Ugrás a tartalomra

Nem csak a környezetre káros az akkugyártás

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. augusztus 20. vasárnap 14:40
Egy építkezés veszélyes üzem, ha pedig tényleg egy veszélyes üzemet kell felhúzni, fokozódik a kockázat.
Fotó: Getty Images

Ám nem csak az akkumulátorgyárak építését kísérik balesetek, a már működő egységeknél is akadt bőven szerencsétlenség. Rosszullétek, tűz, robbanás, habzó csatornák – ilyen felütéssel jelentek meg cikkek az utóbbi másfél évben az itthoni, akkumulátorokat gyártó cégek háza tájáról. A gyártásban érdekeltek azzal érvelnek, hogy a hazai akksiüzemek a legszigorúbb előírások szerint működnek. A nyilvánosságra került balesetek száma viszont így sem csekély. Mindez – megtoldva az iparágat övező politikai és társadalmi figyelemmel, valamint az üzemek becsült környezeti hatása körüli vitával – komoly feszültséggel tölti fel az akkumulátorgyárak ügyét.

A hvg360-on összegyűjtötték az eddig nyilvánosságra került, akkumulátor gyártásához köthető baleseteket, szennyezéseket. Nyolc helyszínen másfél év alatt összesen kilenc ügyet azonosítottak, ebből az egyik egy sokoldalas kormányhivatali dokumentum, amely hosszan sorolja a veszélyeket és szabálytalanságokat a bátonyterenyei üzemben.

Bár Miskolcon is folyik ilyen jellegű ipari tevékenység, mi még nem kerültünk fel a baleseteket és szennyezéseket mutató képzeletbeli térképre.

Nyilvánosságra került balesetek

2022 januárjában az SK Battery komáromi üzeméből 14 embert kellett kórházba vinni, mert a levegőbe olyan anyag került, ami miatt többeknél szédülés, hányás és orrvérzés jelentkezett tünetként – kezdi a sort a hvg360 cikke. 2022 májusában oldószert találtak a gödi kutakban – a biztonsági adatlapja alapján toxikus hatású anyag, több előírás szabályozza a használatát. Az Átlátszó ekkor megírta: ezt az anyagot a gödi Samsung-gyárban is használják – ennél konkrétabb párhuzamot viszont nem tudtak húzni a gyár és a szennyezett kutak között. 2022 nyarán, Bátonyterenyén, a gödi Samsung-gyár hulladékát feldolgozó SungEel területén felrobbant egy darálógép: egy ember súlyosan, három könnyebben sérült meg.

Idén januárban fehérbe borult Göd, pedig aznapra nem vártak havazást. Mint kiderült, az anyag hab volt, ami a csatornákból ömlött – oda pedig a Samsung SDI területéről került. Az iváncsai akkumulátorgyár építésénél tavasszal rövid időn belül két dél-koreai munkás is életét vesztette. A körülményeket azóta sem sikerült teljes körűen tisztázni.

Márciusban tűz ütött ki a SungEel szigetszentmiklósi üzemében, ami két ember életét követelte. A baleset részleteire csak júliusban, közérdekű adatigénylés után derült fény.

Szintén márciusban a kormányhivatal ellenőrei már a SungEel bátonyterenyei üzemébe vonultak ki, ahol viszont a szaghatásoktól rosszul lettek – írja a hvg360. A látogatás után 31,2 millió forintos büntetést szabtak ki. Az üzemről az ellenőrzés megállapította, hogy rákkeltő anyagoknak tették ki az alkalmazottakat, akik súlyos légszennyezettség mellett dolgoztak.

Június 9-én este tűz ütött ki Bátonyterenyén, a SungEel üzemében. A polgármester szerint az egyik darálóban a motor és a szalag gyulladt ki, káros anyag nem került a levegőbe, ám a település légszennyezettségi mutatója rövid időre mégis megugrott.

Ikladon, nyár elején illegális hulladéklerakót találtak olyan hordókkal, amelyeken koreai feliratok látszódtak. Három európai betű, az „SDI” utalhat a gödi Samsung-SDI-re is a hvg360 cikke szerint. Július 27-én pedig egy munkás súlyosan megsérült Debrecenben, amikor a hátára zuhant egy toronyfúró 30 kilós rögzítő alkatrésze.

Olvasnivaló