Ugrás a tartalomra

Párbeszéd-Zöldek: hozzák nyilvánosságra Paks II. szerződésmódosításait!

MTI
Utoljára módosítva
2023. augusztus 27. vasárnap 12:05
A Párbeszéd-Zöldek ismételten azt követeli a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a Paks II. beruházás szerződésmódosításait és tegye lehetővé annak véleményezését - mondta az ellenzéki párt európai parlamenti listavezetője vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Jávor Benedek azt mondta, a kormány folyamatos ígérgetései ellenére sem hozta nyilvánosságra a Paks II. beruházás finanszírozási és végrehajtási megállapodásának változásait.

Hozzátette: a finanszírozási megállapodás változásáról van valamennyi információ, mert azt az orosz hivatalos közlönyben megjelentették. "Úgy tűnik, ebben a tekintetben még Oroszország is átláthatóbban működik, mint Magyarország" - jegyezte meg.
    
Ebből a dokumentumból kiderül, hogy ezek a módosulások alapvetően az orosz érdekek alapján változtak, lehetővé téve, hogy Oroszország a jelenlegi szankciós környezetben is hozzájusson a paksi bővítéssel kapcsolatos kifizetésekhez - mondta.
    
Jávor Benedek szerint a végrehajtási szerződés módosítása "sem ígér sokkal többet és jobbat a magyar adófizetők számára". Ez a dokumentum, ahelyett, hogy a projekt előtt tornyosuló akadályokat próbálná meg elhárítani, pusztán az orosz szempontok védelmét célozza, és a kormány nem tudott semmilyen, a magyar félnek kedvező eredményt elérni a módosításban.
    
A paksi bővítés akadozik, alig-alig halad előre, és kérdéses, hogy az európai szankciós környezetben, a geopolitikai környezetben meg tud-e valósulni egyáltalán - mondta a politikus.
    
"Elemi érdekünk lenne, hogy megtudjuk, milyen feltételekkel lehet elállni ettől a szerződéstől, vagy mi történik, ha az orosz fél nem képes teljesíteni a szerződést" - tette hozzá.
    
A Párbeszéd-Zöldek ezért ismételten azt követeli a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a Paks II. beruházással kapcsolatos szerződések módosításait, és "ne sunnyogjon, titkolózzon tovább!"

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!