Ugrás a tartalomra

Problémák és megoldások a belvárosban

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. október 03. kedd 11:43
A Demokratikus Koalíció Miskolci Szervezete folytatta a Miskolcról Őszintén elnevezésű sorozatát.
Fotók: Juhász Ákos

A hétfői sajtótájékoztatón Mokrai Mihály, a 9. számú egyéni választókerület önkormányzati képviselője mutatta be a körzetében történt fejlesztéseket, ismertette az aktuális munkákat, beszélt a kihívásokról. Az eseményen részt vett a párt miskolci országgyűlési képviselője is. Hegedűs Andrea emlékeztetett, hogy ez már a második „epizódja” a Miskolcról Őszintén sorozatnak: elsőként az Avason jártak, Szilágyi Szabolcs körzetében.

Mokrai Mihály elöljáróban ismertette: a Centrum áruház oldalában felszerelt térfigyelő kamerának köszönhetően nőtt a közbiztonság, megszüntették az egykori Bazár-tömb mellett a hulladék illegális lerakását, valamint megoldódni látszik a Búza tér melletti aluljáró lépcsősorának problémája is. Hozzátette: utóbbi beruházásnál a vállalkozó hibázott, rosszul zsaluzták a lépcsőket, emiatt egyenetlenek lettek a fokok – hétfőn azonban ezt is kijavították.

A DK-s önkormányzati képviselő szerint a kormány nagy erőkkel próbálja szétzúzni az önkormányzatiságot, a forrásmegvonások miatt pedig a lehetőségek is korlátozottak egy-egy választókerületben. Úgy véli, a nyolcmilliós képviselői alap kevés – ehhez mérten azonban sikerült „csodát művelni”.

A bejárás első állomása a Búza téri aluljáró volt, ám odafelé a politikusok felhívták a stábunk figyelmét az Ady-híd sarkán található zálogház megújult homlokzatára is. Az üzletet sok éven keresztül takarták állványok, ezt az állapotot sikerült idén megszüntetni.

- Az aluljáró lépcsőzete annyira leamortizálódott az elmúlt 20 évben, hogy gyakorlatilag használhatatlanná vált – vezette fel a problémát a Centrum felőli lejáratnál Hegedűs Andrea. - Örömteli dolog, hogy elkezdődött a felújítás, azonban porszem került a gépezetbe: a lépcsőfokok nem lettek egyforma magasak.

Ennek kapcsán Mokrai Mihály elmondta, hétfő reggel kilátogatott a helyszínre. - A kritikai észrevételt követően a vállalkozó egész nap azon dolgozott, hogy kijavítsák a hibát – tisztázta a helyzetet a képviselő, aki szerint az átadás tervezett, november végi időpontja emiatt nem fog csúszni. Hozzátette, a kivitelező kérésére hétfőn reggel lezárták az aluljárót. Jelenleg a Búza térre az Ady-hídnál vagy a plázánál lévő zebrákon lehet átmenni.

A Centrum áruház mögötti italbolt előtt elhaladva Mokrai Mihály elmondta, mióta a területen térfigyelő kamerát helyeztek el, jócskán visszaesett az addig gyakori szabálysértések száma.

A következő állomás az egykori Bazár-tömb volt. A belvárosi parkolóház mellett lévő vas szeméttárolóban innentől csak az arra jogosultak helyezhetik el a hulladékukat. A Velünk a Város frakciójának DK-s önkormányzati képviselője felidézte: nem először futott neki a problémának. Elmondása szerint a Nagy Imre utcán sokáig áldatlan állapotok uralkodtak: sokan rakták a szemetet a gyűjtőedények mellé, míg mások kipakolták onnan.

Mokrai Mihály a Városgazda munkatársaival egyeztetve jutott arra a döntésre, hogy egy zárható tárolót kell felállítani az épület oldalában. Ez azonban csak részmegoldásnak bizonyult, sokan hordtak a területre illegálisan a hulladékot, így újra kezelhetetlenné vált a szemét probléma. Az eredményt a képviselő szerint a kihelyezett térfigyelő kamerán túl az elektromos zár hozta meg. Az elmúlt három hétben jelentkezhettek a zárat feloldó proxy bilétákért az érvényes szemétszállítási szerződéssel rendelkező lakosok és üzletek. Mokrai Mihály beszámolt: eddig 76 magánszemély és 10 közület igényelt bilétát, az intézkedéseknek köszönhetően pedig a felhalmozódott szemét az eddigi tizedére csökkent.

- A kameráknak köszönhetően három esetben is sikerült rögzíteni, ahogy kisteherautóval hordták ide az illegális hulladékot. Az elkövetők ellen eljárás indult – tudatta a képviselő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!