Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanács ülését, a honvédelmi miniszter a NATO-főtitkárral egyeztetett

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 15. kedd 22:04
A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakéta becsapódás miatt, Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral. 
A rendkívüli ülés előzménye, hogy rakétatalálat érte azt az áramellátót a belorusz–ukrán határon, amely a Barátság kőolajvezeték zavartalan működéséért felelős. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátást biztosító transzformátorállomás, amely a Barátság kőolajvezeték szivattyúinak áramellátásáért felelt.

A MOL azonnali közleménnyel reagált a helyzetre: 
„Az ukrán olajvezeték rendszer irányítójának tájékoztatása szerint orosz tüzérségi találat ért Ukrajnában a belorusz határhoz közel egy transzformátor-állomást, amely a Barátság-kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának működtetéséhez szolgáltat elektromos áramot. A találat következtében a Barátság-vezetéken a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolaj-szállítások ideiglenesen leálltak. Figyelemmel kísérjük az eseményeket, és az ukrán partnerekkel közösen vizsgáljuk a Barátság-vezeték újraindításának feltételeit. A MOL felkészült arra, hogy folyamatosan biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását: üzemi készleteink, valamint Magyarország stratégiai készletei elegendőek ahhoz, hogy a százhalombattai finomító működése a kár elhárításáig tartó átmeneti időszakban folyamatos maradjon.” 

Időközben befutott a hír Varsóból, hogy szintén rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő is, az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN), miután – ahogy arról korábban a lengyel Radio Zet honlapján és a Twitteren beszámolt -, a Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő Przewodów városban két tévesen célzott rakéta csapódott be egy gabonaszárító silóba, két ember halálát okozva.

"A kialakult válsághelyzet miatt" az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik - mondta el sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő, aki egyben arra szólította fel a médiát, hogy "ne tegyen közzé meg nem erősített információkat". Az illetékes szolgálatok ""hiteles információkkal szolgálnak" a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket - tette hozzá Müller.

A magyar Védelmi Tanács ülésén a Karmelita kolostorban a miniszterelnökön kívül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt - írta az MTI.


MTI frissítések:

Szalay-Bobrovniczky: a kormány nyugalomra int, a kőolajellátás biztosított.

Budapest, 2022. november 15., kedd (MTI) - A kormány nevében nyugalomra intett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a lengyelországi rakétabecsapódással és a Barátság kőolajvezeték leállásával kapcsolatban kedden este az M1-nek adott interjújában, hangsúlyozva, hogy Magyarország kőolajellátása biztosított.  

A miniszter elmondta: a Védelmi Tanács ülésén két fontos témáról beszéltek, a Barátság kőolajvezeték működését érintő találatról és a lengyelországi rakétabecsapódásról.
A kőolajvezetékkel kapcsolatban hangsúlyozta: egy ilyen helyzetben minden információt óvatosan kell kezelni. "Nagyon nagy nyugalomra intjük önmagunkat is, hogy ilyenkor ennek az értékeléséből messzemenő következtetéseket ne vonjunk le" - fogalmazott, hozzátéve, úgy tudják, hogy nem a kőolajvezetéket magát, hanem az azt ellátó transzformátor-állomást érte találat. Jelezte: kőolaj egyelőre a vezetékből nem jön, de a Mol vezetői arról tájékoztatták a kormányt, hogy az ország kőolajellátása ennek ellenére zavartalan, és hosszabb távon is így lesz.
A lengyelországi rakétatámadásról szólva a védelmi miniszter azt mondta: itt még több bizonytalanság van, egyelőre nem tudják pontosan, hogy mi történt. "Várjuk a lengyel kollégáinknak a visszajelzését és a tájékoztatását, hogy ők mit tudnak" - tette hozzá.
Közölte: beszélt a NATO-főtitkárral, illetve több ország védelmi miniszterével. Hangsúlyozta: a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján mindenki nyugalomra inti az országait, meg kell várni, hogy a lengyelek milyen információval állnak elő. A kormány figyelemmel kíséri az eseményeket, a Magyar Honvédség, mint mindig, most is készen áll Magyarország védelmére - mondta. Hozzátette: egyelőre semmilyen különös lépést nem kell tennünk azon túl, hogy folyamatosan kapcsolatban vagyunk nemzetközi és katonai szinten is a teljes európai és NATO-rendszerrel. Azonnal képesek vagyunk reagálni, hogyha bármi történik, de egyelőre figyelünk és várjuk az eseményeket.

 

A Pentagon egyelőre nem tudja megerősíteni, hogy orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen. 

Washington, 2022. november 15., kedd (MTI/Reuters) - A Pentagon egyelőre nem tudja megerősíteni azokat az értesüléseket, miszerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen az ukrán határ közelében.

"Ismertek előttünk azok a sajtóértesülések, amelyek szerint két orosz rakéta talált el egy térséget Lengyelországban, az ukrán határ közelében. Elmondhatom, hogy egyelőre nincsenek olyan információink, amelyek alátámasztanák ezeket az értesüléseket, így tovább figyeljük a fejleményeket" - jelentette ki kedden Patrick Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatóján.

 

Orosz védelmi tárca: provokáció az orosz rakétákról szóló lengyel bejelentés.

Moszkva, 2022. november 15., kedd (MTI) - Provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, valamint a lengyel hivatalos nyilatkozatok, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen, ezek célja eszkalálni a konfliktust - közölte kedd este az orosz védelmi minisztérium.

"A lengyel média és tisztviselők nyilatkozatai a Przewodów község közelében állítólagosan becsapódott "orosz" rakétákról szándékos provokáció a helyzet eszkalálása érdekében. Az ukrán-lengyel államhatár közelében egyetlen célpontra sem mértek csapást orosz fegyverek" - hangzott a tárca közleménye. A védelmi minisztérium szerint a roncsoknak, amelyeket a helyi médiában bemutattak, semmi közük az orosz fegyverekhez.

 

BBC: teljesen valószínűtlen, hogy szándékos orosz támadás történt volna lengyel terület ellen. 

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti Londonból. 2022. november 15., kedd (MTI) - A BBC diplomáciai szakkommentátora szerint teljesen valószínűtlen, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna Lengyelország területe ellen.

Paul Adams azokra a megerősítetlen értesülésekre reagált, amelyek szerint a lengyel-ukrán határ közelében kedden orosz rakéták csapódtak be egy lengyel mezőgazdasági létesítmény gabonatárolójába, és két ember életét vesztette.
A brit közszolgálati médiatársaság vezető szakértője kifejtette: Oroszországnak nem áll érdekében lengyel farmok megtámadása, így valószínű, hogy legfeljebb műszaki meghibásodás történhetett.
Adams rendkívül valószínűtlennek nevezte, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna vagy intézne a jövőben Lengyelország vagy bármely más NATO-tagállam ellen.

A BBC megszólaltatta Kurt Volkert, az Egyesült Államok volt NATO-nagykövetét, aki szerint fontos, hogy Oroszország lehetőséget kapjon arra, hogy magyarázatot adjon a történtekre. Volker is azt valószínűsítette, hogy baleset történhetett, de úgy fogalmazott, hogy "ezt Oroszországtól is hallanunk kell".

 

Fontos a hidegvér megőrzése és a hiteles információ. 

Budapest, 2022. november 15., kedd (MTI) - Fontos a hidegvér megőrzése és a hiteles információ a kialakult helyzetben - hívta fel a figyelmet Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője az M1 csatornán, miután orosz rakéták csapódtak be Lengyelországban. Kiemelte, Magyarországot hidegvérű politikusok irányítják, Lengyelországnak erős, kompetens kormánya van.
Kifejtette, az akut válsághelyzet az elején tart, teljes bizonyossággal semmit nem lehet kijelenteni, jelenleg nincs 100 százalékban megbízható információ az esetről.
Hangsúlyozta, elsősorban a hivatalos információkra kell figyelni, csak másodsorban a médiában megjelenő hírekre és semmilyen körülmények között nem szabad, hogy pánik hangulat alakuljon ki.
Az országokat a professzionális hírszerzések támogatják a döntéshozatalban, saját hadseregüknek is vannak információs csatornáik, amelyeken keresztül hiteles tényekhez mielőbb hozzá tudnak jutni - tette hozzá.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!