Ugrás a tartalomra

Nem az iskolában, de nyáron is őrködnek

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. július 18. csütörtök 20:26
Ugyan a tanév már befejeződött, de az iskolaőrök munkája a nyári szünetben sem ér véget. Bűn- és balesetmegelőzési programokon vesznek részt, fejlesztik tudásukat, képességeiket, amiket a szünidő ideje alatt össze is mérnek egymással.

Július elején szervezte meg a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Horváth Sándor I. Országos Iskolaőr Emlékversenyt, ahol a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság csapata érdemelte ki az első helyet. A verseny célja az iskolaőrök szakmai felkészültségének ellenőrzése, valamint a szabályos intézkedések készségszintű elsajátítása volt.

A szakmai vetélkedőn az iskolaőröknek elméleti és gyakorlati feladatokat is teljesíteniük kellett. A kétnapos erőpróbán a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság csapata kiemelkedően teljesített, az első hely mellett még egy különdíjat is bezsebeltek.

– Örültünk ennek a helyezésnek. Ebben benne van az, hogy a koordinátoraink, a kollegáink segítettek. Folyamatosan segítjük egymást, és hálaistennek fiatalabb volt a két kollegám, mint én. Ők is maximálisan hozzátették a fizikai részben a segítséget – mondta el stábunknak Bognár István, a Szerencsi Rendőrkapitányság iskolaőre.

Az iskolaőrök nyáron sem tétlenkednek. A verseny mellett vásárokon, különféle helyi rendezvényeken, és strandokon látnak el bűnmegelőzési feladatokat. Miskolcon például jelenleg is több helyszínen, az Európai Egyetemi Játékok és a Selyemréti Strandfürdő területén is járőröznek. Feladataik közé tartozik többek között a biztonsági szakemberek munkájának segítése, valamint a lopások megakadályozása.

- Különböző strandokon Miskolc, illetve a vonzáskörzetében lévő strandokon, a nagy tavak mellett, a nyéki plázson, illetve az Emődi tavon, a Muhi Beachen látnak el szolgálatot. Ezen kívül táborokban segítenek, mellettem vannak, most egy három napos táborban vettek részt, bűnmegelőzési tábort tartottunk a rendőrök gyermekei részére - Béresné Buczkó Viktória, a Miskolci Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója.

A nyári időszakot követően azonban az iskolaőrök újra visszatérnek az oktatási intézményekbe.

- Iskolaőreink a tanítási időben a pedagógusok és a diákok biztonságát garantálják az oktatási intézményekben. Prevenciós jelleggel vannak jelen alapvetően, a megelőzés a fő céljuk. Általában a tanítási időhöz igazodik a munkarendjük. Legtöbbször 8 óra szolgálatot látnak el egy-egy oktatási intézményben – ismertette Fóris Zsolt, vármegyei iskolaőr koordinátor a B.-A.-Z. Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól.

Fóris Zsolt hozzátette, az iskolaőrök az elmúlt évek alatt sikeresen beilleszkedtek az oktatási intézményekben dolgozók és tanulók közé. Hiszen a pedagógusok és a gyerekek is bizalommal fordulnak hozzájuk, ha szükséges.

További hírek

Olvasnivaló