Ugrás a tartalomra

„Szeretünk itt élni” – új Diósgyőr épül, most egy tér újult meg (Látványtervekkel!)

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. október 17. hétfő 11:27
Komplex fejlesztési programot hajtanak végre Diósgyőrben, a napokban befejezték az Árpád úti szolgáltatóház előtti tér felújítását. Nagy zöldfelületek, új padok és villanyoszlopok, gyönyörű szökőkút, kulturált környezet és helyi termelői piac várja a pihenni, beszélgetni, vagy éppen vásárolni vágyókat.

A Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja című TOP-projekt keretében végrehajtott beruházást csütörtökön Kriza Ákos polgármester és a körzet országgyűlési és önkormányzati képviselői is megtekintették – mi pedig megkérdeztük a helyi termékek között válogató, vagy éppen a napsütést kényelmes padokon élvező diósgyőrieket, hogyan tetszik nekik a megújult tér.

Képgaléria: Mocsári László

Családok, gyerekek, szépkorúak találkozási helye

A háromgyermekes Kelemen Zsolt és párja – miközben kisfiuk már nagyon igyekezett az új látványszökőkúthoz – érdeklődésünkre elmondta, hogy nagyon örül, hogy Diósgyőrt is elkezdték látványosan fejleszteni. – A városrészre és az itteni, igencsak frekventált térre egyaránt igaz volt, hogy már eléggé elhasználódott. Ha jól tudom, ezt a teret is konkrétan akkor alakították ki, amikor a bérházakat felhúzták. Azóta aztán nem is nagyon volt itt semmiféle felújítás. Nagyon pozitívnak értékelem tehát a mostani fejlesztést – emelte ki Zsolt, aki elmondta azt is, hogy rendszeresen találkozni itt gyerekekkel, családokkal, bevásárló nagymamákkal – nagy a nyüzsgés tehát a téren.

Rigó Istvánné, Varkoly Istvánné és Dobrosi Dezsőné mosolyogva élvezte az éppen kisütő napot az egyik új padon, amikor megszólítottuk őket. Elmondták, hogy korábban összetört padok, rossz állapotban lévő térburkolat volt itt, „az emberek szinte estek-keltek” a balesetveszélyes téren. – Nem lehetett nyugodtan közlekedni, főleg mi, nyugdíjasok szenvedtünk emiatt. Minden nap eltöltünk itt rövidebb-hosszabb időt, most ez még inkább így lesz. Jó Diósgyőrben élni, hiszen jó a közösségi közlekedés, tiszta a levegő, csendes a környék – ecsetelték.

Helyi termelők portékái a piacon

A felújított tér ad otthont a helyi termelői piacnak, amihez asztalokat is kiépítettek, most már kulturáltabb, szebb környezetben árulhatják kézműves termékeiket a helyi termelők. Megszólítjuk egyiküket, Fekete Milán, a Fekete és Fia Sörfőzde egyik tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta, most vannak kinn először a termelői piacon, de a forgalomról függetlenül a következő alkalmakkor is felállítják standjukat, hogy a márkanevet minél többen megismerjék. Megtudjuk, hogy a családi vállalkozást édesapja indította el 20 éve, minden sörük – így a háromféle szűrt, világos sörük, illetve a barna és meggyes sörük is – kapható a Vasgyári utcai főzdéjükben, de városszerte mintegy 30-40 boltban is ott vannak a termékeik.

Nagyné-Tóth Aranka őstermelő méhész elmondta, nagyon örül a tér megújulásának, ők is most vannak itt először, de reményeik szerint nem utoljára. Mézeiket megvásárolhatják majd a diósgyőriek a termelői piacon.

Rehabilitálják a városrészt

Diósgyőr rehabilitációja egy ideje tart már, a mostani egy újabb, de nem utolsó eleme a fejlesztésnek. A választókörzet önkormányzati képviselője elárulta: a helyiek legalább 4-5 éve jelezték már felé a különböző lakossági fórumokon, fogadóórákon, hogy a tér rossz állapotban van, balesetveszélyes, nem méltó Diósgyőr központjához. Kovács László ezért kezdeményezte körülbelül 2 évvel ezelőtt, hogy a városrész rehabilitációs programjába vonják be ezt a területet is. Hozzátette: külön öröm, hogy a sokkal rendezettebb, kulturáltabb környezetben található téren egy látványszökőkút is megépült.

Hubay György országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet: a miskolci önkormányzat 2010 óta a diósgyőri városrész fejlesztésére – a várépítéssel, stadionfejlesztéssel együtt – több mint 17 milliárd forintot költött. A kormánypárti politikus hozzátette: idén és a következő évben pedig újabb 10 milliárd forintot fordítanak a városrész fejlesztésére.

Sorolta: az önkormányzat rendbe tette a Szinva-patak medrét, felújított több orvosi rendelőt, bölcsődét, óvodát, és megújult a diósgyőri városi uszoda is. Újjáépítették továbbá a Bagolyvárat, megszépült a lillafüredi függőkert, felépült a Lovagi Tornák Tere, megvalósult a Diósgyőri vár első ütemének fejlesztése. Gyönyörű új otthona van a diósgyőri labdarúgóknak, ami a 2018-ban átadott arénák között a legszebb – mindezek jól mutatják a városrész elmúlt 10 éves fejlődését, ami 2017-ben a Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja pályázatból folytatódott. Ekkor az önkormányzat felújította a Petőfi Sándor Fiókkönyvtárat és a Diósgyőri Római Katolikus Plébániával együtt a templomkertet.

A fejlesztési program következő lépése volt a Táncsics Mihály és az Árpád úti szolgáltatóház előtti tér átépítése. Utóbbi megépülése, 1970 óta nem nagyon nyúltak hozzá. A mostani átfogó felújítás eredményeként a terület többfunkciós közösségi térré vált. A meglévő növényzet és fák mellett gyepesítéssel, új növények és 15 darab új fa ültetésével több mint 1000 négyzetméterre növelték a zöldterület nagyságát. A gyalogos részen teljes burkolatcsere történt a Green City irányelvek szerint, vagyis a korábbi betonalapot elbontották, az új térkő alatt kavicságyat alakítottak ki, így a csapadékvíz jelentős része beszivárog a talajba. Új látványszökőkút épült a téren, amelynek immár része a korábban a téren állt Varga Miklós szobrászművész Korsóslány című alkotása. Van a téren köztéri óra, segélyhívó berendezés, több új, zárható hulladékgyűjtő, és új padok. A tér déli oldalában a gépkocsi parkolót is bővítették.

A Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja projekt 100 százalékos támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával összesen 940 millió forintból valósul meg. Az Árpád úti szolgáltatóház előtti tér és a Táncsics tér felújítása ebből több mint bruttó 186 millió forintba került.

ERFA

További hírek

Olvasnivaló