gyógyított, írt 6 könyvet, 44 közleménye jelent meg, tartott 358 előadást, pl. a Johns Hopkins Egyetemen is. Több nemzetközi társaságnak volt a tagja, a Magyar Gyermeksebész Társaság elnöke volt, és számos magas rangú szakmai és állami kitüntetésben részesült. 2014-ben Miskolc város díszpolgárává választották.

Magyar Zeneművészet kategória
Flach Antal csembalóművész-tanár. A Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium tanáraként dolgozik. Emellett a Miskolci Szimfonikus Zenekar szakmai partnereként zenei ismeretterjesztést végez változatos formákban, Muzsikaland, Miskolci Bach-hét, Miskolci Kamarazenei Nyár, Zenei Szemere Szalon, Akadémiai Magyar Zenei Esték.

Magyar színház-, film- és táncművészet kategória
Miskolci Nemzeti Színház. Az idén 200 éves, Magyarország első magyar nyelvű kőszínháza, 1823. augusztus 24-én nyitotta meg kapuit. A ma öt játszóhellyel – Nagyszínház, Kamaraszínház, Játékszín, Csarnok mint kísérleti tér, és Nyári Színház – rendelkező épületkomplexumban minden színházi álom megvalósítható és meg is valósul.

Magyar oktatás és köznevelés kategória
Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes ny. iskolaigazgató. Okleveles közgazdász, a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikumnak volt igazgatója. Irányításával a tagintézmény kiemelkedő eredményeket ért el az országos tanulmányi és sportversenyeken. A hagyományok tisztelete, precíz, pontos munkavégzés jellemezte, támogatta a kollektív bölcsességek megvalósulását.

(A külső képünk a tavalyi gálán készült)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!