Ugrás a tartalomra

Nehéz helyzetben a menekültek és az őket segítők is

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. március 03. csütörtök 17:55
Folyamatosan érkeznek Magyarországra Ukrajna felől a háború elől menekülők. Sokan vállalták fel, hogy segítik őket, köztük a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió. Sajószentpéteren és Ózdon is befogadták azokat, akiknek ideiglenes szállásra van szüksége. Előbbi településre mi is ellátogattunk, hogy megtudjuk: mi történik az ide érkező menedékkérőkkel.

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió több úgynevezett Új Esély Központot működtet országszerte. Ezek az intézmények pszichiátriai- és szenvedélybetegek nappali ellátásával foglalkoznak „békeidőben”. A szervezet azonban úgy döntött, hogy az ukrajnai háború miatt menekülő embereknek is segítséget akar nyújtani, ezért megnyitotta az intézmények kapuit a rászorulók előtt.

Ez azt jelenti, hogy nem ennek a típusú feladatnak az ellátására specializálódott sem az infrastruktúra, sem a személyzet. A szakemberek és önkéntesek így is minden tőlük telhetőt megtesznek. Az egyik épületrészt például elkülönítették az érkező menekültek számára: annyi – egyébként a Miskolci Egyetemtől kapott – ággyal töltötték fel a szobákat és a folyosókat, amennyi mellett még éppen lehetséges közlekedni.

A folyosókon is ágyak; Fotó: Parai Roland

Kellenek is a férőhelyek, mert jócskán vannak bajbajutottak. Egy hete tört ki az ukrán-orosz háború, és egyre többen hagyják el otthonukat a konfliktus elől menekülve. Strébl Attila, az Új Esély Központok regionális intézményvezetője elmondta, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai a határ mentén nyújtanak segítséget. A menekültek a velük történő együttműködés részeként kerülnek Sajószentpéterre és Ózdra.

A társadalmi összefogás egyébként több szinten érződik az ügyben, hiszen civilek és vállalkozók is adományokkal segítik a bajbajutottak ellátását, a település önkormányzata pedig fűtőtestekkel teszi komfortosabbá az ideiglenes szállást.

Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere elmondta, hogy nagy segítséget jelent a misszió tevékenysége, mert nem maradnak magukra a feladatellátásban a saját területi szociális központjukkal, amely hasonló tevékenységet végez. „Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy ahogy tudunk, segítsünk” – mondta a városvezető.

A segítségkérők pedig folyamatosan érkeznek. A sajószentpéteri Új Esély Központba először 14, Ukrajnában tanuló külföldi orvostanhallgató érkezett pár napja. Ők ideiglenes szállást és ellátást kaptak, illetve segítséget az ügyintézésben. Két nap után tovább is álltak. Amikor ott jártunk, Kárpátaljáról érkezett magyarok – 32 gyermek és 9 felnőtt asszony – szálltak meg ideiglenesen az intézményben – tudtuk meg Strébl Attilától.

A kezdektől segítik őket

Ha olyan menedékkérő érkezik hozzájuk, aki nem rendelkezik magyar állampolgársággal, akkor a szakemberek felveszik a kapcsolatot az idegenrendészettel és segítenek vagy az ideiglenes letelepedési engedély, vagy pedig a menekültstátusz adminisztratív ügyeiben.

Jócskán érkeztek adományok; Fotó: Baptista Tevékeny Szeretet Misszió

Ezt megelőzően azonban, érkezés után házi- és gyerekorvosok, védőnők mérik fel a menedékkérők egészségügyi helyzetét. Illéssy Éva területi védőnő elmondta, hogy „hirtelen gyors állapotfelmérést” végeznek ilyenkor: milyen egészségügyi múlttal és jelennel érkeztek meg Sajószentpéterre. Mindezek alapján javasolják, hogy milyen gyógyszerre lenne szüksége a páciensnek. A szakember elmondta, hogy több gyerek küzd megfázással, illetve sokszor nem tudják egyértelműen megállapítani, hogy a kötelező védőoltásokat megkapták-e már az érkezők.

Az Új Esély Központ igyekszik biztosítani számukra az olyan alapvető emberi szükségleteket, mint az étkezés, tisztálkodási lehetőségek és alvóhely. A társadalom említett segítőkészségének köszönhetően számos adomány érkezett hozzájuk, így például ruhákkal is tudnak segíteni a menekülőknek.

Szeretnének hazamenni

Egyikük Tejfel Marianna, aki Beregszászból érkezett. Mint mondta, a háború miatt hagyták el a főként magyarok lakta várost és szeretnének hazamenni. Az tervezik, hogy addig maradnak Magyarországon, ameddig véget nem érnek a harcok Ukrajnában. Kifejtette, hogy nem értik sem ők, sem a gyerekek, miért történik mindez körülöttük.

Miután eldöntötték, hogy útra kelnek, Beregszászról elsétáltak az ukrán-magyar határra, ahol az útlevelükkel léptek be Magyarországra. Onnan egyenesen Sajószentpéterre kerültek, ahol már segítséget kaptak a Baptista Tevékeny Szeretet Missziótól.

Hogy meddig maradnak itt, azt nem lehet előre tudni, de a nagyszámú menedékkérő érkezése miatt egyre hosszadalmasabb ügyintézésre lehet számítani. Addig is az Új Esély Központ munkatársai és önkéntesei nyújtanak segítséget nekik és sorstársaik számára.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!