Ugrás a tartalomra

Nőnapra ébredt az ország

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. március 08. szerda 07:49
Sőt, a világ nagyobb része, ahol megemlékeznek a munkásmozgalmak által egykor kiharcolt női jogokról is, de az ünnep fókusza ma már sokkal inkább magán a nőiségen, a nők tiszteletén van. 
Huszonnyolc év szolgálat a villamos vezetőfülkéjében. Fotó: Juhász Ákos

Körkérdéseinkre válaszolva három hölgy avatott be minket abba, hogy mit jelent nekik a Nőnap és milyen nőnek lenni a munkahelyükön vagy a hétköznapokban, most 2023-ban. 

Engem boldogsággal tölt el az, hogy nő vagyok – avat be a kommunikáció területén dolgozó Csilla.  Talán azért, mert az eddigi életciklusaimban többnyire zökkenőmentesen sikerült és sikerül megélnem és szóhoz juttatnom a nőiség legkülönfélébb formáit, arcait, a fiatal lánytól kezdve a felnőtt nőn keresztül az érett asszonyig. Szerencsére többnyire olyan férfiakkal találkoztam, akik mellett könnyedén élhettem meg a mindennapjaimat nőként, ami persze megfelelő önismeret és bölcsesség nélkül nehezen menne, hiszen nem mindegy, mikor melyik arc kerül előtérbe, melyik válik segítő erővé önmagam vagy mások javára. Éppen ez benne az egyik legszebb. Úgy összerendeződni, hogy mások is számíthassanak rám. Vannak azonban árnyoldalai is annak, hogy az ember nő. Személyes tapasztalataim alapján bizonyos tekintetben a női munkavállalók még mindig hátrányos és kiszolgáltatott helyzetben vannak a munkaerőpiacon, a diszkrimináció lépten-nyomon tetten érhető, nyílt, vagy burkolt formában – vallja Csilla.

Kovács Lászlóné a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. villamosvezető munkatársa már harmincöt éve dolgozik a vállalatnál, ebből huszonnyolc éve vezeti a villamosokat. Bőséges tapasztalata van arról, milyen nőként élni a városban és teljesíteni a kihívásokat egy meglehetősen férfias munkahelyen. A Nőnappal kapcsolatban beavatott, hogy neki ez a nap a tavasz közeledtét is jelzi. Ezen a napon kedvesebbek a kollégák, sőt, még az utasok is, látva, hogy nő vezeti a villamost, ami más napokon talán fel sem tűnik mindenkinek. Ez a nap tehát kiemelkedik a többi közül, nem lehet azt mondani, hogy minden nap nőnap, de jó, hogy van, mert ilyenkor azoknak a figyelme is a nőkre irányul, akik az év többi napján észre sem veszik, hogy nőkkel dolgoznak együtt vagy nők várják őket otthon. „Ilyenkor a férfi kollégák is figyelmesebbek és a család férfitagjai is. Van egy nagy fiam, aki a férjemmel együtt virággal, csokoládéval kedveskedik. Szerintem ez nagyon jó dolog. De nem is az ajándék a lényeg, hanem a gesztus” – mondta. Hozzátette: Az is jó dolog ezen a napon, hogy a vállalat és a szakszervezet is számon tartja és kisebb ajándékokkal lepik meg a női dolgozókat. Elmondta, hogy a munkájában nem érzékeli, hogy más lenne a nők megítélése, mint a férfi kollégáké. Mindenkinek ugyanazt a munkát kell elvégeznie, hasonló bérért. A fizetés nem attól függ, hogy milyen nemű a dolgozó, hanem a ledolgozott évek számától, az adott munkakörben.

Örülök, hogy így tavasz elején van ez a nap, ráadásul ilyen közel a Valentin naphoz, mert ez egy újabb alkalom arra, hogy az engem szerető férfiak, a családunkban és a munkahelyen is, meglepjenek egy kis virággal. A csokit is szeretem, de nekem a virág a kedvencem – tudtuk meg Renátától, aki középiskolai tanárként dolgozik Miskolcon. Aki tehát örömet akar neki okozni, az jól teszi, ha egy kisebb, vidám csokorral, vagy legalább egy szép szál virággal a kezében állít be hozzá Nőnapkor. Ha szép a virág talán már csokoládé sem kell mellé. A munkahelyéről elmondta, hogy sokan szeretik, a munkatársak és a diákok közül is. Nem feltétlenül azért, mert nő, hanem mert jó a közösség és az iskola szellemisége, ahol nem érzékel semmilyen hátrányos megkülönböztetést a nők és férfiak között. A munkáját legjobb tudása szerint minden tanárnak és más dolgozónak el kell végeznie. Őket közalkalmazotti bértábla alapján fizetik, ezért a jövedelemnél sem lehet különbség az alapján, ki, milyen nemű. Annak azért örül, hogy Nőnapkor azért mégis van egy kis pozitív diszkrimináció és őket, a nőket felköszöntik, ünneplik kicsit. Édesanyaként pedig már készülhet a szintén nem túl távoli anyák napi virágokra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!