Ugrás a tartalomra

Nézőpont: Hatalmas erő rejlik az emberekben

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. október 29. vasárnap 12:59

Napjainkban egyre fontosabb téma a klímaváltozás. Generációktól függetlenül többen és többen aggódnak azért, hogy milyen Földön kell együtt élnünk. A Fridays for Future világszerte diákok millióit mozgatta meg – Miskolcon is ott ültek a Széchenyi-szobor lábánál és más helyeken – egy olyan témában, amire a „boomerek” legyintően mondják: nem is érthetik, mert „még fiatalok”. A klímaszorongás azonban általános, a mai fiatalok éppen olyan érettek és tettre készek az általuk fontosnak vélt ügyek kapcsán, mint azok, akik attól félnek, hogy milyen hatással lesz a környezetükre, ha fák helyett egy akkumulátorgyár nő ki a földből a szomszédjukban.

A II. Miskolci Ötletmaraton idén a „klímaváltozással fut versenyt”, ami kapcsán számos kétkedő, sokszor elszomorítóan negatív felütésű komment jelent meg a Facebookon. Visszatérő gondolat, hogy oly sok más, az éltünket érintő ügyhöz hasonlóan valaki másra mutogatva várják, kérik számon az emberek a megoldást.

Vegyünk példát a fiatalokról! Sokan megfeledkeztek róla, milyen erő rejlik az egyénekben, még inkább a közösségekben, és hogy anélkül is hatással lehetünk a világunkra, hogy látványosan megváltoztatnánk azt. Az idealista mondás az apró lépésekről igenis igaz. Ha egyre kevesebb embernek lesz a csalódástól vezérelt első mérges gondolata az, hogy „én úgysem tudok tenni semmit”, akkor idővel jöhetnek a látványos eredmények is.

Juhász Ákos képgalériája az I. Miskolci Ötletmaratonról

A II. Miskolci Ötletmaraton célja összehozni a hasonló gondolkodású embereket: akik úgy érzik, szívesen tennének egy hűvösebb, zöldebb, jobb levegőjű és egészségesebb Miskolcért a maguk szintjén. Van is egy jó ötletük, hogyan járulhatnak ehhez hozzá egyéni-közösségi szinten, vagy csak megtetszik nekik valaki más elképzelése, és szívesen dolgoznák azt ki mentorok segítségével, más miskolciakkal együtt egy megvalósítható tervvé. Hogy aztán ezt a kis projektet elvigyék magukkal, és a közvetlen környezetüket egy kicsit élhetőbb hellyé tegyék általa. Saját maguk, vagy a közösségük erejéből, nem pedig mástól várva a megoldást, míg szép lassan mind megsülünk.

A II. Miskolci Ötletmaraton – Versenyfutás a klímaváltozással című rendezvényt november 10. és 12. között rendezi meg a főszervező Dialóg Egyesület a miskolci önkormányzat közreműködésével. Jelentkezés és további információ a miskolciotletmaraton.hu-n, illetve a Miskolci Ötletmaraton Facebook-oldalán található.

Király Csaba
a Dialóg Egyesület alelnöke

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!