Ugrás a tartalomra

Nem bánják a miskolciak a kötelező maszkhasználatot

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. november 02. kedd 12:12
Miskolc főutcáján szólítottunk meg embereket, hogy mit szólnak ahhoz a kormányrendelethez, miszerint hétfőtől újra kötelező a maszk használata a tömegközlekedésben: buszon, villamoson, de még a megállóban is. Van, aki rezignáltan követi a szabályokat, más meg örül is neki.
Fotó: Juhász Ákos

Szabó István 46 éves, szabálykövető ember. – Ha ez a szabály, ez a szabály, betartom. Azzal sem volt problémám, hogy áruházakban használjam. Komlóstetőn lakom és a Bulgárföldre menet, ahol dolgozom, buszt és villamost is igénybe veszek. Tavaly decemberben a munkahelyemen teszteltek mindannyiunkat Covidra, ami pozitív eredményt hozott ki. Így én már túl vagyok a fertőzésen, ráadásul tünetmentesen, nekem volt a legtöbb antitestem a csapatból. Be vagyok oltva, a harmadikat pénteken kapom majd meg – mondta a DVTK női kosárlabdacsapat technikai vezetője, aki nemrég jött haza Törökországból, ahol elfogadják az összes oltásról szóló igazolványt, akinek pedig nincs, egy legfeljebb hetvenkét órás PCR-teszt eredményét kell megmutatnia. 

Kiss István 86 éves nyugdíjas az utcán is használja a maszkot, miután leszállt a villamosról, és elhagyta a megállót is. – Egyáltalán nem zavar, hogy hordanom kell a szájmaszkot. Félek a betegségtől, így azonban úgy érzem, tehetek a koronavírus ellen, tehát biztonságban vagyok a maszkkal. Megkaptam az oltásaimat: az első kettő kínai volt, majd a Pfizert ajánlották harmadiknak nekem. Azt gondolom, hogy ami kötelező, azt be kell tartani. Szerencsére mindkét lányomat úgy neveltem, hogy ők is könnyedén betartják a szabályokat. Öt unokám és öt dédunokám pedig szintén hasonló módon gondolkozik, bár a legkisebb, Marci még csak másfél éves – mondta. 

Scholtz Péterné 84 éves nyugdíjas még távolsági buszt is használ a mindennapjaiban. – Vidékre járok, mert ott van telkem, ahol ki tudok kapcsolódni. Azon kívül pedig a városban a villamoson utazom. Hála Istennek, hogy lépett a kormány, én pár hete már így is hordtam a szájmaszkot elővigyázatosságból. Nagyon örülök, hogy ismét kötelező lett a használata, mert én nagyon félek a vírustól. Nekem ugyanis volt szívműtétem, tehát veszélyeztetett vagyok. Figyelem a híreket, és hallom, hogy egyre növekszenek a betegek és a halottak számai is. Mind a három oltást megkaptam már – mondta a szépkorú, majd szájára húzta a maszkot, mielőtt a villamosmegállóba lépett volna. 

Pál Renáta 46 éves üzletvezető egyáltalán nem hisz az oltásban. – Csak azért vettem fel, hogy ne korlátozzanak tevékenységeimben. Azt gondolom, a kormány úgy alakítja a szabályokat, ahogyan azt érdeke kívánja. A vadászati kiállításra boldog-boldogtalant beengedtek oltási kártya nélkül. Ha az utcán nem látom is értelmét, de szerintem zárt térben már korábban is kellett volna használni a maszkot, így a tömegközlekedés járművein. Helyeslem, hogy végre meghozták ezt az intézkedést, bár én kocsival járok, de azt gondolom, meg kellene óvni a gyerekeket és az időseket – mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!