Ugrás a tartalomra

Sorsa jobbra fordulását várja az egykori Központi Leánykollégium

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. június 25. csütörtök 09:12
A Palóczy utca 1. szám alatti épületet korábbi tervek szerint irodaházzá alakították volna, az ehhez szükséges forrás viszont sem most, sem korábban nem állt az önkormányzat rendelkezésére.

Eladná Miskolc az egykori Központi Leánykollégium épületét. A belvárosi ingatlan nyolcadik éve nem működik kollégiumként, abban jelenleg már csak az étterem működik. Ezt a közétkeztetésért felelős cég bérli, a környező iskolák tanulói és intézmények munkatársai használják. Most egyébként éppen ők sem, mert – ahogyan arról beszámoltunk – az épületben csőtörés volt, a helyreállítási munkák idejére a szünidei közétkeztetés a Petőfi kollégiumban vehető igénybe.

A szebb napokat is megélt épület megújításával kapcsolatban korábban többféle hír is felröppent. 2016-ban például ötletpályázatot írt ki Miskolc városa a fejlesztésre, három évvel később viszont már arról szóltak a hírek, hogy a komplexumot inkább A kategóriás irodaházzá alakítaná Miskolc. Beke Tibor, a Miskolc Holding Zrt. ingatlangazdálkodási vezetője azt mondta, erről még az előző városvezetés idején született közgyűlési határozat, a tervek el is készültek, a megvalósítása viszont milliárdos nagyságrend lenne, és ehhez a forrás nem állt rendelkezésre.

- Most az a döntés született, hogy az épületet külső befektető felé próbálják meg értékesíteni. Ennek érdekében elkészült egy értékbecslés az épületre, ami 672 millió forintos bruttó értéket határozott meg, ennyiért hirdettük meg a leánykollégiumot – mondta Beke Tibor, aki hozzátette, megegyezés kérdése, de az esetleges befektető akár a már kész tervekhez is hozzájuthat, amennyiben igényt tart reá.

Negyvenhat év

Mocsári László és Végh Csaba képgalériája

A Központi Leánykollégiumot 1966-ban adták át. A Krisztik Pál által tervezett épület az akkori kor legmodernebb vasbeton-technológiájával készült, az ingatlangazdálkodási vezető elmondása szerint ma is kiváló statikai állapotban van.

Az épület érdekes és egyedi építészeti megoldásokat rejt.  „V” alakú lábakon álló, és hidat jelképező épület nyugati része alatt folyt a Pece patak, melyet a hetvenes években fedtek le. A patak emlékét őrzi két, a Régiposta utca nyugati, Hősök tere felőli végén, illetve a Palóczy utca Deák tér felőli oldalán „ottmaradt” hídkorlát, de a szemfülesek még a leánykoli „alatt” is felfedezhetik, hol folyt a patak, az egykori meder két oldalát még mindig betonsávok jelzik.

A konyha még működik - Fotó: Végh Csaba

Az épületben 12 tantermet és 400 fős kollégiumot alakítottak ki, és negyvenhat évig így is működött. Megszűnéséről 2012 májusában döntöttek a képviselők, a következő tanévben már nem nyitott ki.  Az akkori városvezetés a döntést akkor azzal indokolta, hogy a helyi kollégiumok jelentős kihasználatlan kapacitással rendelkeznek. Akkori hírek szerint azért döntöttek úgy, hogy a Karacs Teréz működjön tovább kollégiumként és ne a központi, mert bíztak abban, hogy a belvárosi épületet könnyebben tudják más célra hasznosítani.

Meghatározó épületek

A tervező Krisztik Pál nevéhez egyébként számtalan jellegzetes, a város látképét meghatározó épület kötődik. Ő tervezte a Fazekas Utcai Általános Iskolát, az Ady-hídnál található magasház, az egykori 40-es iskola épület (ma a Szentpáli szakiskola otthona), de a bulgárföldi fűművet és a BOKIK-nak otthont adó Szentpáli utcai saroképületet is ő tervezte (igaz, ennek a korábbi jellegzetes függönyfala a 2018-2019-es felújítás óta már nem látható).

Látkép a néhai koli tetőről.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!