Ugrás a tartalomra

Robbanószerkezet ölt meg egy gyereket Horvátországban

MTI
Utoljára módosítva
2024. június 21. péntek 18:05
A gyermek és az édesapja turistaként érkezett az országba és egy olyan helyről vittek magukkal egy bombát ahová táblák tiltották a belépést. A szerkezet okozta a tragédiát. 

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.
    
A 46 éves férfi és családja turistaként tartózkodott az országban. Szerdán ellátogattak Knin környékére, ahol a tiltások és a szemmel jól látható angol és horvát nyelvű, veszélyt jelző táblák ellenére bementek egy katonai gyakorlótérre. A kilencéves gyerek talált egy robbanószerkezetet, amelyet magával vitt, az apa pedig személyesen tette be a gépkocsijukba. Nem sokkal később az autó meghibásodása miatt leálltak az út szélén, a gyerek pedig kivette a kocsiból a robbanószerkezetet, amely abban a pillanatban aktiválódott.
    
A robbanás következtében a gyerek a helyszínen életét vesztette, két nő súlyosan, egy férfi pedig könnyebben megsérült. A rendőrség azonnal nyomozást indított az ügyben. A helyszínen talált maradványokat szakértői vizsgálatra Zágrábba küldték, hogy megállapítsák a robbanótest típusát és aktiválódásának lehetséges okát. Az apa ellen vádat emeltek, és bíróság elé állítják - közölte a rendőrség.
    
Horvátországban bizonyos területek a délszláv háborúból hátramaradt aknák miatt is veszélyesek. A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint az 1990-es évek első felében dúló délszláv polgárháborúból visszamaradt aknák miatt a gyanúsnak ítélt területek nagy részét már megtisztították. Még 4 megyében - 22 város és járás területén - mintegy 82 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni, és 9800 aknát kell hatástalanítani, nagyrészt azokon a területeken, ahol intenzív harcok folytak.
    
Az ország területén jelenleg is 3600 tábla hívja fel a figyelmet az aláaknázott területekre. Horvátország 1997-ben az elsők között írta alá az ottawai egyezményt, amely tiltja a gyalogsági aknák gyártását, kereskedelmét és telepítését, valamint előírja az aknakészletek megsemmisítését és az aknamezők felszámolását.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!