Ugrás a tartalomra

Szürkéből minél több zöldet 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. február 16. péntek 19:16
Megőrizni és a jövőnek is építkezni – mutatott rá Miskolc városképi stratégiájára Varga Andrea alpolgármester a Városházán tartott kétnapos országos építészeti konferencián péntek délelőtt.
Fotók Varga Andrea alpolgármester a konferencián tartott előadásáról: Juhász Ákos

Ahogy azt már korábban megírtuk: a miskolci önkormányzat Főépítészeti kabinetjének szervezésében bonyolított eseményen alapvetően a '60-as és '70-es évek modern építészeti örökségét járják körül a résztvevők – természetesen Miskolcot helyezve a fókuszba. Mindennek apropóját a hatvanadik születésnapjára megújult Avasi kilátó látogatása szolgáltatta, amit a hazai építészszakma érdeklődésére számos helyi nevezetesség megcsodálásával toldottak meg.

A legkülönfélébb előadásokkal tarkított program építészeti szempontjain igyekezett túlláttatni felszólásában Varga Andrea. Miskolc alpolgármestere szerint ahhoz, hogy örökségeinket valódi értékként tudjuk kezelni, fontos, hogy harmóniában legyünk a jövőnkkel. A várostervezési kérdések – világította meg – éppen ezért nem nélkülözhetik a fenntarthatóságot szem előtt tartó, megalapozott döntéseket.

Előadásában úgy vélekedett, Miskolc készen áll az üvegházhatású gázok csökkentése ellen hirdetett misszióra. Éppen ezért – idézte fel – csatlakoztunk ahhoz a 100 európai nagyvároshoz, melyek konkrét vállalásokat tettek egy zöldebb jövő elérésében. Miután mindez egy rendkívül összetett feladat, az önkormányzat – húzta alá a városvezető – mindenképp számol a tudósok, építészek, közlekedési szakemberek és munkacsoportok együttműködésével is.

Varga Andrea szerint a város kiváló alapokkal rendelkezik ahhoz, hogy vállalásainknak megfeleljünk. Ehhez azonban meglátása szerint ki kell aknázni megújuló energiaforrásainkat, egyúttal zöld felületeinket megtartani, sőt, növelni. Ahogy azt végezetül hangsúlyozta: a legnagyobb kihívás a ’60-as és ’70-es évekbeli épületek energiafelhasználását rendszerszinten lecsökkenteni.

Építészeti konferencia - galéria a pénteki városnézésről.

Pénteken a kilátón kívül a SZOT-székházat, a megyei könyvtárat, a sportcsarnokot, a vasgyári kolónia maradványait és az egykori LKM területét is testközelből mutatják be az idelátogató hazai építészeknek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!