Ugrás a tartalomra

Romániában jelenléti oktatással folytatódik a tanév, kötelezővé vált a maszkviselés

mti.hu
Utoljára módosítva
2022. január 10. hétfő 13:15
Romániában a koronavírus-járvány meredeken felívelő ötödik hulláma közepette, a téli szünet lejárta után hétfőn jelenléti oktatással folytatódott a tanév, az iskolás diákok és tanáraik számára azonban kötelezővé vált a védőmaszk viselése.
Képünk csak illusztráció

A bukaresti kormány múlt héten ismét kötelezővé tette a védőmaszkok viselését a nyílt és zárt közterületeken, kivételt csak az öt évesnél kisebb gyermekek jelentenek. A textilből vagy műanyagból készült maszkokat már nem fogadják el, kizárólag a sebészeti maszkok vagy az FFP-2-es szűrővel ellátott, orrot és szájat eltakaró, légzésvédő maszkok használatát engedélyezik.

Sorin Cimpeanu oktatási miniszter a Digi 24 hírtelevízióban azt mondta: vasárnap egymillió védőmaszkot küldtek szét az iskoláknak a rászoruló diákok számára, ugyanakkor elismerte, hogy a tavaly év végén megkezdett rendszeres tesztelés egyelőre elakadt, ugyanis a közbeszerzési eljárás szabályosságát megkérdőjelező óvások miatt az iskolákba nem jutott el a szükséges mennyiségű antigénteszt.

A tárcavezető szerint nem merül fel az online oktatásra történő áttérés, ha nem emelkedik meg jelentősen a kórházi kezelésre szoruló súlyos esetek száma. A miniszter hozzátette: a beoltható – 12 év feletti – diákok csaknem 40 százaléka már felvette a vakcinát, ami szerinte fontos jelzés, tekintettel arra, hogy a kiskorúak oltása a felnőttekénél jóval később kezdődött. Cimpeanu elégedetten nyilatkozott a tanárok 70 százalékot meghaladó immunizálási szintjéről is, amely szerinte csaknem kétszerese az országos átlagnak.

Romániában tavaly novemberben, a járvány negyedik hullámának tetőzését követően, csakis azokban a tanintézetekben engedélyezték a jelenléti oktatást, ahol a tanári kar legalább 60 százaléka beoltatta magát. Nem sokkal később azzal egészítették ki a rendelkezést, hogy a pedagógusok átoltottságától függetlenül bejárhatnak a diákok az iskolába azokon a településeken, ahol az előző két hétben a lakosság kevesebb mint 3 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Most azonban ismét rohamosan emelkednek az esetszámok, a fertőzöttségi ráta (az elmúlt 14 napban jegyzett új esetek ezer lakosra vetített száma) országos átlaga vasárnap az 1,4 ezrelékhez közelített, de több faluban és kisvárosban már meghaladta a 3 ezrelékes küszöböt, amely felett az óralátogatás engedélyezése elvileg már a tanárok átoltottságától függ.

A 19,3 milliós Romániában eddig 7 millió 988 ezer ember, a beoltható lakosság 47,2 százaléka kapott legalább egy adag, koronavírus elleni oltást.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!