Ugrás a tartalomra

Plusz két évet kaptak a babavárósok

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 08. hétfő 15:21
A kormány két évvel, 2026. július 1-jéig meghosszabbítja a 2019 és 2021 között felvett babaváró kölcsönök esetében a gyermekvállalási határidőt – jelentette be a kormányszóvivő hétfőn a Kormányinfón.

Vitályos Eszter a döntést azzal indokolta, hogy a babaváró kölcsön 2019-es bevezetését követően több, előre nem látható, nem várt, nagy horderejű, vis maior jellegű negatív esemény következett be, mint a Covid-járvány, az ukrajnai háború vagy az energiaválság. A kormány úgy gondolta, hogy ez a magyar családok egészségügyi állapotát, életszínvonalát, foglalkoztatási helyzetét egyaránt hátrányosan érinthette, és ezzel jelentősen megnehezíthette a gyermekvállalási terveik megvalósítását is.

Jelezte: a visszafizetési kötelezettség most júliusig pár száz, de év végéig akár több ezer családot is érinthet, akiknek lejárna az ötéves időtartam, de még nem született gyermekük, ezért a kormány úgy gondolja, hogy nagy segítség lesz nekik, ha a két évvel meghosszabbodik a gyermekvállalási határidő.

A lépés azokat érinti, akik 2019 és 2021 között vettek fel hitelt, de még született meg a gyerekük. A rájuk vonatkozó határidő egységesen 2026. július 1-ig tolódott ki.

Vagyis, minél korábban vette fel valaki a hitelt, annál több időt kap. Ezt egy pontosító kérdésre meg is erősítette Vitályos Eszter.

– Van, akinek két évet jelent ez a kedvezmény, van, akinek egy napot, hiszen a 2021. június 30-ig megkötött szerződésekre vonatkozik – mondta a 444 szerint.

Az eredeti feltétel úgy szólt, hogy a maximum 10 milliós, szabadon felhasználható összeg akkor marad kamatmentes, ha öt éven belül megszületik a gyerek. Ekkor lehet kérni a havi törlesztőrészlet felfüggesztését is. További gyerekek esetén újabb kedvezmények járnak.

Ha viszont nem születik meg a gyerek 5 éven belül, akkor az addig igénybe vett támogatást egy összegben kell visszafizetni 120 napon belül, büntetőkamattal együtt, ami a jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt értéke.

Tavaly nyáron a kormány szigorította a babaváró hitel feltételeit, azt már csak azok vehetik igénybe, ahol az igénylő nő 30 év alatti. Most még átmeneti év van, jelenleg a 30-40 közti nők is jogosultak lehetnek a babaváróra, ha igazolják várandósságukat. A hitel összege ugyanakkor 11 millió forintra nőtt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!