Ugrás a tartalomra

Rövid időre elhallgattak volna a fegyverek: először hirdettek tűzszünetet az orosz-ukrán háborúban

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. március 08. kedd 11:14
Szombat reggel még arról szóltak a hírek, hogy tűzszünetet hirdetett és humanitárius korridort nyit az orosz haderő Mariupolnál és Volnavkánál, annak érdekében, hogy a civilek el tudjanak menekülni a térségből. Délre megváltozott a helyzet: leállították Mariupol evakuálását, mert az oroszok nem tartották be a helyi tűzszünetet, és tovább lőtték a várost.

Pénteken először rendeltek el tűzszünetet a tizedik napja tartó háború alatt. A délkelet-ukrajnai Mariupol és Vonovakta városában a civilek humanitárius folyosókon távozhatnak a heves tűz alatt álló, körbezárt településekről - szóltak a hírek.

Az volt a terv, hogy 11 órakor kezdődik a civilek evakuálása Mariupolból: a kikötőváros polgármestere korábban figyelmeztetett, hogy a városban nincs víz, fűtés és áram, valamint az élelmiszerkészletek is fogytán vannak.

Mariupol az oroszok által neonácinak tartott Azov-zászlóalj főhadiszállása, a térségben nagyon heves harcok várhatók. Az orosz haderő és a szakadárok már öt napja tüzérségi tűz alatt tartják a települést, a közmű-ellátás szinte teljesen megszűnt.

Nem sokkal dél után már érkeztek az első jelentések, hogy leállították Mariupol evakuálását, mert az oroszok nem tartották be a helyi tűzszünetet, és tovább lőtték a várost. A mariupoli városi tanács a Telegramon közzétett bejegyzésében közölte, hogy a rendőrség hangszórók segítségével tájékoztatja a lakosokat az evakuálással és annak elhalasztásával kapcsolatos legfrissebb információkról.

A bejegyzés szerint jelenleg tárgyalások folynak Oroszországgal a valódi tűzszünet létrehozásáról és a városból való biztonságos humanitárius folyosó biztosításáról. Korábban mind Ukrajna, mind Oroszország közölte, hogy Mariupol és Volnovaha városok körül ideiglenes tűzszünetről állapodtak meg. Mariupol alpolgármestere és egy ott élő lakos azonban egyaránt azt mondta a BBC-nek, hogy az orosz erők folytatták a bombázást, ezért kellett leállítani a város kiürítését.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!