Ugrás a tartalomra

Odébbállt a szélvihar – lássuk, mit tört és zúzott

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. január 31. hétfő 17:33
Szirénázással aláfestett vasárnapon vagyunk túl. Mindent egybevéve Miskolc komolyabb veszteségek nélkül úszta meg az északnyugat felől betörő agresszív légáramlatok keresztülszáguldását. 

Szerencsére legtöbbünket csak a járdákon és a parkokban heverő letört faágak emlékeztetnek a hétvégén történtekre. Márpedig tegnap az úttestekre kidőlt fák látványa sem volt ritka, főként ezekből adódtak a riasztások is – legalábbis a megyeszékhelyen.

Szőke Miklós Gábor falécekből összeállított Unikornis szobra sem bírta Kazincbarcikán | Fotó: Facebook

– Folyamatosan érkeztek bejelentések, így egyfolytában vonulniuk kellett a megye hivatásos és önkéntes tűzoltóinak – számolt be kérdésünkre Hudák Andrea, a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivő-helyettese, hozzátette, a viharkárok miatt közel hetven bejelentést regisztráltak megyeszerte.

Miskolcon jellemzően fakidőlések, ágleszakadások és épületrongálódások szolgáltattak munkát a kiérkezőknek. Alsózsolcán egy egyedi építésű, száz négyzetméteres ház tűzfalát rongálta meg a szél, mely ezzel lakhatatlanná is vált. Szerencsen a város kapuját rongálta meg, Kazincbarcikán egy köztéri szobrot döntött le, míg Mezőkövesden több ház előtetőjét bontotta meg az orkán. Bükkábrányban egy melléképület lemeztetején rombolt. Mindeközben Taktaszadán villanyoszlopra dőlt egy fa – leszakítva ezzel a vezetékeket. 

Vasárnap 66-68 km/órás legerősebb széllökéseket mértek a városban, persze voltak helyek ahol ettől erősebbnek is lehetett érezni azokat. A megyében Gelej volt a legszelesebb, ott a 100 km/órát is megközelítette a szél sebessége. A szakemberek figyelmeztetnek: a légörvény ugyan már elhaladt Magyarország felett, azonban az északnyugati áramlás a közeljövőben is fenn fog állni.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

– Az a hetek óta tartó északnyugati áramlás, amivel a vasárnapi viharciklon is érkezett, megmarad térségünkben – jelentette prognózisát az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. Kovács Attila úgy látja, az előttünk álló héten még kell számolnunk további hidegfronttal, ám a vasárnapihoz fogható széltől nem kell tartanunk. – Szerdán, pénteken és szombaton is erős lesz a szél, ám már nem viharos – tette hozzá. 

Úgy tűnik, a takarófóliák, a tujasorok, a redőnyök és a műanyag hullámtetők – ha megtépázva is, de –  fellélegezhetnek. Egy darabig nem kell a nyílászárókat kikezdő, fülhasító süvítésre ébrednünk. 

(Címlapkép: 24.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!