Ugrás a tartalomra

A Wagner visszafordítja a Moszkva felé tartó konvojokat

telex.hu
Utoljára módosítva
2023. június 24. szombat 20:30
A Wagner zsoldoshadsereg vezére bevette Rosztovot, és bejelentette, Moszkva felé indulnak, hogy elkapják és megbüntessék az orosz katonai vezetőket. Cikkünk rendszeresen frissül a háború legfontosabb híreivel.

A szombati nap legfontosabb eseményei

- Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője büntetőakciót indít az orosz katonai vezetés ellen, ami állítása szerint az ő állásaikat támadta.
- Prigozsin Moszkva felé indult katonáival, hogy „megbüntesse” az érintetteket, de azt állítja, hogy nem puccsra készül.
- A Wagner-csoport az oroszországi Rosztovban van, ahol állításuk szerint a repülőteret is ők ellenőrzik. Egyes információk szerint már Voronyezst is elérték.
- Az orosz védelmi minisztérium így üzent a Wagner-zsoldosoknak: „Megtévesztve belekeveredtetek Prigozsin bűnös vállalkozásába”, de „garantáljuk a biztonságotokat”.
- Putyin tévébeszédet mondott, és árulásról beszélt.
- Egyelőre nem érkezett hír komolyabb összecsapásról a Wagner és az orosz hadsereg között.
- A Rosztov és Moszkva között található régiók sorra fújják le a nyilvános rendezvényeiket.
- Több régióban, köztük Moszkvában is terrorellenes biztonsági intézkedések léptek életbe.
- Szombat este Alekszandr Lukasenko belarusz elnök bejelentette, hogy egész napos tárgyalás után megállapodott Prigozsinnal arról, hogy leállítják a Moszkva felé tartó zsoldosokat.

Visszafordítják a konvojokat

A Wagner megállítja a konvojokat, visszafordítják azokat és visszatérnek a táborokba – a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint ezt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője jelentette be a Telegram-csatornáján. „Megértve a felelősséget, hogy orosz vér fog folyni, megfordítjuk az oszlopainkat, és a terveknek megfelelően az ellenkező irányba, a táborok felé indulunk” – mondta Prigozsin.

Lukasenko azt állítja, hogy megegyezett Prigozsinnal, leállítják a Wagner műveleteit

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök megbeszélést folytatott a Wagner-csoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal, erről a belarusz elnök sajtószolgálata számolt be – írja a BelTa belarusz hírügynökség. Megállapodtak arról, hogy „Oroszország területén nem szabad vérfürdőt rendezni”. Azt írják, Prigozsin elfogadta Lukasenko javaslatát, miszerint a Wagner leállítja az oroszországi mozgásait, és további lépéseket tesznek a feszültség csökkentése érdekében.

Légitámadás a Wagner-konvoj ellen

A Wagner-csoport a közösségi oldalán közzétett egy videót, amin elmondásuk szerint a Moszkva felé tartó csapataik ellen elkövetett orosz légitámadás látható

Egyre közelebb Moszkvához

A Wagner-csoporthoz tartozó egyik konvoj elhagyta a voronyezsi régiót és már a lipecki régióban jár

Példátlan támadás, nincs visszaút

Rácz András Oroszország-szakértő szerint még az események elején vagyunk, de valószínűtlen, hogy a Wagner-csoport eljut a fővárosig, és eddig nincs olyan jelentős szereplő, aki Prigozsin mellé állt volna.

Helikopterből nyitottak tüzet az oroszok 

Az orosz hadsereg helikoptereiből tüzet nyitottak az M4-es autópályán, Voronyezs külterületén haladó Wagner-konvojra.

Podoljak: Ez az orosz polgárháború kezdete

Az ukrán kormány képviselői is megszólaltak az oroszországi eseményekkel kapcsolatban. Volodimir Zelenszkij egyik főtanácsadója, Mihajlo Podoljak arról beszélt, hogy az ukrán ellentámadás destabilizálta az orosz elitet, és felhevítette a belső feszültségeket, melyek az „ukrajnai katonai vereség” után jelentek meg. „Egy polgárháború kezdetének lehetünk szemtanúi” – jelentette ki Podoljak.

Felrobbant egy olajtározó Voronyezsben

Felrobbant és kigyulladt egy olajtározó Voronyezsben. A közösségi médiában terjedő videókon az látható, hogy egy katonai helikopter haladt el a tározó felett másodpercekkel a robbanás előtt. A voronyezsi régió kormányzója a Telegramon azt írta, hogy 100 tűzoltó oltja a lángokat.

Wagner-csoport: a polgárháború hivatalosan is elkezdődött

A Wagner-csoport nem csak, hogy megindult Moszkva felé Rosztovból, de az információs háborúját is megkezdte: a zsoldossereg hivatalos Telegram-csatornáján számolt be arról, hogy Voronyezs térségében megtámadták az oroszok az egyik konvojukat. "A polgárháború hivatalosan is elkezdődött” – írták a csatornájukon. Egy másik bejegyzésükben arról számoltak be, hogy egy őket támadó helikoptert lelőttek, s posztoltak mellé egy puszta közepén füstölgő/égő roncsot.

Prigozsin: Mind a 25 ezren készen állunk a halálra

Jevgenyij Prigozsin szerint a Wagner-zsoldosokból álló csoportja kész meghalni a mostani akcióban. „Mindannyian készen állunk a halálra. Mind a 25 ezren, majd még 25 ezren”, és „az orosz emberekért halunk meg”, mondta szombat reggeli hangüzenetében

Lefújták a nyilvános eseményeket

Tverben és a Kalinyingrádban is törölték a közelgő nyilvános eseményeket, egyelőre a hétvégieket. 

Elhalasztják a ballagásokat 

A terrorellenes hadműveleti rendszer bevezetése miatt egy héttel elhalasztották a diplomaosztó ünnepségeket, és az iskolai ballagásokat is a moszkvai Gorkij parkban. A rendezvények jövő szombaton, július 1-én ugyanebben az időben lesznek megtartva.

Terrorellenes intézkedések

Néhány órával azután, hogy Moszkvában különleges terrorellenes biztonsági intézkedéseket vezettek be, az orosz Terrorellenes Tanács kiterjesztette az intézkedéseket a teljes moszkvai régióra és a voronyezsi régióra is. Ezzel kiterjesztett jogköröket adtak a hatóságoknak: belenézhetnek magánbeszélgetésekbe és lelőhetik az internetet is.

Putyin árulásról beszél

Rövid televíziós beszéddel lépett fel az elnök azután, hogy a Kreml bizalmas szakácsából hadúrrá lett Jevgenyij Prigozsin fellázadt az orosz katonai vezetés ellen. Az elnök árulásról beszélt, amellyel hátba akarják szúrni az országot, halálos veszélyt hozva a nemzetre. 

Katonai létesítményeket foglaltak el

A Wagner átvette az irányítást katonai létesítmények felett Voronyezsben. Egy Wagner-videóban, ami állítólag Rosztov katonai főhadiszállásán készült, Prigozsin azt állítja, hogy a város katonai létesítményei, beleértve a repülőteret is, ellenőrzés alatt vannak. 


A pénteki nap legfontosabb eseményei a Telex tudósítása szerint:
- Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője büntetőakciót indít az orosz katonai vezetés ellen, ami állítása szerint az ő állásaikat támadta.
- Prigozsin „igazságmenetet” szervez az érintettek megbüntetésére, de azt állítja, hogy nem puccsra készül.
- Az orosz terrorelhárítás eljárást indított ellene, Moszkvában fokozták a biztonsági intézkedéseket. A katonákat felszólították, hogy ne csatlakozzanak Prigozsinhoz.
- Az orosz védelmi minisztérium azt is tagadta, hogy igazak lennének azok az információk, amelyek szerint az orosz hadsereg csapást mért a Wagner-csoport állásaira.
- Az ukránok szerint az ellentámadás fő része „még hátravan”, a hadművelet eddigi célja a „csatatér kialakítása” volt, és az orosz védelem gyenge pontjainak szondázása.
- Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azt mondta, az ukrán fegyveres erők ellentámadási műveletei több területen is folytatódnak.
- Az FSZB állítása szerint radioaktív anyagot akart kicsempészni Oroszországból egy ukránbarát csoport.
- Az ukrán légvédelem közlése szerint a péntekre virradó éjszaka megsemmisítettek 13 orosz rakétát, amelyek egy nyugat-ukrajnai katonai repülőteret vettek célba.
- A brit védelmi minisztérium jelentés eszerint Oroszország több védelmi intézkedést is végrehajtott a Fekete-tengeri Flotta bázisaként szolgáló szevasztopoli kikötőben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!